«Influensere er grunnen til at mange har jobb»: En forenkling eller en realitet?
Facebooks kryptovaluta Libra, med den digitalelommeboken Calibra, kommer til Messenger og WhatsApp i 2020. Kan vi stole på Facebook med pengene våre?
Tilstrekkelig tillit?
Som forventet, bekreftet Facebook i en pressemelding 18. juni, at de vil lansere sin egen kryptovaluta i 2020. Og jeg skal innrømme at jeg har vært svært skeptisk til dette prosjektet.
Tilliten til Facebook er ikke “helt på topp” for å si det mildt. Ei heller er tillt til kryptovaluta som sådan “helt der”. Bitcoin går så det griner for øyeblikket, men er først og fremt en spekulasjonsvaluta. Ikke en valuta du vil handle med.
Og en kryptovaluta over blockchain, basert på ende-til-ende-kryptering via Facebook Messenger eller WhatsApp, er en perfekt måte å hvitvaske penger på, eller handle utenfor myndigheters reguleringer.
Facebook har heldigvis vært mye smartere enn som så.
1. «Stablecoin»
For det første vil Libra – som er navnet på kryptovalutaen – være en såkalt “stablecoin”. En valuta som er festet i verdi mot et antall vanlige valutaer for å unngå de voldsomme verdi-svingningene som vi har sett med blant annet BitCoin. Det kan faktisk føre til at Libra kan bli et bedre alternativ til enkelte lokale valutaer som har tendens til å svinge mye. For eksempel i diverse utviklingsland hvor inflasjon og hyper-inflasjon har vært og er et problem.
2. Pengereserve
For det andre planlegger Facebook å lagre en pengereserve i Libra Reserve, tilsvarende slik vi er kjent med fra andre sentralbankers pengereserver. Dette skal bidra med å sikre en bred global aksept, samtidig som det gjør det enklere å påse at det blir lav volatilitet i valutaen. Lav volatilitet betyr mindre risiko.
3. Økosystem av partnere
For det tredje har ikke Facebook tenkt å gjøre det her alene, men sammen med en rekke andre aktører. 28 totalt, inkludert kjente merkevarer som Visa, Mastercard, PayPal, Stripe, ebay, Spotify, Uber, Vodafone og kryptobørsen Coinbase.
Calibra vil blant annet bli ledet av den tidligere PayPal-lederen, David A. Marcus, som har jobbet for Facebook de siste årene.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
4. Egen blockchain
For det fjerde vil kryptovalutaen være basert på en egen blockchain / blokkjede, med samme navn. Navnet på den digitale lommeboken, som vil bli en del av både Facebook Messenger og WhatsApp, vil bli Calibra.
5. Personvern
For det femte vil Facebook bruke de samme verifikasjonsmetoder og hvitvaskingsprosesser som vanlige banker og kredittkort bruker. “The future is private” har blitt Facebooks nye mantra, og Calibra vil kun i tilfeller hvor det handler om brukernes sikkerhet, eller hvor loven krever det, dele kontoinformasjon eller finansielle data med Facebook eller andre tredjeparter uten brukernes samtykke. Facebook er tydelig på at ingen informasjon fra den digitale lommeboken vil bli brukt til å målrette reklame.
Mange uten tilgang til en bankkonto
For mange er fortsatt grunnleggende finansielle tjenester utilgjengelige for dem. Nesten halvparten av verdens befolkning har ikke en bankkonto og andelen er enda større i enkelte utviklingsland og for kvinner spesielt. Det har en stor pris. Nærmere 70 prosent av de mindre bedriftene i utviklingsland mangler tilgang til kreditt, og så mye som 220 milliarder kroner forsvinner i dag til transaksjonsgebyrer. Det er mye penger for mennesker som allerede har så lite.
Først ute til å teste Calibra?
Facebook skriver i pressemeldingen at de er fortsatt i en tidlig fase i utviklingen av Calibra. Hvis du derimot ønsker å være blant de første til å ta i bruk kryptovalutaen, kan du registrere deg på Calibra.com for å motta mer informasjon.