Dagens Næringsliv koster 7 ganger mer enn VG å lese digitalt!

Hvor mye skal det koste å lese nyheter digitalt, og hvorfor er finansnyheter så utrolig dyrt?

avis-digital-nyheter

De fleste avisene kan i dag leses digitalt og som iPad-apper. Mens noen aviser ikke koster mer enn et par kroner dagen, tar andre seg klekkelig betalt – og nekter deg samtidig å si opp papirabonnementet. Mens noen er motivert av de endringene vi ser når det kommer til hvordan vi konsumerer nyheter digitalt, ser det ut til at de som gir oss finansnyheter fortsatt sverger til papir. Skal du lese nyhetene deres digitalt blir det en dyr afære – for dyrt for mitt vedkommende!

Fallende annonseinntekter i 12 år

Helt siden dotcom-boblen sprakk i 2001 har annonseinntektene til papiravisene falt. År etter år har avisenes talspersoner derimot ment at trenden er i ferd med å snu. I USA har man lenge snakket om papiravisens sikre død og at det bare er snakk om tid før vi må venne oss til å betale for nyheter på nett – noe vi tidligere har vært vandt med å få gratis.

Aftenposten skriver i en artikkel fra 22. juni at nyhetene på nett vil koste penger i løpet av 2013, fordi papiropplagene stuper og annonseinntektene ikke strekker til. Antallet journalister har som følge av fallende inntekter også stupt, noe som bør bekymre ikke bare journalistene, men ikke minst vi som leser nyheter.

I 2011 skriver Sven Egil Omdal en kronikk i Nasjonal Digital Læringsagenda blant annet følgende:

– Behovet for en opplyst allmennhet har aldri vært større. Da er det sannelig et tankekors at den yrkesgruppen som skal sørge for opplysningen, samtidig blir mindre og mindre.

Er nyheter på papir mer verdt enn på nett?

avis-death-papir-dn

* Ironisk nok stod denne artikkelen på trykk i papirutgaven av Dagens Næringsliv.

Jeg leser mye, mindre og mindre på papir derimot. I jobben min som rådgiver hos Geelmuyden.Kiese er vi glødende opptatt av kommunikasjon, og hjelper virksomheter og bedrifter å få sine historier ut i et medialandskap som er stadig mer fragmentert. Hva de viktigste kanalene er for det enkelte selskap varierer fra sak til sak, men jevnt over sitter jeg igjen med en følelse av at nyheter på trykk – i en papiravis – er viktigere enn å havne i en nettavis, og jeg er ikke alene om å lure på hvorfor.

I artikkelen Hvor mange nettjournalister kjenner du? som er publisert på PRPrat.no skriver Ingeborg Volan – min tidligere kollega fra Gambit Hill + Knowlton Strategies, som nå jobber i NRK – at det er på tide at kommunikasjonsrådgivere også forstår hvor viktig det er å inkludere nettavisene som nyhetskilder, for det er de digitale nyhetene som blir mest lest – spesielt hvis nyhetene skal ut til målgrupper under 45 år:

– Hvis du virkelig ønsker å komme med i nyhetssyklusen til det norske folk – særlig alle oss under 45 – er det nettet som gjelder.

Det må jeg si meg helt enig i – flere og flere av oss bruker mer og mer av vår nyhetstid digitalt, og flere og flere av de nyhetene vi leser blir vi tipset om via våre venner, kollegaer og familie – via blant annet sosiale medier.

I dag er det primært to måter å ta betale for nyheter digitalt:

Prisene varierer veldig, så spørsmålet vi til syvende og sist må stille oss er

Hvor mye skal det koste å lese nyheter digitalt?

Det er ikke rart det er forskjellige priser mellom riks- og lokaldekkende aviser, og i alle tilfeller tror jeg ikke prisen er spesielt avskrekkende.

For papirutgaven til Sandefjords-Blad – hvilket også vil inkludere alle digitalutgavene – havner den månedlige prisen på 220 kroner. Fedrelandsvennen koster det samme om man kun kjøper digitalt eller ikke. For å få Aftenposten hele uken koster det 259 kroner per måned. Da får du med A-Magasinet, men du må betale normalpris for å få iPad-utgaven i tillegg. Dermed blir den månedlige prisen for Aftenposten på papir og digal på 357 kroner.

Finansnyheter er de dyreste nyhetene!

Finansfolk leser ikke finansnyhetene sine digitalt, her skal Norske Skog støttes og finnes ikke nyhetene på papir, så finnes de ikke!

Det kan nesten virke slik, for det å lese Dagens Næringsliv eller Finansavisen på nett er en dyr og komplisert affære. Så kan det også se ut som DN og Finansavisen ikke har den samme motivasjonen til å være tilgjengelig digitalt, for der hvor de andre avisene har et fallende opplag, øker faktisk finansnyhetene på papir:

avisopplag

Kilde: https://medienorge.uib.no/

I dag abonnerer jeg på Finansavisen og Dagens Næringsliv. Finansavisen får jeg seks ganger i postkassen, mens Dagens Næringsliv får jeg kun i helgene.

For Finansavisen betaler jeg 4,250 kroner i året – bor du i Nord-Norge går prisen opp til 4,888 kroner. Per måned betaler jeg altså 354 kroner. For helge-abonnementet mitt av Dagens Næringsliv er prisen på 2,345 kroner, eller 195 kroner per måned.

Jeg leser mindre og mindre på papir. Avisene mine må i tillegg kastes i søppeldunken da jeg har gasspeis, så jeg henvendte meg til begge avisene for å si opp papirutgavene og heller lese avisene digitalt – gjennom deres respektive iPad-løsninger. Det ville derimot bli en meget kostbar afære.

I en e-post fra Dagens Næringsliv får jeg følgende prisoverslag og forklaring når jeg spør om jeg kan endre fra papir til digitalt på mitt helgeabonnement:

– Vi tilbyr dessverre ikke avisen digitalt kun i helgene. For et digitalt tilleggsabonnement koster det 4990,- for digitalt ett helt år. Da blir prisen på papirutgaven senket til kun distribusjonskostnader. Det vil si at papiravisen kun koster kr. 700,- per år.

 

For å lese Dagens Næringsliv digitalt i helgene, MÅ jeg altså over på et abonnement som gjelder hele uken, og jeg må i tillegg også betale for avisen. Da blir den totale kostnaden min per måned på formidable 474 kroner. Skal jeg lese DN i helgene på min iPad må jeg altså ut med over dobbelt så mye som jeg gjør i dag når jeg får den levert i papirformatet. Dårlig deal – derfor har jeg også sagt opp abonnementet mitt på Dagens Næringsliv!

Fra Finansavisen får jeg nesten samme svar:

– Finansavisen tilbyr ikke kun iPad-utgave av avisen, dette er kun ment som et ekstra tilbud til de som abonnerer på papiravisen og koster kr 1199 per år ved siden av papirabonnementet.

For å lese Finansavisen på min iPad må jeg altså betale først 4,250 kroner for å få den på papir – hvilket jeg ikke ønsker – men i tillegg 1,199 kroner for å få den digitalt. Det blir 5,449 kroner i året, eller 454 kroner per måned.

7 ganger dyrere å lese Dagens Næringsliv digitalt som VG

Noen vil selvsagt hevde at nyhetene i Dagens Næringsliv er mye bedre enn nyhetene i VG, men at de skal være 7 ganger dyrere synes jeg er drøyt – spesielt når det først og fremst er overgangen fra papir til digitalt som først og fremst er utslagsgivende for prisdifferansen.

Digitale-priser-per-mndSå lenge opplaget stiger og ikke synker ser det ut som ikke Finansavisen og Dagens Næringsliv ser poenget med å tilby sine nyheter digitalt, og det kan man jo forstå. Samtidig vil jeg tro at dette er kortsiktig, for den overhengende trenden ser ikke ut til å avta – tvert i mot – det er en økende andel av den norske befolkingen som foretrekker å lese sine nyheter digitalt. Vi som ønsker å lese finansnyheter digitalt, men som ikke har råd til det, får nesten bare vente da – til den aldrende finansadelen har gått av med pensjon og blitt erstattet av yngre finansfolk som også foretrekker nettbrett og smarttelefoner fremfor papir.

I mellomtiden får jeg nøye meg med å lese Aftenposten digitalt, og kjøpe meg et månedsabonnement på VG+ når jeg drar til utlandet på sommerferie. Også må jeg ikke glemme å ringe til Finansavisen og Dagens Næringsliv slik at jeg får stoppet utleveringen mens jeg er bortreist.

Hva med deg – leser du nyheter først og fremst digitalt, eller er det papir som gjelder fortsatt?