fbpx
5G

5G-nettet kan redusere nøyaktigheten av værprognoser med 30 prosent

Årsaken er at radiofrekvensene til de nye 5G-nettverkene, ligger så tett opp til de frekvensene som værsatellittene bruker. Det kan koste menneskeliv.

5G-teknologien vil eliminere tidsforsinkelser, gi oss super-raskt internett og tilrettelegge for nye tjenester i alle industrier vi frem til nå kun har drømt om. Derfor er engasjementet stort hos alt fra politikere, telekom-aktører og ganske så mange mobilbrukere også. Men stort engasjement er det også å finne hos kritikere.  Og ikke alle kritikere har like mye å «fare med».

Strålefrykt

I Aftenposten 28. mai, skriver Nina Kristiansen, som er redaktør i Forskning.no, om falske påstander som blir spredt i sosiale medier og som handler om hvor skadelig 5G-teknologien er for mennesker, dyr og insekter. En dansk video som heter “5G – Er regjeringen i ferd med å utsette danskene for livsfare” hevder at 5G er “det største eksperimentet på en sivilbefolkning noen gang”. Faktaorganisasjonen Faktisk.no skriver i mai 2019 at det ikke finnes noe forsking som støtter at 5G eller tidligere generasjoner mobilnett er farlig. Verken for mennesker eller dyr.

5G gjør det vanskelig å gi riktig værprognose

Det er ingenting som tyder på at 5G-teknologien er skadelig for mennesker, dyr og insekter. Derimot er det mye som tyder på at teknologien vil påvirke værvarslingen i negativ forstand. Og nok til at det kan være fare for liv og helse. Sjefen for European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, Tony McNally, mener at «forstyrrelsene fra 5G-mobiler vil kunne redusere nøyaktigheten av værprognoser med hele 30 prosentDet vil føre kvaliteten av værmeldingen 40 år tilbake i tid».

Kvalitetsforringelsen vil kunne gi folk som bor langs kysten, to til tre færre dager til å forberede seg på orkaner og stormer, noe som kan koste menneskeliv. Årsaken er at radiofrekvensene til de nye 5G-nettverkene, ligger veldig tett opp til de frekvensene som værsatellittene bruker.

Mange utenlandske medier skriver om det samme. Ingen norske?

Og før du lurer på om dette er noe jeg har funnet på en obskur nettside som sprer diverse konspirasjonsteorier, så kan jeg betrygge deg – i den grad det er en betryggelse – at dette har seriøse (og redaktørstyrte) medier som The Guardian, Scientific American, Washington Post, Digital Trends, Wired, Sky News, The Verge, Forbes, ArsTechnica, Wall Street Journal, med flere, skrevet om.Derimot har jeg ikke klart å finne en eneste norsk avis eller medie som har nevnt denne problematikken.

Jordan Gerth, statsmeteorolog ved Universitetet i Wisconsin-Madison, kaller dette et globalt problem! 

 

 

Forutsetter vi at dette er reelt, blir et store spørsmålet; Hva gjør vi nå?

Dropper vi 5G slik at værmeldingen blir så nøyaktig og presis som den må være, for å redde liv, eller satser vi på at det går greit – og gleder oss heller over muligheten til å kunne laste ned filmer i 4K i løpet av sekunder?

 

 

Eller finnes det en annen mulighet?

 

Bilde: Andrew Seaman via Unsplash