fbpx

Blogg på Facebook

Facebook Notater er tilbake med det som fort kan bli en veldig populær bloggplattform.

I 2012 forsvant Notes eller Notater fra Facebook, til fortvilelse for mange – spesielt de som hadde lagt mye arbeid i sine notater, og som plutselig registrerte at alt var bort. For ikke så lenge dukket tjenesten opp igjen, og nå nylig i en helt ny drakt:

– We’re rolling out an update to make notes on Facebook more beautiful and customizable. Notes are now an even better way to write a longer post and share with anyone — whether it’s a small group of friends or everyone on Facebook.

I første omgang kun for -profiler, men jeg vil anta (og håper) at Facebook vil følge opp med tilgang for -sider etterhvert. Og med sider må de også definitivt komme med innsikts-oversikt; slik du har i dag hvis du velger å legge ut en «post» på LinkedIn, i motsetning til kun en statusoppdatering.

Facebook Instant Articles – for bloggposter?

Av utseendet til Facebook Notater å dømme, ser jeg raskt likheter med Instant Articles. Mye raskere å laste en «bloggpost» fra Notater, enn å laste ned min egen bloggpost via Facebook. Enn så lenge er mulighetene selvsagt begrenset, men for mange som går med en «blogg i magen» men som ikke har gjort virkelighet ut av drømmen – av forskjellige årsaker – kan Facebook Notater være akkurat det lille «dyttet» du trenger. På samme måte som mange (som jeg kjenner) publiserer sine bloggposter først på egen blogg/nettside, dernest som en «post» på LinkedIn, kan det tenkes at flere også vil prøve ut Facebook Notater. Og om du ikke har lyst til å blogge, men finner deg selv i å skrive lengre statusmeldinger av og til, kan det være absolutt verdt å se nærmere på bruk av Notater.

Foruten et flott coverbilde, har du anledning til å legge til flere bilder underveis. Overskrifter, sub-overskrifter, uthevet skrift, sitater, «captions» og mye mer. Støtte for video har ikke kommet ennå, men dette kommer nok om ikke lenge – i alle fall hvis Notater blir populært.

Jobber du i en virksomhet som har egen Facebook-side, kan du for eksempel poste notaten fra deg selv, og som admin for Facebook-siden, dele den på din egen Facebook-side etterpå.

Slik lager du ditt eget notat

Du kan, hvis du vil, lage et Facebook Notat på din mobil, men mulighetene til bilder og formater er svært begrenset. Jeg vil anbefale deg på det sterkeste å lage det på din laptop/desktop. Skriver du «notater» eller «notes» (jeg har engelsk som systemspråk på Facebook, mest av alt på grunn av de fantastiske søkemulighetene det gir meg) så får du opp følgende:

Skjermbilde 2016-01-20 09.21.50

Alternativt finnet du også Notes/Notater under applikasjoner, fra forsiden av Facebook – lenger ned på venstre menyfelt:

Skjermbilde 2016-01-20 09.29.11

Derifra er det «tut og kjør» som det heter.

Få notater enn så lenge?

Thomas-Moen-NotaterAv mine venner på Facebook er det enn så lenge få som har tatt i bruk notater til å blogge. Thomas Moen er ett unntak. Han la ut forleden dag en Facebook-basert bloggpost, hvis vi kan kalle det det. Sjekk ut https://www.facebook.com/notes/ for å se om du har venner som har begynt å eksperimentere med Facebook Notater. Fra mobilen din søker du enkelt og greit etter «Notes».

Jeg har lagt ut en liten «bloggpost» selv på Facebook Notater. Mulig jeg kommer til å bruke det av og til fremover, som en mer personlig plattform – som en motsetning til min profesjonelle side her på HansPetter.info. Ikke nødvendigvis som en bloggplattform heller, men kanskje bare når jeg har en lengre melding jeg ønsker å formidle – med bilder til å berike historien.

Hva synes du om Facebook Notater? Noe du kommer til å ta i bruk selv?