fbpx
USB-C standard

Apple liker dårlig at EU vil kreve standardisering av mobilladere

EU har i mange år kjempet en kamp for å redusere elektronisk avfall. Det vil de få til gjennom å tvinge aktørene til å bruke en felles standard for lading av sine produkter. Apple mener en slik løsning vil føre til mer avfall og mindre innovasjon. 

Tidligere denne måneden var jeg gjest hos TV 2 Nyhetskanalen, sammen med daværende Digitaliseringsminister, Nikolai Astrup, for å diskutere EUs krav om at strømadaptere og kabler for smarttelefoner, nettbrett og «dingser» blir standardisert. Et krav som forøvrig har vært fremmet i godt over 10 år.

 

 

I 2009 ble blant annet flere mobilprodusenter, som blant annet Apple, Nokia og Samsung, enige om å tilby ladere som var kompatible med micro-USB-standarden. Apple fant derimot frem til et smutthull som gjorde at de kunne lansere deres Lightning-port i 2012, ved å utvikle og selge micro-USB-ladere, skriver BBC News 23. januar.

Fra micro-USB til USB-C

Siden 2009 har stadig flere begynte å gå vekk fra micro-USB og over til USB-C som den nye kontakten. Inkludert Apple som introduserte USB-C som den eneste kontakten på de nye MacBook Pro-maskinene for et par år siden, og på de siste iPad Pro-modellene. Fordelen med USB-C over micro-USB er ikke minst at overføringshastigheten er mye høyere og at USB-C tillater hurtig-lading av alt fra smarttelefoner, nettbrett og laptoper. På mitt kontor er i tillegg min monitor kun koblet til min MacBook Pro med en USB-C-kontakt for både strøm og skjermbilde.

Men selv om USB-C ser ut til å bli standard-kontakten for de fleste mobilprodusenter, vil ikke Apple støtte opp om EUs krav om at USB-C skal bli en standard. Flere medier skriver nå at Apple hevder at en slik standard – som blant annet vil føre til at deres Lightning-kontakt blir «ulovlig«, vil føre til mer elektronisk avfall og mindre innovasjon, og at det vil være «ødeleggende for forbrukere i Europa og økonomien som sådan».

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

«Det er en adapter for det»

Bakgrunnen for Apples motstand mot standarden er at de hevder å ha solgt over 1 milliard enheter som er kompatible med Lightning-kontakten, og de disse enhetene vil bli ubrukelige, hvilket vil føre til mer elektronisk avfall.

For de av oss som har «vært med på en vinternatt», så husker vi kanskje overgangen fra den gamle 30-pins-kontakten og over til Lightning-kontakten. Den utløste først et ramaskrik «som kunne høres verden over», men ble løst med en adapter.

Samme «greia» gjentok seg da Apple valgte å fjerne mini-jack-kontakten for hodetelefoner. Det løste seg også med en adapter, samtidig som vi forbrukere tilpasset oss til en stadig mer trådløs tilkobling – blant annet med Apples egne AirPods (som de nå selger for over 8 milliarder dollar av i året). Det samme gjelder for alt utstyr som skal tilkobles en MacBook Pro som kun har USB-C-kontakter. Det går via en adapter.

Ironisk nok må jeg ha en adapter for å kunne koble til min iPhone til min MacBook, mens jeg kan koble direkte min Huawei P30 Pro-telefon med en USB-C-kabel.

I en uttalelse skriver Apple at «vi håper EU-kommisjonen vil fortsette å søke en løsning som ikke begrenser industriens mulighet til å innovere og bringe spennende ny teknologi til kundene».

Personlig håper jeg EU vil få gjennomslag for en standard basert på USB-C-kontakten. Jeg frykter ikke at det vil hindre Apple i å innovere og lansere nye (spennende) produkter til oss i fremtiden.

Get over it!