fbpx

Attersyn 8

Oppkjøpsbonanza, Spotify mot børs, Amazon vokser videre, Klout, Digital Modenhet 2014 og dagsavisens død.

attersyn-sochi-2014De korrupte leker (les: OL) er over for denne gang. For mange av oss er årets vinterferie også historie. Så fort ilden har sluknet vil jobben begynne med OL2022 i Oslo – er du for eller imot… Ukens #Attersyn handler ikke om IOC, Sotsji, Northug eller svensker. Dagbladet og VG skal ha for innsatsen med å skape «bråk» mellom svensker og nordmenn under #2OL, og TV2 synes jeg samtidig fortjener ros for sin dekning av lekene.

Skappel er muligens ikke skapt for å kommentere kunstløp på skøyter og vi har nok ikke blitt vandt med altfor mye reklame midt under høydepunktene, men det må vi nok bare bli, for enn så lenge har «reklame kommet for å bli» i en eller annen form.

Størst inntrykk på meg har derimot Telenor stått for i løpet av de siste 14 dagene, og jeg sitter igjen med flere spørsmål enn svar: Hvor mye penger reklamefilmene til Telenor kostet, hva ønsket de egentlig å formidle og hva blir den eventuelle ROIen…he, he.

Mens Northug har kommet for sent til mål har ikke resten av verden blitt satt på vent…. Uken har vært preget av en rekke oppkjøp, mulige oppkjøp og nye børsnoteringer, og nok en gang skal papiravisen dø. Ha en fortreffelig kveld og måtte du få en strålende OL-fri uke.

Kommer Apple til å kjøpe opp Tesla?

apple-teslaI Oslo har Range Roveren blitt byttet ut med Elon Musk sin Tesla.

I uken som har gått har det blitt skrevet mye om samtalene Apple og Tesla har hatt, og en ting er at Musk har lovet at Tesla skal være markedets første til å tilby autonom kjøreopplevelse, slik Forbes skriver, en annen ting er at sannsynligheten for et oppkjøp aldri er større enn når den ene (eller andre) parten hevder at det er liten sannsynlighet, slik det står skrevet på E24 sine nettsider.

Oppkjøpsryktene har gått lenge, CNN Money skrev i oktober 2013 en veldig intr. artikkel som forklarer hvorfor et slik oppkjøp er riktig i forhold til Apples egen visjon om å være en «disruptive» teknologileverandør. Med tanke på at Google investerte nærmere 260 millioner dollar i «taxiselskapet» Uber i 2013 er det ikke utenkelig… 2014 kan bli et veldig spennende teknologiår.

photo credit: chunkysalsa via photopin cc

Google kjøper SlickLogin – bytte ut password med ikke-hørbare lydbølger

slickloginGoogle fortsetter å hamstre selskaper og teknologi og skal vi tro deres siste oppkjøp så vil det å skrive inn passord i fremtiden bli lekende enkelt, og selvsagt vil smarttelefonen bli en sentral enhet. Det israelske oppstartsselskapet SlickLogin har utviklet en teknologi som baserer seg på lydbølger og passord vil bli utvekslet ved å plassere smarttelefonen i nærheten av den datamaskinen du benytter. Google tilbyr allerede i dag to-faktor basert autentisering gratis for alle, mens SlickLogin vil gjøre passord-utveksling enda enklere og sikrere. Les mer om Google sitt siste oppkjøp på TechCrunch.

photo credit: TechCrunch via photopin cc

Google kjøper Spider.io som hjelper å finne og stoppe «bedragerske» online-annonser

spider-ioSpider.io sin teknologi er utviklet for å oppdage angrep som stammer fra malware-infiserte datamaskiner. Angrepene som kommer fra slike maskiner vil jobbe for å «plassere» et volum av annonseforespørsler, hvilket fører til feilaktige annonsevisninger og klikk – noe som ikke minst koster online-annonsører millioner av kroner årlig. I følge en artikkel fra Financial Times hadde et slikt angrep i 2013 klart å forfalske 9 milliarder nettbaserte annonseklikk.

Hva Google betaler for Spider.io. er ukjent, men med kun 7 ansatte og et veldig spesialisert produkt er nok ikke prisen «all verden» sett med Google-øyne (…eller Glass). Les mer om oppkjøpet blant annet på Mashable.

Facebook kjøper WhatsApp for 115 milliarder kroner

Du har garantert fått med deg at Facebook har kjøpt opp selskapet bak chat-appen WhatsApp, og på samme måte som mange fryktet (eller truet) med å forlate Instagram etter at Facebook kjøpte opp selskapet i 2012, dukker tilsvarende artikler opp nå som WhatsApp blir slukt. Det ble ropt om .com-tilstander etter at Facebook bladde opp 1 millard USD for Instagram i 2012 – som bestod av 15 personer uten en krone i omsetning. Derimot er det flere – som BusinessInsider – som hevder at den svimlende prislappen på 19 milliarder dollar er et «billigkjøp» og viser til at prisen per bruker er halvparten sammenlignet med prisingen av for eksempel Twitter, eller mindre enn en tredjedel av hva Facebooks sine bruker er verdt. Men selvsagt også andre som mener at det er helt på trynet…. Ja, WhatsApp har 500 millioner brukere, men omsetter for brødsmuler, og i dag er alle de 55 ansatte i ferd med å bli milliardærer…

Les også: The Facebook-WhatsApp Deal Shows How Dysfunctional And Distorted Our Economy Is 

Les mer om WhatsApp-oppkjøpet til Facebook i Aftenposten, VG, Dagbladet og Kampanje.

Spotify forbereder seg til å gå på børs

spotify-ipoSpotify er på jakt etter en finansspesialist i USA noe som har fått flere til å antyde at det svenske musikk-streaming-selskapet er i ferd med å bli børsnotert. Prisen på selskapet antydes å ligge rundt 8 milliarder dollar, til tross for at selskapet taper nesten 1 millard USD hvert år.

I følge Reuters sin Spotify-artikkel tidligere denne uken var stillingen utlyst på Spotity sine hjemmesider, samt på LinkedIn, men utifra at stillingen nå er fjernet kan man spekulere i om stillingen allerede er besatt.

Spotify ble etablert i 2006 og lanserte musikk-tjenesten sin i 2008. I 2011 annonserte Spotify et tett samarbeide med Facebook, noe som virkelig satt fart i antallet brukere. I følge Spotify sin egen presseside har de i dag over 6 millioner betalende kunder (meg inkludert) og over 24 millioner aktive brukere. I følge Ipsos MMI sin siste oversikt fra oktober 2013 er det over 1,3 millioner Spotify-brukere i Norge, mens WiMP har rett over en halv million.

photo credit: Scott Beale via photopin cc

Aldri mindre enn 20 prosent vekst for Amazon

Mens norske butikker er bekymret over fallende omsetning, kan «nettbutikkens far» Jeff Bezos i Amazon se tilbake på en imponerende veksthistorie. De siste 12 årene har selskapet ikke vokst med mindre enn 20 prosent år-over-år, og i sommer er det 20 år siden selskapet ble etablert.

I 1995 ble Amazon.com lansert som en nettbasert bokhandel, mens selskaper i dag har utvidet enormt og kan skryte av å være verdens største nettbasert retailbutikk, med en totalomsetning i 2013 på nærmere 75 milliarder dollar.

Klout lar deg skedulere meldinger

Klout har som ambisjon å bli «standarden for hvordan online innflytelse måles» noe jeg har skrevet om tidligere i det jeg tror er det første og eneste norske intervjuet med Klout. Etter at du har koblet til dine sosiale nettverk vil Klout gi deg en kuratert oversikt over innhold tjenesten tror du vil ha interesse av. 

Klout-content

Når du så ha funnet en sak/post/artikkel du har lyst til å dele har du nå flere valg: Du kan dele den umiddelbart, til Facebook og/eller Twitter, du kan velge selv når du vil skedulere den for utsendelse, eller du kan la Klout bestemme når det er best å sende den – avhengig av hvilken dag/dato:

Klout-share-content

Om du ikke finner noen poster du vil dele, kan du også bruke Klout til å skedulere egne meldinger – klikk på «skriveikonet» helt øverst til høyre og gå frem på samme måte som når du skriver en Tweet eller en Facebook-melding:

Klout-egne-meldinger

Når du har skedulert meldinger for utsendelse vil du ha en enkel oversikt over de kuraterte og dine egne meldinger som du har gjort klar for utsendelse:

Klout-skedulerte-meldinger

Les mer på Klouts egen bloggpost om samme tema «Don’t just measure your Klout-score, build it!»

Digitale Trender 2014 – Rapport om digital modenhet

2014 er ikke året for innovasjon, men for utbredelse og at man skal ta i bruk de mulighetene som finnes. I år er det viktig med åpenhet og innsyn.

Digital-maturity-2014

Sitatet er hentet fra Iteo Digital sin nettside og skrevet av min gode venn og konkurrent Erik Eskedal. Søsterbyråene til Iteo Digital i England, 33 Digital og Hotwire har utviklet en rapport som beskriver hva de tror blir de viktigste globale digitale trendene i 2014.  Rapporten slår blant annet fast at 2014 ikke blir innovasjonens år, men et år for innføring og utbredelse av tjenestene og mulighetene som allerede finnes, og Erik skriver videre:

I takt med at digitale investeringer ikke lenger er nisje, oppfattes sosiale medier som en naturlig del av markedsmiksen fremfor den enkleste salderingsposten i regnskapet. I takt med at digital kommunikasjon når massene blir tjenestene ikke lenger definert av en liten menighet ildsjeler, men integreres av de fleste virksomheter. Virksomheter forstår at de ikke lenger kontrollerer budskapene på samme måte som før, og setter deres respons og vakttjenester som en naturlig del av deres markedskommunikasjon. 

Les hele saken her og legg igjen ditt navn og epost-adresse for å få tilgang til hele rapporten.

Dagsavisen vil dø

attersyn-dagsavisenI løpet av fem år har avisopplaget i Europa falt med 26 prosent. Trenden er tilsvarende her til lands også – papiropplaget faller, digital øker, og økningen er størst på de mindre flatene. Medieforsker Erik Wilberg fra BI spår avisdød i løpet av få år for så å si alle papiraviser som kommer ut på ukedager kunne Aftenposten melde på sine nettsider i uken som gikk.

Det har vært meldt om papiravisens død i mange år nå, men enn så lenge har den overlevd. Nå er det 2017 som er det nye «dødsåret» og det vil kun være de aller største og de aller minste som vil overleve skal vi tro rapporten fra Annenberg School for Communication and Journalism.

Hva tror du, vil dagsavisen dø i 2017 eller vil papiravisen bite seg fast og være på markedet i uoverskuelig fremtid, slik medieprofessor Martin Eide ved Universitetet i Bergen spår? Det er spørsmålet jeg stiller for #UkensPoll. Legg igjen din stemme her.

Om en uke kan du se resultatet på #Attersyn. Samtlige resultater fra #UkensPoll legger jeg løpende ut her.

photo credit: mallol via photopin cc / dietmut via photopin cc