fbpx

Bør mobilselskapene tilby større datapakker til kvinner?

Norske mobiloperatører bør tilpasse seg kvinners behov for mer mobildata, ved å tilby egne abonnement for kvinner med større datapakker. Såkalte «kvinnepakker«.

7. mars var jeg på Telenors pressekonferanse for å høre om deres lansering av Telenor Yng (uttales Young). Et nytt abonnement for de yngre, og utelukkende for de mellom 18 og 28 år. Målgruppen representerer kun 17 prosent av Telenor sine kunder, men de er storforbrukere av data, med nesten 40 prosent «markedsandel».

Nils Petter Strømmen fra TNS Kantar fortalte om de unges mobilvaner, og viste til at alle «digital natives» har en smarttelefon. Smarttelefonen bruker de til nesten alt, alltid.

«Snapper mer enn de snakker»

Den brukes derimot i liten grad til å snakke i. Kun 18 prosent av Yng sier at telefoni er blant de viktigste kanalene for å kommunisere, mens nesten alle mener Snapchat og Messenger er det. Den tradisjonelle SMSen kommer på tredjeplass. Telefonsamtalen på fjerde.

De unge voksne bruker mobilen i stor grad til å høre på podkast. Til å streame TV og filmer. Like mange (4 av 10) oppgir at de hører på podkast som å se på TV og filmer via smarttelefonen. Yng-generasjonen bruker smarttelefonen til å høre på musikk, og til å se på YouTube. Av de fem mest populære appene de yngre er innom daglig, er det kun VG som ikke er et sosialt nettverk.

«Dataangst»

Med så mye mobilbruk, har de yngre utviklet dataangst. Angst for å gå tom for data. Derfor har Telenor lansert Yng, som i likhet med Telenors øvrige abonnement, lar ubrukt data «rulles» over til neste måned. Som om det er et problem for Yng-generasjonen, lizzom :) De fleste unge har ikke for mye data, de har for lite.

På vei mot ubegrenset data i abonnementet

Det som er unikt for Yng-abonnementet er ubegrenset streaming av musikk, men ikke musikken som streames fra YouTube. Og det er egentlig ganske viktig, for det er det veldig mange som primært bruker YouTube til. Å høre på musikk. Slik vi digitale innvandrere brukte MTV til å høre på musikk på 80- og 90-tallet.

Og for Yng-kvinnene er YouTube kanskje enda viktigere. Veldig mye av YouTube-seeingen handler om mote-, sminke- og hår-tips. Og YouTube «drar» mye data. Derfor er det også mye større «fare» for at Yng-kvinnene pådrar seg dataangst mye raskere i løpet av en måned, enn hva tilfellet er for Yng-guttene.

Reiselivstopp vil innføre egen kvinnekvote på flybagasje

Kan løsningen være at mobilbransjen innfører egne abonnement for kvinner? «Kvinnepakker» slik Berg-Hansen foreslo i Aftenposten at flybransjen burde gjøre på flybagasje for kvinner?

 

– De fleste har erfart at vi kvinner har behov for å sjekke inn mer bagasje enn menn, og spesielt gjelder dette på jobbtur. Hva om det ble innført en egen kvinnekvote på bagasje? Jeg kunne tenke meg et par kilo mer, for å kompensere for den lavere kroppsvekten vi i gjennomsnitt har. Det selskapet som tør å komme med et slikt tilbud vil bli populært blant kvinner, mener kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed i reisebyrået Berg-Hansen.

 

«Fordi de fortjener det»

Jeg mener at en «kvinnepakke» bør innføres like mye som jeg mener at flyselskapene bør innføre en egen kvinnekvote på bagasje. Her må jeg si meg helt enig med SAS, om at dette handler om behov, og ikke kjønn. Jeg håper ikke likestillingen har kommet dit hen at vi skal begynne å kvotere «alskens» tjenester basert på kjønn. Det mener jeg vil være en utvikling i feil retning.

Trenger Yng-kvinnene mer båndbredde enn Yng-gutta, kan de heldigvis skaffe seg et abonnement som leveres med mer data. 2 GB data per måned koster 249 kroner. Dobbelt så mye, koster kun 50 kroner mer. Og vil du ikke risikere «dataangst» kan du legge på 100 kroner til, så har du 8 GB per måned. Og da får du i tillegg «left over data» overført til neste måned, om det ikke skulle være nok å se på på YouTube i løpet av en måned.

«In the name of likestilling» er ikke kvinnekvoter på alt hvor menn og kvinner er forskjellige, veien å gå. Selv ikke på kvinnedagen.

Når det er sagt, gratulerer med dagen alle kvinner!

Telenor Yng – noe helt nytt, så lenge du er mellom 18 og 28

Sjekk ut Telenor Yng-promo videoen her.

Ganske så annerledes enn Djuice-profilene, som Yng tar over for, eller hva?

Les mer om Telenor Yng-abonnementet her