«Influensere er grunnen til at mange har jobb»: En forenkling eller en realitet?
Ny rapport avslører hvilke sosiale plattformer som er mest populær blant bedrifter, hvilke som er minst populære og hva som bekymrer dem mest.
Influencer marketing lønner seg!
Ifølge en fersk rapport fra Mediakix, mener 4 av 5 markedsførere at influencer marketing er effektivt. Hele 89 prosent opplever at avkastningen de får fra influencer marketing er like god eller bedre enn andre markedsføringskanaler.
Betaler for mange følgere. Får få engasjerte tilbake
Mange husker diskusjonen som “herjet” i bransjenettstedet Kampanje for snart ett år siden. OMD slo bloggalarm og viste til “hårreisende priser” og verdiløse følgere og oppfordret til “oppvask” i influencer-bransjen.
Og det er nok fortsatt slik at mange bedrifter fortsatt betaler for mange følgere, men får få engasjerte tilbake. Sånn er det nok i mange andre kanaler også – at man betaler for en stor rekkevidde, men får liten konvertering tilbake.
Hvilken effekt skal reklamen ha?
Av og til er det helt greit også. Det kommer helt an på hva man egentlig skal oppnå med reklamen. Med markedsføringen. Det gjelder også for markedsføring via influencere.
Til og med bannerannonsen kan ha gjort jobben sin, selv om den oppnådde lav klikk-rate.
Det kommer an på hva man er på jakt etter. Noen vil ha økt synlighet rundt sin egen merkevare eller sitt nye produkt – økt kjennskap. Andre vil ha økt oppmerksomhet knyttet til det de jobber med – økt kunnskap. Og så har du virksomheter som vil styrke omdømmet eller endre holdningene i markedet til sin egen merkevare.
Men selvsagt er det slik at veldig mange til syvende og sist ønsker å konvertere. Økt handling. Mer salg. Mer kjøp. Påmelding til et seminar. Søke på en stilling. Melde seg på et nyhetsbrev, osv, osv. Det ene utelukker nødvendigvis ikke det andre.
Bransjestandard på vei?
Nøkkelen her er fortsatt økt transparens. Bedriftene må vite hva det er de kjøper. Influencerne må være tydelige på hva det er de selger.
Her venter jeg – og sikkert mange andre også – fortsatt på en bransjestandard, slik at alle vet hva det er de har å forholde seg til. Den bransjestandarden kan ikke komme for tidlig. Her kan det nevnes at ANFO – Annonsørforeningen – har etablert et eget fagutvalg for influencer markedsføring, som skal ivareta retningslinjer for influencere og annonsører. ANFO har sammen med MBL – Mediebedriftenes landsforening – og flere influencer-nettverk tatt til orde for å få på plass en selvreguleringsordning for influencer-bransjen.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Hovedfunn fra Mediakix sin rapport
Tilbake til Mediakix sin rapport og de hovedfunnene som kom ut av deres undersøkelse. Undersøkelsen ble utført mellom 15. og 29. januar 2019 og svarene kom fra 162 (begrenset underlag vil jeg kanskje hevde) deltakere. 90 prosent fra USA, resterende fra Storbritannia, Australia, Canada, Irland, Tyskland og Frankrike.
- 2 av 3 markedsførere vil øke influencer marketing-budsjettet i 2019.
- Nesten 20 prosent av selskapene som deltok i undersøkelsen sa de ville bruke over halvparten av markedsbudsjettet på influencer marketing. 54 prosent vil bruke maksimalt 20 prosent av markedsføringsbudsjettet på influencer marketing.
- 7 av 10 mener kvaliteten på trafikken / kundene som kommer via influencer marketing er bedre enn fra andre markedsføringskanaler.
- 9 av 10 mener at Instagram er viktigste kanalen for influencer marketing. Her har man fått anledning til å velge flere svar og foruten Instagram, svarer 70 prosent YouTube, 45 prosent svarer Facebook, 44 prosent svarer blogg, 33 prosent svarer Twitter, 19 prosent svarer LinkedIn, 15 prosent svarer Pinterest, og kun 3 prosent svarer Snapchat.
- Spurt hvilke sosiale plattformer som de finner minst viktig for influencer marketing, svarer 62 prosent Snapchat, 55 prosent LinkedIn, 42 prosent Pinterest, 22 prosent Facebook, 14 prosent blogg, 7 prosent YouTube og kun 4 prosent mener at Instagram er den minst viktige sosiale plattformen for influencer marketing.
- 7 av 10 sier de vil bruke mesteparten av influencer marketing-budsjettet på Instagram i 2019. 11 prosent svarer YouTube, mens 7 prosent svarer på blogg. Facebook og LinkedIn får mesteparten av budsjettet fra kun 5 prosent av respondentene.
- Topp 5 innholds-formater som foretrekkes til influencer marketing er – i følge MediaKix sin rapport; Instagram poster – 78 prosent, Instagram Stories – 73 prosent, YouTube video – 56 prosent, Instagram video – 54 prosent, og Bloggposter – 36 prosent.
- 6 av 10 markedsførere sier de sliter med å finne de beste influencerne for sine kampanjer. Hva andelen er i Norge vet jeg ikke, men sitter du som hører på med den samme opplevelsen, så kan jeg anbefale deg for eksempel å sjekke ut Inzpire.me, UnitedInfluencers.no, Nordicscreens.no, SplayOne.com, AdLink Media, Egmont People, Bonnier Media, Vecora.no, Antibrandpeople.no og Influens.no.
I tillegg kan det nevnes at både SocialBakers og Meltwater har egne verktøy for å finne frem til riktige influencere. Meltwaters Social Influencers-verktøyet har tilgang blant annet til over 900 millioner profiler i over 60.000 kategorier, skriver de på sin nettside.
- I undersøkelsen fra Mediakix kommer det frem at kvalitet er viktigere enn kvantitet og at andelen av engasjerte følgere er en avgjørende faktor, som sier mye om kvaliteten på innholdet som deles. Her er de 6 viktigste faktorene som kommer frem av undersøkelsen;
- Kvaliteten på innholdet – 81 prosent
- Riktig målgruppe – 78 prosent
- Engasjement – 73 prosent
- Innholdet matcher bedriftens måte å kommunisere på – 56 prosent
- Kostnaden – 50 prosent
- Antall følgere – 43 prosent
Til tross for Instagrams innsats for å avdekke falske følgere, er det nettopp falske følgere og engasjement som bekymrer mest, etterfulgt av endringer i algoritmer og det å etablere en “always on”-strategi.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
I Norge har det lenge vært et stort og diskutert tema når det kommer til tydelig merking av reklame blant influencerne. Reguleringer og krav er det kun 1 av 5 som er bekymret for blant respondentene til Mediakix. I tillegg har vi også diskutert mye her til lands omkring etikk og moral – ref. Norwegians influencer-reise til Dubai, men ikke minst bruk av barn som assesoarer. Heller ikke det ser ut til å bekymre så mye blant markedsførere internasjonalt.
Derimot er majoriteten opptatt av å kunne måle effekten – avkastningen – ROIen – av deres influencer marketing-investeringer. 8 av 10 svarer at det å måle og forbedre ROI er deres viktigste oppgave når de jobber med influencere.
I en tilsvarende rapport fra Talkwalker, svarte 800 markedsførere og PR-ansvarlige, primært fra Europa, nesten akkurat det samme. At det å måle effekten av influencer marketing-kampanjer var deres største utfordring. Samtidig svarte over 60 prosent at de ikke brukte dedikerte verktøy for å måle effekten av deres investeringer i influencer marketing.
Her finnes det dog flere verktøy som potensielt kan avsløre hvorvidt innsatsen betalte seg;
- Traackr
- Dealspotr Marketplace
- Klear
- GroupHigh
- Onalytica
- Tomoson
Tips til andre verktøy som kan lønne seg å bruke?
Bilde: Eaters Collective via Unsplash