Gary Kildall

30 år siden Gary Kildalls død

11. juli 1992 døde Gary Kildall, mannen som var ute og fløy da IBM kom på besøk for å signere en avtale om å bruke hans operativsystem til sine PC-er. Flyturen førte til at Microsoft lisensierte ut MS-DOS, noe som førte til at Bill Gates ble verdens rikeste, mens Gary Kildall ble alkoholiker og døde så altfor tidlig. 

Verdens beste forretningsavtale

De aller fleste har hørt om Microsoft og Bill Gates. Om hvordan Bill Gates ble verdens rikeste person og Microsoft verdens største selskap, etter at selskapet skapte MS DOS som ble defacto-standard som operativsystem på IBM sine PC-er på 80-tallet, og at alle andre PC-produsenter lagde IBM-kompatible maskiner. Felles for alle PC-er var at de ble utstyrt med MS DOS og for hver solgte PC, tjente Microsoft og Bill Gates penger. Avtalen mellom Microsoft og IBM har blitt kjent som verdens beste forretningsavtale. 

“Gary went flying”

Mindre kjent er historien til Gary Kildall og Digital Research og myten om at “Gary went flying” da IBM kom på besøk for å lisensiere CP/M operativsystemet til deres PC-er. IBM hadde blitt sendt over til Gary Kildall fordi Bill Gates på den tiden ikke hadde et operativsystem å tilby IBM. Men fordi “Gary went flying” og IBM måtte gå tomhendt fra møtet hos Digital Research, bestemte Bill Gates seg for å lage det operativsystemet som IBM ville ha selv. Og resten er historie. 

Myten om at “Gary went flying” da IBM kom på besøk, er derimot ikke hele historien. Gary, som for all del var glad i å fly, brukte også fly til og fra forretningsmøter, og det var også tilfellet den skjebnesvangre dagen i 1980. 

Kildall var en pionér innen personlige datamaskiner, og mannen som skapte det første operativsystemet for PC-er, CP/M. Og selv om myten sier at Gary Kildall fort kunne ha blitt verdens rikeste person, om bare han hadde vært hjemme da IBM kom på besøk, så er nok den ekte historien litt mer komplisert enn som så. Gary var god til å programmere, men ikke like god som forretningsmann. IBM sitt forslag til avtale var så eksklusiv og ikke spesielt lukrativ for Digital Research. Det var også derfor Gary sin kone, Dorothy, ikke ville signere på IBMs NDA (taushetserklæring), rett og slett fordi det ville disrupte Digital Research sin forretningsmodell, og skape mye uro blant Digital Research sine eksisterende kunder. 

Samtidig er historien om Gary Kildall en historie med et tragisk utfall. Som dessverre endte med et par skilsmisser, alkoholmisbruk og en altfor tidlig død. Gary Kildall døde 11. juli 1994, kun 52 år gammel. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Kildalls tidlige liv og karriere

Gary Kildall ble født i 1942 i Seattle, Washington. Han studerte matematikk og datavitenskap ved Universitetet i Washington og tok til slutt en doktorgrad. I 1972 fikk han en stilling som førsteamanuensis ved Naval Postgraduate School i Monterey, California, samtidig som han jobbet som konsulent for Intel. Det var her han utviklet den første versjonen av programmeringsspråket PL/I som kunne kjøre på verdens første kommersielle mikroprosessor, Intel 4004. 

Året etter, i 1973, ble Kildall frustrert over hvor vanskelig det var å få 4004-en til å samhandle med andre datakomponenter som harddisker og skrivere. For å løse dette problemet utviklet han det første operativsystemet for personlige datamaskiner, som han kalte «Control Program for Microcomputers» – forkortet til CP/M. CP/M ga hobbyister og entusiaster en enkel måte å bruke datamaskiner på, på samme måte som større minidatamaskiner og stordatamaskiner. I stedet for å måtte programmere ved å vri på brytere på frontpanelet, kunne brukerne nå skrive inn kommandoer på et tastatur, lagre data på disketter og se resultatene på en skjerm eller skriver.

CP/M var også bakgrunnen for at Dorothy og Gary startet sitt første selskap sammen. Digital Research, som først het Intergalactic Digital Research, ble raskt et suksessfullt selskap, og CP/M ble raskt industristandarden for operativsystemer for personlige datamaskiner. Ved utgangen av 1980 hadde selskapet solgt over 250.000 eksemplarer av CP/M.

IBM kommer på besøk

Da IBM bestemte seg for å lage egne PC-er, trengte de et operativsystem. På den tiden hadde Microsoft begynt å bli et viktig programvareselskap, som blant annet lagde programmeringsspråk som fungerte på CP/M. Og siden Microsoft ikke hadde et eget OS, sendte de først IBM over til Gary Kildall. Men fordi IBM hadde tvunget Bill Gates til å signere en streng konfidensialitetsavtale, kunne ikke Gates fortelle Kildall at det var IBM som skulle komme på besøk. Han kunne bare si at det var “viktige folk” som kom over. 

Men “Gary went flying” til et annet møte, hvilket førte til at IBM måtte snakke med Kildalls kone, som for øvrig var den som håndterte den daglige driften. Gary var som nevnt ikke en forretningsmann, men en programmerer. IBM forsøkte å få henne til å signere en tilsvarende avtale som den Bill Gates hadde signert, men hun nektet. 

Frustrert over at de ikke fikk til en avtale med Kildall, vendte IBM seg tilbake til Gates og Microsoft. Og Gates, som forstod at PC-markedet sto overfor en revolusjon, aksepterte oppdraget. Men i stedet for å utvikle et eget operativsystem, kjøpte Microsoft i stedet QDOS (Quick and Dirty Operative System) fra Tim Paterson ved Seattle Computer Products, som en slags klone av CP/M. Paterson hadde kjøpt en CP/M-manual og mente han kunne forbedre Kildalls CP/M som han ikke likte. For kun 50.000 dollar sikret Microsoft seg rettighetene til QDOS, modifiserte det, og leverte det til IBM som PC-DOS, som senere ville bli kjent som MS-DOS.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

MS-DOS og IBM PC-en

I 1981 ble den første IBM PC lansert, og MS-DOS ble solgt sammen med hver eneste datamaskin. Dette ble starten på Microsofts dominans i PC-markedet og Gates sin vei mot å bli verdens rikeste mann.

Da Kildall oppdaget hva Gates hadde gjort, forsøkte han å saksøke IBM for brudd på opphavsretten. IBM kom da med et tilbud om å selge CP/M sammen med MS-DOS, men til en mye høyere pris – 240 dollar for CP/M mot 40 dollar for MS-DOS. Denne prisdifferansen førte til at CP/M gradvis forsvant fra markedet.

Garys liv ble aldri det samme etter IBM-kontrakten til Microsoft. Ekteskapet med Dorothy havarerte og i 1991 solgte han Digital Research til Novell, som noen år senere også måtte gi opp for konkurransen fra nettopp Microsoft. Historien om at “Gary went flying” forfulgte også Gary Kildall i sine siste år, noe som førte til at han begynte å drikke mye, og til slutt døde av hodeskader han pådro seg under et slagsmål på en motorsykkelbar. 

Historien skrives av vinnerne

Historien husker vinnere. Taperne blir ofte henvist til vinnerne, hvis de i det hele tatt blir husket. Tre år etter sin død ble Kildall hedret av Software Publishers Association (SPA) for sine bidrag til computer-industrien for sine oppfinnelser som inkluderte CP/M, BIOS og sine banebrytende bidrag innenfor multitasking og grafiske brukergrensesnitt, som både Microsoft og Apple benytter i dag på sine datamaskiner. 

I 2014 ble det montert en minneplate utenfor Kildalls tidligere bolig i Pacific Grove, California, som også tjente som hovedkvarter for Digital Research i oppstartsårene. Selv om Kildalls karriere varte i over to tiår, huskes han best for CP/M og “Gary went flying”, en myte som Bill Gates skapte. 

Historien om Gary Kildall illustrerer hvor mye tilfeldigheter og flaks ofte er avgjørende for hvilken grad av suksess man oppnår i forretningslivet. Selv om han var en teknologisk pioner og skapte noe så avgjørende som operativsystemet for personlige datamaskiner, var det den unge, ambisiøse Bill Gates som var best på å forstå mulighetene og var villig til å ta snarveier (eller gå over lik) for å nå sine mål. 

På den andre siden kan Kildall på mange måter også tilskrives dagens åpen kildekode-bevegelse. I stedet for å jage etter profitt, var Gary svært opptatt av å dele sin kunnskap og skape noe nyttig for brukerne. Noe av den samme tilnærmingen så vi også i Apples Steve Wozniak, som heller ikke delte samme forretningsteft som Steve Jobs. Og kanskje var det nettopp det som til syvende og sist gjorde at Gary ikke klarte å konkurrere effektivt mot Bills hardbarka forretningsstrategier.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Hvis du har lyst til å grave enda dypere i historien og Gary Kildall, vil jeg anbefale deg å høre på The Internet History Podcast, som tar for seg hele historien om “Gary went flying” og hvordan Bill Gates og Microsoft ble henholdsvis verdens rikeste mann og verdens mektigste selskap. 

I tillegg kan det også være verdt å få med seg “Triumph of the Nerds” som du finner på YouTube. 

Gary Kildalls memoarer kan du lese her – fra Computerhistory.org.

 

Gary ville vært 82 år i dag.