fbpx
amazon

Amazon vil «redde» den norske netthandelen

Når 350-kronersgrensen fjernes fra 2020, er det kun Amazon på plass i Norge som kan «redde» den norske netthandleren.

Jeg handler ofte fra utenlandske nettbutikker. Men det er ikke fordi jeg ikke vil handle i de norske. I 9 av 10 tilfeller handler jeg produkter jeg ikke finner hos norske nettbutikker. Samtidig skal jeg ikke legge skjul på at det har vært gunstig å kunne kjøpe et billig deksel til mine barns nettbrett og smarttelefoner. Trøsten er at man ofte må vente i flere uker for at båten fra Kina skal levere produktene i min postkasse.

Alt billig blir dyrt fra 2020

Etter at Krf og regjeringspartiene ble enige om å fjerne 350-kronersgrensen fra 1. januar 2020, vil ikke bare produktene bli 25 prosent dyrere som følge av at momsen legges til. I tillegg skal vi måtte betale 158 kroner i avgift for selve fortollingen. Et iPhone-deksel som i dag selges for 49 kroner, vil dermed koste 220 kroner. Tilsvarende en prisøkning på 350 prosent.

Virke jubler

 

Konkurranse på like vilkår er helt nødvendig for å unngå et ras av tapte arbeidsplasser i handelsnæringen, der 380.000 mennesker jobber, skriver Virke i en pressemelding.

 

Det kan virke som om Virke tror at butikkene i Norge nå er reddet. Det er jeg dog ikke overbevist om.

Like vilkår er bra for konkurransen, men…

I 2017 mottok Posten 15 millioner pakker fra Kina. Nesten alle hadde en verdi under 100 kroner. Fra 2020 vil de samme 100-kronerspakkene koste den norske forbruker nesten 3 ganger så mye. Nå er jeg ikke i mot det å kunne konkurrere på like vilkår. Men like vilkår blir det ikke, når utenlandske nettbutikker prises ut av norske (nett)butikker med et fortollingsgebyr på 158 kroner. Samtidig vil heller ikke de norske butikkene få inn det samme utvalget som har vært min – og veldig mange andres – primære årsak og motivasjon til å handle fra Amazon, Alibaba, Wish, med flere.

Amazon blir redningen

Heldigvis er det mye som kan tyde på at Amazon er på vei til Norge. Og med det vil vi ikke bare få tilgang til Amazons enorme utvalg, men fortollingsgebyret som Posten blir tillagt, blir dermed håndtert mer smidig av Amazon. Slik det fungerer i dag med andre norske nettbutikker som handler varene sine fra utlandet.

Staten vil nok tjene mer penger på at 350-kronersgrensen forsvinner. Men jeg tror norske (nettbutikker) må tro om igjen hvis de tror at krisen er avblåst av den grunn.

 

Bilde: Christian Wiediger via Unsplash