fbpx

Attersyn 2

iPhone 7 år, personlig vekkeklokke på iPhone, PC-markedet kollapser, Google+ det viktigste sosiale nettverket, SPAM- og gadget året 2013.

Så er vi i gang da, uke 2 er historie og de fleste av oss er allerede godt i gang med å «jage» budsjettet for 2014. Hvert år stiller vi oss nesten de samme spørsmålene, hvor mye vil vi klare å vokse, hvilke kunder skal jeg jobbe med, hvilke kanaler skal jeg satse på og hvordan vil konkurransebildet utarte seg i løpet av året. Andre spør seg kanskje om det er Facebook eller andre sosiale nettverk som blir viktigst, eller om annonsebudsjettet endelig vil inkludere Google og sosiale medier. Hvor stor konkurranse vil vi få fra utlandet i år og hvor mye mer vil jeg tjene? Er Norges gulltid over, hvor mange gull vil Norge ta under OL i Sotsji, vil boligprisene falle og renta øke – og blir det nok snø i år til å stå på ski i vinterferien, påskeferien og ikke minst avslutningshelgen på Hemsedal? Kommer Apple til å lansere iWatch i 2014 og kanskje en ny Apple TV. Vil Android bli større i Norge enn iPhone og kommer norske ledere til å innse at «mobile first» kan bli virksomhetskritisk?

Spørsmålene er mange og svarene får vi mens vi går. Går vi spennende tider i møte? Utvilsomt!

Ha en strålende uke alle sammen.

iPhone 7 år

iphone-lansering-20079. januar 2007 ble iPhone lansert, og verden ble aldri den samme siden. Jeg skal ikke bruke tid på å fortelle hvordan Apple og iPhone har påvirket mobilmarkedet, telefonimarkedet, Internettmarkedet, filmbransjen, TV-bransjen, musikkbransjen, forlagsbransjen, osv, osv, osv. I stedet har jeg lagt ved Apples keynote fra 9. januar 2007 i sin helhet.

Det skal bli spennende å følge Apple i 2014. Hvor stor blir den nye iPhonen, blir den kurvet og hva vil den hete? Det spekuleres i om Apple vil fortsette med Air-serien sin, slik de først gjorde med sine MacBooks og nå sist med iPad. 2014 blir et spennende år for Apple og Tim Cook, det er det ingen tvil om.

 

The Early Edition fra Capsule.fm

capsule-fm-the-early-editionMobilen din ligger sikkert ved siden av sengen din og er den som vekker deg opp hver ukedag. Tenk om du kunne hatt en vekkerklokke som ga deg en liten oppdatering om hva som har skjedd mens du har sovet og som kan fortelle deg – på en personlig måte – om været for dagen og hva det er som kommer til å skje. Det kan The Early Edition fra Capsule.fm og enda kulere er at den kan fortelle deg det på norsk!

Capsule.fm er en Berlin-basert startup, med tre grundere, hvorav to faktisk er norske, og jeg har vært så heldig å komme i kontakt med en av de – Espen Systad (@revesjef. I tillegg til Espen jobber også Tor Langballe (@TorLangballe) fra Norge i Capsule.fm, mens den tredje er australsk og heter Danielle Reid (@moon_beamed). Di har jobbet med tjenesten i rundt to år, og har fått mye oppmerksomhet i Tyskland, hvor de blant annet vunnet 8 millioner kroner  i TV-reklame og blitt nominert til Tysklands beste startup. Mon tro om de hadde vunnet noe som helst i Norge?

espen-systad

@revesjef på Twitter

Jeg tok kontakt med Espen Systad for å høre litt mer om selskapet deres og ikke minst om The Early Edition og han kunne fortelle meg blant annet:

Norge er vårt pilotmarket. Grunnen er at nordmenn ligger årevis foran resten av Europa på medievaner og har størst iPhone-utpredelse i verden. De erfaringene vi gjør i Norge, gjør at vi vet hva vi må planlegge for i andre markeder. I Berlin er smart-telefoner fortsatt noe for noen få utvalgte, selv om vi ser at det endrer seg fort. 

Responsen i Norge har vært overveldene. Vi føk rett inn på topplassen over solgte apps, og har fått over 30 reviews i Appstore. Alle med 5 stjerner. Vi har også rekruttert mange testbrukere som hjelper oss med innspill på å gjøre tjenesten bedre. Vi har store planer for fremtiden. 

The Early Edition er vårt første produkt, og vi vil gradvis utvide bruksområdet til å være noe du tar med deg på vei til jobben eller når du er ute å løper. Caspule.fm-teknologien er skapt for wearable og bærebare dingser – og for bilbruk. Capsule.fm finnes nå på engelsk og norsk – men vi utvider snart også til tysk. Vi jobber også med nye kilder for innhold. Akkurat nå er vi på jakt etter norske bloggere som vil teste formatet med oss.

The Early Edition fra Capsule.fm er kun tilgjengelig for iOS og kan lastes ned her.

PC-markedet kollapser

2013 ble det verste året for PC-markedet siden 2009 med en nedgang på 10 prosent. BusinessInsider har laget en skisse over utviklingen av PC-markedet siden 2009 og markert inn lanseringen av iPad og Windows 8. Det ser ikke lyst ut for 2014 heller. PC-æraen er definitivt over kan det se ut som.

Samtidig estimerer Gartner at det vil bli solgt over 1,1 milliarder Android-enheter i 2014. Nettbrett, phablets, hybrid-PCer vil ta over for mye av det tradisjonelle PC-markedet. Virksomheter i dag må virkelig våkne opp til en hverdag hvor de ikke lenger kan ignorere de massive endringene som har inntruffet i forhold til hvordan og hvilke enheter som benyttes for å aksessere Internett. Mon tro hvor mange nettsider som vil mobiltilpasses i løpet av 2014. Veksten fra 5 prosent i 2013 bør bli formidabel. Som Morten Myrstad beskrev det i mitt #Trender2014 intervju med han i forrige uke så vil «mobile first utløse en enorm skapertrang«.

Google+ – det viktigste sosiale nettverket i 2014?

Som vanlig (nesten da) har jeg kjørt #UkensPoll igjen, og denne gangen lurte jeg på hvilke sosiale nettverk som kom til å bli viktigst for din virksomhet i 2014. Du fikk kun lov til å krysse av for de tre viktigste, kanskje litt dårlig gjort, men det skal vanskelig til å gjøre særlig god innsats på altfor mange, og noen må være viktigere enn andre også.

viktigste-sosiale-nettverk-2014

Google+ kom faktisk ut best av de 360 som stemte. På Google+ ble jeg forøvrig spurt om jeg kom til å underminere undersøkelsen fordi Google+ kom «best ut», men det skal jeg ikke gjøre. Dette er ikke en representativ undersøkelse. Jeg har lagt undersøkelsen ut på egen blogg, der alle #UkensPoll ligger, og har videre brukt Facebook, Twitter, LinkedIn og Google+ til å «markedsføre» undersøkelsen. Mobiliseringen har utvilsomt vært størst i Google+-nettverket, det er det ingen tvil om, men jeg tror heller ikke det er noen tvil om at Google+ vil bli mye viktigere i 2014. Som jeg skrev på tampen av fjoråret også så er Google+ på mange måter viktigere enn Facebook. Google+ er mye mer enn bare et sosialt nettverk. Google selv kaller det Google 2.0. Nå må du ha en Google+-konto for å kommentere på YouTube, du får en Google+-konto når du setter opp en gmail-konto, og det er det jo mange av oss som gjør, og Google+ er også tett integrert inn i søk, og søk er jo som vi alle vet veldig viktig for å drive trafikk.

I forrige uke fikk jeg – og alle som har en gmail-konto vil jeg tro – en epost fra Google som forteller at de nå har integrert Google+ tettere inn mot gmail. De skriver blant annet:

Fra og med denne uken, når du skriver en ny e-post, anbefaler Gmail Google+-forbindelsene dine som mottakere, selv om dere ikke har utvekslet e-postadresser ennå.

Les også: Sorry, Google+, We Still Won’ Come to Your Party (Mashable)

Kommer Google+ til å bli viktig i 2014 for norske virksomheter? Utvilsomt ja. På bekostning av Facebook? Vi får se…. jeg bruker selv Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn og Instagram daglig – alle er viktige på hver sin måte. Har din bedrift ingen strategi eller tanker for bruk av Google+ er det kanskje på tide. Google+ kan ikke ignoreres, det er nå helt sikkert!

For #UkensPoll lurer jeg på hvordan du stiller deg til å betale for digitale nyheter. Paywall ser ut til å være en voksende trend som det er mange meninger om. På den ene siden klager vi over fallende kvalitet i journalistikken, mens vi på den andre siden ikke synes å være spesielt villige til å betale for nyheter digitalt. Hva er din mening om det her, kommer du til å være villig til å betale for å lese nyheter digitalt i 2014 eller ikke?

9 av 10 eposter er SPAM

Er det mye av eposten din som er SPAM? Høyst sannsynlig. I tillegg er nok andelen enda større enn hva du ser og tror, for fryktelig mye SPAM blir stoppet før den når din epost-konto. Cisco har en gratis nett-tjeneste som kan gi deg mye nyttig – eller unyttig informasjon om SPAM og andre Internett-baserte trusler. Senderbase.org er en cloud-basert tjeneste som analyserer over 100 TB daglig fra over 1,6 millioner enheter som er tilkoblet Internett. I følge Senderbase.org ble det bare i desember sendt ut over 100 milliarder SPAM mail daglig – hvilket representerer over 85 prosent av all global epost. Verst er USA med et daglig volum som tilsvarer nesten 95 prosent av all epost, mens Norges andel kun er på 71 prosent.

senderbase-epost-spamTeknologi- og gadget året 2013

Sjansen er stor for at du har fått med deg at CES gikk av stabelen i forrige uke. Året har så vidt begynt og CES er «the place to be» for å vise frem alt det nye som kommer. Det skjer mye i 2014, det er nå helt sikkert og det skjedde også veldig mye i 2013 på teknologifronten. Og for å vise hva det er som har skjedd, hvilke produkter og teknologier som har dukket opp i året som har gått er det genialt å presentere det i form av en infografikk.

For et par måneder knyttet jeg kontakt med Alex Hillsberg som er webjournalist i Financesonline og han delte med meg i forrige uke en super-duper-Infografikk som de har laget, og som nettopp oppsummerer teknologi- og gadget året i form av en infografikk.

Top Gadgets & Tech Of 2013: Google Glass, PlayStation 4, iPhone 5S, Android KitKat and More
Originally published at www.financesonline.com | Author: Julia Trello | Follow our Youtube
photo credit: Photos from SkiStar via photopin cc