Attersyn 36

The Fox, mobil eksplosjon, Audun Lysbakken om valgkamp og Twitter og SPAM og slankemidler på Facebook!

Ylvis-brødrene «The fox» det neste «gangnam style»-fenomenet

Alle i Norge kjenner til Ylvis-brødrene og i uken som gikk ble resten av verden også kjent med duon. Youtube-fenomenet «The Fox» er omtalt «over alt» og av alle, og i løpet av kun noen få dager har videoen blitt avspilt snart 10 millioner ganger.

Videoen omtales som den nye «Gangnam-style»-videoen som snart har blitt avspilt 2 milliarder ganger på Youtube!

Dobbelt så mye på Internett i dag sammenlignet med 2010

businessinsider-hanspetter

Klikk på bildet for å gå til artikkelen

Smarttelefoner og nettbrett har skylden for at vi bruker Internett dobbelt så mye i dag som for tre år siden skal vi tro comscore sin siste rapport. For tre år siden stod mobile enheter for kun 1 prosent av nettrafikken på Finn.no, mens den i dag ligger på over 40 prosent!

Det overrasker meg derfor stort at ikke flere virksomheter har våknet til den nye digitale hverdagen, for fasiten er fortsatt den at de aller fleste – mellom 80 og 90 prosent – ikke har mobiltilpasset sine nettsider.

Klikk på bildet for å gå til hele Finn-rapporten

For kort tid siden var jeg på Mobile Trender-konferansen til IDG og sist torsdag var jeg innom Rockefeller for å få med meg SchibstedNext. I begge tilfeller handler det mye om hvor viktig mobilen er, men der hvor teknologibransjen kun tenker på teknologi, er mediabransjen flinkere til å tenke på de som skal bruke teknologien. Tenk hva vi kunne fått til av innovasjon i Norge om bare norsk IT- og media-bransje kunne kommet tettere sammen for å utnytte den fordelen vi har her til lands; ekstrem penetrasjon av både laptops, nettbrett og smarttelefoner! Jeg tror jeg må ta en prat med Anita Krohn Traaseth for å se om vi ikke kan ta et slikt initiativ sammen.

Valg og sosiale medier

hanspetter-audunlysbakkenDet er ingenting som tyder på at sosiale medier ble utslagsgivende i løpet av denne valgkampen. Det skyldes ikke sosiale medier som sådan, men begrenset bruk. At Audun Lysbakken og SV kjører på i løpet av de siste dagene understreker akkurat dette. På Facebook-siden til SV har antallet poster økt dramatisk bare de siste dagene. For kort stund siden oppdaterte de sine 14,000 fans på Facebook et par ganger om dagen, mens det ramler inn nye statusmeldinger nesten hver eneste time nå. På Twitter er det heller ikke noe unntak – både SV og Audun Lysbakken er blant de mest aktive om dagen, så for tiden vise om innspurten ble startet tidsnok.

Audun Lysbakken har uansett vært et forbilde for mange andre politikere som tar i bruk sosiale medier – skal ikke glemme Trine Skei Grande heller. Begge har til felles at de ikke bare snakker til, men i stor grad med. Med det arbeidspresset som har vært på våre partiledere de siste ukene skal jeg ta av meg hatten for at de faktisk tar seg tid til å svare også – selv om vi kunne sagt «det skulle bare mangle«. De fleste gjør derimot ikke det.

audunlysbakken-hpnhansen

Om det er SV, SP, Venstre eller noen av de andre partiene så føler jeg at valgkampen i 2009 var preget av bedre bruk av sosiale medier. Obama hadde demonstrert en særdeles godt integrert kampanje som tok i bruk alle kanaler, og det med svært god presisjon takket være godt bruk av innsikt (les Big Data). I 2009 tror jeg muligens mange overvurderte hva de ville klare å få til med sosiale medier, mens fasiten for 2013 er at de fleste har undervurdert det. Jens Stoltenberg droppet sin egen blogg, Kristin Halvorsen hadde ikke kapasitet til å jobbe med sosiale medier, og Erna Solberg uttalte også til Anita Krohn Traaseth at hun ikke nødvendigvis trodde at sosiale medier ville ha den effekten de ønsket seg. Det er ikke unormalt at man går fra overvurdering til undervurdering – derfor gleder jeg meg allerede til valget i 2017, når partiene for alvor vil ta i bruk Big Data, egne plattformer og sosiale nettverk for alvor.

photo credit: LNU FOTO via photopin cc

Facebook, søppel og SPAM

hanspetter-dinside-facebookPå fredag var Dinside ute med en sak om Facebook og tvilsomme annonser. Jeg hadde sammen med  professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole (NHH) blitt spurt om våre tanker rundt alle tvilsomme annonser som florerer på Facebook om dagen. Brukerne kan selvsagt bli flinkere til å skjule innhold de ikke har lyst til å bli eksponert for, og de kan selv velge å ikke klikke på tvilsomme annonser. De kan sågar også bruke adblocker-løsninger slik at de ikke ser en eneste annonse. For meg er ikke det poenget. Facebook bør først og fremst ta ansvar, dernest kan man si at brukerne skal gjøre det. Uansett hva som skjer så kan alle tvilsomme annonser føre til at andre virksomheter ikke ønsker å bli assosiert med utroskapsannonser, slankemidler og skurkaktige selvbruningskremer, og det hele kan bli en dyrekjøpt erfaring for Facebook. Har først Facebook blitt en søppelfylling er det litt drøyt og arrogant å be brukerne om å rydde opp!

photo credit: mugley via photopin cc