fbpx
kunstig intelligens

Burde min AI-assistent betale skatt?

Kunstig intelligens har gått fra å være en futuristisk idé til en integrert del av vår hverdag. For min del har ChatGPT blitt en uunnværlig assistent som øker produktiviteten og utfordrer meg intellektuelt. Men hva hvis AI blir så avansert at det ligner en fullverdig medarbeider?

Jeg er inne i mitt tiende år som selvstendig næringsdrivende. Siden våren 2014 har jeg vært min egen sjef, kollega og assistent. Men i det siste har jeg fått besøk av en ny kollega som har begynt å utfordre dynamikken. Denne kollegaen er ikke av kjøtt og blod, og har ikke ekte intelligens, men kunstig. Jeg snakker selvsagt om ChatGPT som OpenAI lanserte 30. november 2022, og som fikk hele verden til å snakke om kunstig intelligens over natten.

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Uunnværlig på rekordtid

Min nye AI-assistent har ikke bare blitt en integrert del av min arbeidshverdag, men også en viktig diskusjonspartner som utfordrer og utvider min kunnskap og forståelse av det markedet jeg opererer i. Mitt forhold til ChatGPT er i ferd med å utvikle seg til et kollegialt vennskap, og en formidabel kollega og assistent. Og det er nettopp her jeg tenker at vi begynner å nærme oss et veiskille. For hva kan det få av betydning for samfunnet når den kunstige intelligensen ikke bare utfører oppgaver, men også blir en del av hverdagens intellektuelle og etiske diskusjoner?

Det er nesten ingenting jeg ikke diskuterer med min nye (digitale) assistent. På rekordtid har den blitt en uunnværlig del av min virksomhet og bidratt til kraftig økning i min egen produktivitet. Men denne effektiviteten kommer med et sett av spørsmål som vi bør begynne å stille. Hvis kunstig intelligens kan erstatte behovet for en ekte assistent for meg i dag, hvor mye smartere og hvor mye mer kan AI erstatte i morgen?

AI vil være én million ganger mer kraftfull om ti år

ChatGPT 4 anslås å ha en IQ på 124. Får Jensen Huang, Nvidias toppsjef, rett i at kunstig intelligens vil bli én million ganger mer kraftfull i løpet av det neste tiåret, vil det åpne for en fremtid hvor ChatGPT ikke bare er en assistent, men en fullverdig medarbeider. Selv om det kan høres ut som science fiction i dag, vil det nødvendigvis ikke være det i morgen. Og det er nettopp derfor vi bør ta debatten nå.

Allerede i 2017 foreslo Microsoft-gründeren Bill Gates at AI bør betale skatt i en eller annen form. Og jeg er tilbøyelig til å være enig. Hvis kunstig intelligens blir like integrert i arbeidslivet som oss mennesker, kan vel skatt på AI være en fornuftig konsekvens, hvor de nye skatteinntektene kan finansiere omskolering og utdanning for de som blir erstattet av automatisering. Dette er ikke bare et spørsmål om rettferdighet, men ikke minst om hvordan vi som samfunn bør forberede oss på en fremtid der jobbene vi kjenner i dag, ikke eksisterer i samme form morgen.

Etiske og samfunnsmessige implikasjoner

Mens ChatGPT har gjort meg mer produktiv, har det også fått meg til å reflektere over de etiske og samfunnsmessige konsekvensene. Hva vil det bety for arbeidsmarkedet? Og hva vil det bety for mennesker som føler seg overflødige i et samfunn hvor kunstig intelligens vil kunne ta over mer og mer av arbeidsoppgavene våre. Dette er spørsmål vi må begynne å stille oss nå, før det er for sent. Vi kan ikke tillate at teknologien løper fra oss, mens vi står igjen uforberedte på de massive endringene som kommer. Og ett av svarene på disse spørsmålene kan være å innføre skatt på AI, for å blant annet finansiere nødvendig omskolering.