fbpx
Apple Podkaster

Apple har åpnet opp for innsikt og analyse av Apple Podkaster – i Beta

Det har lenge versert rykter om at Apple planla å lansere sin egen analyse-tjeneste basert på Apple Podkaster. I midten av desember ble endelig beta-versjonen lansert.

Innsikt har inntil nå «glimret med sitt fravær» hva gjelder Apple Podkaster – også kjent som iTunes. I MediaPuls sitt tilfelle har vi vært avhengig av den innsikten vi har fått ut av henholdsvis Acast og SoundCloud hvor vi laster opp våre episoder. Fra Acast «mates» deretter episodene ut i form av RSS til blant annet Apple Podkaster.

Fra Acast får vi dermed vite antall nedlastninger. I tillegg kan vi også se hvilke applikasjoner lytterne våre bruker når de hører på MediaPuls. Og ikke overraskende er det Apple Podkaster de fleste benytter seg av. Utover det kan vi se hvilke land som hører på oss, og i MediaPuls sitt tilfelle er det ikke overraskende Norge som dominerer. Og av norske lyttere kommer omlag halvparten fra Oslo-området.

Stor forskjell på radio- og podkast-lytter

Det er stor forskjell på en radio- og en podkast-lytter. Mens radioen gjerne står på i bakgrunnen – som støy og «kompis» – er den typiske podkast-lytteren dedikert. Det er ikke minst viktig å være klar over for annonsører. Derfor er det også viktig å vite hvor mange det er som hører gjennom en hel episode. Acast lar oss se hvor mange det er som hører på en episode avspilt rett fra nettleseren. Det gjelder de som hører på MediaPuls via MediaPuls.no eller Medier24.no. Og det vet vi er ytterst få.

Hvor lenge hører en lytter på hver podkast-episode?

Fra innsikten til Acast kan vi også se hvor mange som faktisk hører på hele episoden, og når de begynner å falle fra. I perioden oktober og november kunne jeg se at 80% av lytterne hører i snitt på kun 10 minutter av en episode. Og inntil nylig har det vært umulig å vite om det har vært tilfelle for de som har hørt på MediaPuls via Apple Podkaster.

 

For den samme perioden – oktober og november 2017 – ser jeg derimot nå at de samme 80 prosentene hører på 3 ganger så lenge, nesten 30 minutter, hvilket tilsvarer over 90 prosent av hele episoden.

Apple Podkaster

iTunes Connect Podcast Analytics

Det nye (beta) analyseverktøyet til Apple heter iTunes Connect Podcast Analytics, og det får du tilgang til via samme lenke som du brukte da du opprettet din podkast og la inn RSS-lenken fra enten Acast, SoundCloud eller andre tilsvarende hosting-leverandører.

Verktøyet vil gi alle som har en podkast oversikt over hvilke episoder som publikum har lyttet til, hvor lenge de har lyttet i gjennomsnitt, total lyttetid og hvilke land (men ikke hvilke byer) publikum kommer fra. Du får derimot ikke vite hvem det er som lytter, så det er store mangler rent geografisk og demografisk. Og verktøyet henter kun data fra de som bruker iOS 11 eller iTunes 12.7.

Apple Podkaster

For MediaPuls sitt tilfelle får jeg også opp en melding om at antall minutter (Duration) er feil med nesten 10 minutter. Det (kan) skyldes blant annet at Acast dynamisk legger til Pre-roll (samarbeidet vårt med Medier24) og Mid-roll (eventuelle sponsorer) dynamisk basert på hvilke uker det annonseres.

Store forskjeller mellom Acast og iTunes Connect

Ifølge iTunes Connect ble MediaPuls spilt av på 653 unike enheter i november 2017. I alle fall iOS 11-enheter.

Apple Podkaster

De fleste lyttere kommer fra Apple Podkaster

Fra innsikten til Acast var det totalt 17,665 nedlastninger til Apple Podkaster-appen, hvilket kan enten bety at det er mange lyttere som ikke er på iOS 11, eller at det er store forskjeller mellom antall nedlastninger og avspillinger.

 

Apple Podkaster

Via Acast kan jeg også se når på dagen MediaPuls-episoder blir lastet ned, mens fra iTunes Connect får jeg kun mulighet til å se per dag.

Apple Podkaster

«Gull» verdt for både produsenter og annonsører

Derimot får jeg – som nevnt innledningsvis – tilgang til viktig innsikt om selve lyttingen. Dette er viktig for alle som produserer podkaster – at vi faktisk får vite hvorvidt vi ikke bare blir lastet ned, men også lyttet på. Og dette er gull for annonsørene.

I MediaPuls sitt tilfelle har vi lagt opp til en mulighet for å annonsere innledningsvis og underveis. Gjerne et sted mellom 10 og 15 minutter inn i hver episode. Da er det «gull» å kunne vise til potensielle annonsører at nesten samtlige lyttere faktisk fortsatt hører på.

Kombinasjonen av innsikt fra iTunes Connect Podcast Analytics og øvrig innsikt jeg henter ut fra Acast, Facebook, Twitter og LinkedIn, gir et veldig godt innblikk i hvem det er som hører på oss. Både demografisk og geografisk. Og den innsikten er ikke bare gull for de som produserer podkast, men også for annonsørene.

Les også: Alt du vil vite om å reklamere på MediaPuls!

Sjekk ut iTunes Connect Podcast Analytics hvis du har en podkast. Og er du en annonsør og har lyst til å teste ut en annonse på MediaPuls, er det bare å ta kontakt. Via hpnhansen (a) gmail dott com eller  marius (a) heltdigital dott no.

Bilde: Alice Moore via Unsplash