fbpx

Over halvparten av Norges befolkning har en Facebook konto

6 tips for vellykket markedsføring på Facebook

Over halvparten av Norges befolkning har en Facebook konto – her er 6 enkle grep du kan bruke for å markedsføre deg effektivt

Som jeg skrev i min artikkel Norske bedrifter nøler med sosial media så har mer enn 50% av Norges befolkning en Facebook konto, og dette gjør nettstedet til et fantastisk sted å bygge opp virksomheten din – helt gratis – hvis du gjør på riktig måte. Det som derimot er viktig å huske på er at veldig mange ser på Facebook som et privat- og useriøst nettsted hvor man først og fremst sladrer og «lytter» til hva alle andre driver med. Derfor er det viktig å ha en klar formening om hvordan man skiller mellom hva som er av privat- og bedriftsmessig karakter. Du ønsker ikke å virke desperat, og du ønsker ikke å bry folk med en masse reklame om virksomheten din heller.

Nøkkelen til din suksess på Facebook eller andre sosiale nettverkstjenester (som feks LinkedIn) er å promotere deg selv og bygge deg opp en krets av fans som ønsker å følge deg – følge med på hva du driver med, fordi de føler at det er relevant for dem….som privatpersoner, partnere eller kunder.

6 enkle tips på å bygge relasjoner og skape trafikk til egen nettside via Facebook:

1. Legg til link til din nettside eller blogg. Målet ditt må være å skape trafikk til din egen nettside eller blogg, og det er ETT sted som er viktigere enn alle andre steder å legge inn en slik link – nemmelig området under profilbildet ditt. Her kan du skrive litt om deg selv, hva du driver med, hvor du jobber, osv, for dette er det første stedet noen vil kikke når de ser på bildet av deg!  Litt lenger ned på profilsiden din vil du også se en liten informasjonsboks – her er det også veldig viktig at nettsiden eller bloggen din linkes opp. Ta en kikk på min egen Facebook-side for å se hvordan jeg har gjort det

2. Legg til venner. Her må du gå forsiktig frem. Noen du har som venn på Facebook vil kanskje be deg om å legge til så mange venner du kan, og så raskt som mulig. Det er greit å ha en stor venneliste, men den er null verdt om det ikke er kvalitet bak kvantiteten. Maser du for mye – legger alle du kan til som venner, vil du rett og slett risikere å bli kasta ut av Facebook (noe flere av våre kjære glamour-modeller har erfart tidligere). Gå varsomt frem, legg til venner du har noe til felles med, slik at du faktisk kan ta kontakt med de….Som i alt annet er kvalitet viktigere enn kvantitet, og ønsker du å bli oppfattet seriøst så må du «velge dine venner med omhu» – slik Twist-reklamen sa det.

3. Skriv-på-veggen til dine venner. Når du har blitt venn med noen på Facebook kan det være en god ide å skrive på veggen deres. Alt du skriver på en venns vegg vil alle kunne se – dine venner, men også din venns venner. Dette er en av de mest effektive teknikker hvis det brukes riktig. Ikke gå i gang å skrive på andres vegger som en galing, men når du har noe viktig å meddele; nytt kurs, nytt produkt, nytt event, etc – så kan det være en veldig enkel og effektiv måte å få ut budskapet på! Du kan selv regne på det – har du 130 venner (gjennomsnitts-Facebook-brukeren har 130 venner) og sier ifra til alle 130, som igjen har sine 130 venner, så vil potensielt 17,000 personer se det ….

4. Oppdater din status. Når du oppdaterer din egen status vil alle vennene dine se denne oppdateringen på sin egen side. I stedet for å skrive et statement, eller bare en oppdatering som sådan, er det langt mer effektivt å stille et spørsmål. Det er lettere å skape respons på et spørsmål enn det det er på en ren annonse eller reklame, og markedsfører du altfor ofte rene reklamebudskap er det stor fare for at de fleste av dine venner vil slutte å lese dem – og kanskje velge å skjule deg i sin statusoppdatering fordi de oppfatter det du skriver som ren spam. Kvalitet fremfor kvantitet gjelder også her!

5. Opprett en gruppe eller Facebook-side. Det å opprette en egen side til din bedrift er nøkkelen til markedsføring via Facebook. Du har to valg her; lage en side eller en gruppe! Det er fordeler og ulemper med begge, men personlig foretrekker jeg en egen side. Forskjellene kan du se her:

Grupper er veldig bra hvis du har noe mer konkret å diskutere, mens en side er mer riktig når du ønsker å promotere din bedrift, dine produkter – noe som skal vare lenger. Som et eksempel er det riktig å etablere en gruppe for å få Norwegian.no til å fly fra Torp – ikke en side, mens Norwegian.no selv har etablert sin egen side, ikke gruppe.

En side lager du fra denne siden på Facebook, mens en gruppe lager du herfra.

Når du poster en ny melding på din Facebook side er det kun medlemmene av din Facebook side som vil bli oppdatert, mens alle vennene dine vil bli oppdatert når du oppdaterer din gruppeside. Forskjellen og ikke minst fordelen er at andre personer som IKKE er dine venner kan være medlem av din Facebook-side, slik at du kan skille mellom din Facebook-Profil og ditt ansvar for å holde Facebook-siden til selskapet ditt oppdatert.

6. Etabler kontakt med ditt prospekt. Når du får et lead/prospekt for bedriften din, eller et av dine produkter bør du invitere vedkommende til å bli din venn på Facebook. La dem vite at de har besøkt nettstedet ditt, og at du vil bli kjent med dem. Det å koble deg opp imot dem vil klart og tydelig vise at du er en person bak selskapet, og en person som BRYR seg som en person og ikke bare en bedrift som vil ta pengene deres. De kan feks også invitere dem til gruppen- eller fansiden på Facebook, og feks tilby rabatt på kurs eller seminar for å gi vedkommende videre hjelp til å lykkes med det du tilbyr/selger.

Facebook markedsføring bør være en del av din bedrifts markedsstrategi. Med over 500 millioner aktive brukere verden over,  hvor disse logger seg på minst en gang om dagen i gjennomsnitt, er Facebook en altfor stor kanal å overse. Facebook er gratis, og andelen av mobile Facebook brukere øker dramatisk noe som gjør at dine potensielle kunder kan når som helst og hvor som helst bli oppdatert på hva din bedrift driver med…eller ikke. Fra Facebook sin egen statistikk side viser de til at mobile Facebook-brukere er dobbelt så aktive som de som kun bruker Facebook via sin PC.