fbpx
vpn

Bruk av VPN økte med nesten 2000 prosent i Russland

Ifølge Atlas VPN sine interne aggregerte brukerdata, har VPN-bruken i Russland økt med 1.906 prosent i løpet av de siste 7 dagene. Den kraftige veksten startet 16. februar, etter cyberangrepene mot Ukraine tiltok. 

Nesten 2.000 prosent vekst på en dag

Dagen etter at Vladimir Putin beordret de russiske soldatene om å angripe Ukraina, steg VPN-installasjoner i Russland med nærmere 250 prosent. 26. februar økte veksten til 1.076 prosent over normalen, før veksten endte på hele 1.906 prosent på krigens tredje dag, for deretter å falle tilbake til «kun» 1.006 prosent vekst.

Les også: Hva er VPN?

Lovlig, men bare med russiske servere

Russland har strenge regler for bruk av internett og internett-teknologi, dog ikke like inngripende som i Kina. Og selv om VPN-teknologi i prinsippet ikke er ulovlig i Russland, signerte Vladimir Putin et lovforslag i 2017 som ville forby bruk av VPN-teknologi fra leverandører som ikke har serverne plassert på russisk jord.

Russlands føderale byrå som er ansvarlig for landets massemedieforskrifter, Roskomnadzor, krevde i 2019 at landets største VPN-leverandører måtte koble seg til «Federal State Information System» (FSIS). Det var det kun det russiske sikkerhetsselskapet Kaspersky som gikk med på, mens de andre leverandørene nektet.

Siden Russland startet krigen mot Ukraina, 24. februar, har blant annet Twitter hindret selskapet fra å annonsere på plattformen deres, mens USA har bannlyst selskapet i flere måneder allerede.

 

Bilde: Petter Lagson via Unsplash