fbpx
Bold Glamour

Bold Glamour-filteret på TikTok bruker kunstig intelligens for å gjøre det farlig ekte

Dagens skjønnhetsfiltre bidrar til at unge jenter sliter med sitt eget selvbilde. Bold Glamour-filteret på TikTok bruker AI for å gjøre det umulig å skille mellom den ekte og den virtuelle virkeligheten.

Generative Adverserial Networks

Det kan føles som om jeg går på repetisjon, for det skal mye til at ikke det handler om ett eller annet om kunstig intelligens om dagen. Denne gangen er intet unntak. Og mens det har handlet mye om generativ kunstig intelligens og kanskje da mest av alt om Generative Pre-trained Transformer, anført av ChatGPT fra OpenAI, skal det nå handle om Generative Adversarial Networks.  Inntil nylig helt ukjent for meg, og selv om det kan oversettes til generative motstandsnettverk på norsk, ble jeg ikke særlig klokere av det. I alle fall ikke til å begynne med. 

Les videre, så vil du både lære deg om hva det er og hva det blir brukt til. Eventuelt kan du høre det på podkasten eller se det på min YouTube-kanal.

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

To nevrale nettverk som kjemper imot hverandre

I korte trekk er et generativt motstandsnettverk, gjerne forkortet til GAN, en form for dyp lærings-algoritme som består av to separate nevrale nettverk. Det ene nevrale nettverket er en generator, mens det andre er en diskriminator. Disse to nettverkene kjemper imot hverandre hvor generatoren forsøker å lure diskriminatoren til å tro at dataene som blir regenerert og som ligner på de opprinnelige treningsdataene er ekte.

Etter hvert blir de nye dataene så realistiske at de ikke kan skilles fra de opprinnelige og ekte dataene. Dataer som for eksempel kan være av ditt og mitt ansikt. Og det er nettopp det ofte GANs blir brukt til, til å generere realistiske bilder og videoer, og som også er teknologien brukt til det nye filteret som går viralt om dagen på TikTok. Nemlig skjønnhetsfilteret “Bold Glamour”

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Bold Glamour

Er du på TikTok har du garantert sett diverse vakre kvinner i det siste som stort sett sier det samme; At de er sjokkerte over hvor bra Bold Glamour-filteret er og at det burde vært forbudt. 

Og det er ikke rart at de er sjokkerte, for denne teknologien er ganske så annerledes enn hvordan de fleste filtre har blitt laget ved å se på ansiktet ditt i 2D og så forsøke å kartlegge ansiktet i det som ser ut som en 3D-modell, hvor alt fra lepper, øyner, øyenbryn, hudfarge, med mer, blir tillagt nye og gjerne forstørrende egenskaper. Den fremgangsmåten er lett å kjenne igjen ved at filteret blir ødelagt når du for eksempel tar hånden din over ansiktet. 

Maskinlært skjønnhetsfilter som lager deepfakes i sanntid

I tilfellet Bold Glamour-filteret blir det ikke lagt på et 3D-basert ansikt på utsiden av ditt 2D-ansikt. Ved hjelp av maskinlæring og dette generative motstandsnettverket, blir de opprinnelige dataene som representerer ansiktet ditt digitalt på TikTok, erstattet med de nye dataene som har blitt manipulert til å gjøre deg vakrere. Og dette gjøres i sanntid, noe som er helt utrolig, og som aldri hadde vært mulig, hadde det ikke vært for at våre smarttelefoner har blitt så kraftfulle som de er. 

Bold Glamour-filteret er deepfake i sanntid, hvor kvaliteten er så god at du ikke vil klare å se at det ikke er ekte. I alle fall ikke hvis du ikke vet hvordan TikTok-profilen egentlig ser ut i virkeligheten. Til tross for at dette er helt utrolig kult, er det også utrolig skummelt. Og i tilfellet TIkTok, som jeg mener bør forbys, og det av veldig mange årsaker, blant annet fordi det er ødeleggende på spesielt kvinners mentale helse, vil GAN-teknologien forsterke de negative effektene ved å være på TikTok, for “Bold Glamour”-filteret er selvsagt bare begynnelsen. En begynnelse hvor ikke bare teknologien forsterker eller utvider virkeligheten, men erstatter virkeligheten. En erstatning som vil øke presset for hva som er sett på som pent og vakkert, og som vil gjøre det vanskelig for dem som bruker teknologien til akseptere seg selv slik de egentlig ser ut, når filteret er skrudd av. 

Vil ytterligere forsterke urealistiske forventninger til eget utseende og kropp

En studie som tok for seg de sosiale virkningene av filtre fra 2021, som ble utført av forskere ved City University i London, fant ut at 94 prosent av kvinnelige brukere følte press for å se ut på en bestemt måte, mens 90 prosent innrømmet å bruke filtre eller på en annen måte redigere bildene sine. Da er det ikke veldig kontroversielt å anta at GAN-teknologien kun kommer til å øke de mentale skadene som kommer fra urealistiske forventninger som unge kvinner spesielt, stiller til eget utseende og sin egen kropp. I en studie fra 2017 utført av Cognitive Research, fant man ut at brukerne ikke oppdaget at et bilde var manipulert i 30 til 40 prosent av tilfellene. Med GAN-teknologien vil fort andelen kunne vokse til 100 prosent, så fremt du ikke vet hvordan vedkommende faktisk ser ut i virkeligheten. 

Dagens skjønnhetsfiltre har for lengst bidratt til at spesielt unge jenter sliter med sitt eget selvbilde. The Wall Street Journal avslørte for et par år siden at Meta var klar over at over 30 prosent av tenåringsjenter som brukte Instagram hadde større grad av angst og depresjoner. 

Siden den gang har TikTok spesielt eksplodert i bruk og popularitet. Og det samme har filterne. Men ingen har vært i nærheten av å være så gode som Bold Glamour som nå er umulig å skille fra virkeligheten. 

Hvor ille må barna våre få det før vi voksne tar grep?

Skal vi bare sitte og se på at våre barns mentale helse går til helvete på TikTok, bare fordi “vi over 40 år må erkjenne at TikTok har kommet for å bli”, slik vår lattermilde Finansminister så fint sa det på TV 2 i februar (hør fra 12:10 ut i episoden), etterfulgt av innrømmelsen at han lar den ene datteren sin også bruke TikTok, til tross for at hun er under aldersgrensen. 

Hvor forbanna ille må det bli, før våre folkevalgte reagerer, utover at de selv ser ut til å bli enige om at TikTok ikke bør brukes?