fbpx

3 nyhetsapper du bør ha på ditt nettbrett

Vi elsker å lese nyheter. Mindre på papir, mer på nettbrett og smarttelefon. Med Zite, Feedly og Pocket holder du deg oppdatert.

Offline eller online i ferien spør noen hvert år når det begynner å nærme seg sommerferie. Det bør de slutte med! Det er ikke ferie å være offline. Online betyr ikke lenger at mamma eller pappa bruker ferien til å sitte dypt begravet i arbeidsoppgaver og må svare på epost via mobilen lenger. Online er en like stor del av hverdagen som offline, og nettet blir brukt til så utrolig mye om dagen.

I stedet for å booke sommerferien basert på om det finnes en kiosk i nærheten av charterhotellet som selger VG, kobler vi oss heller til nyhetene via våre mobiltelefoner og nettbrett, for nyheter vil vi fortsette å konsumere selv om det er sommerferie – og det skulle da også bare mangle. Derfor spurte jeg også de som leser HansPetter.info om hva det er de tror de kommer til å bruke Internett til under årets sommerferie, og ikke overraskende er det nyhetskonsumering som kommer veldig høyt ut.

Under 1 prosent av «oss» skal være offline i sommerferien

ikke-offline-i-ferien

DISCLAIMER: 1,495 stemmer avgitt. Ikke et representativt utvalg

Men det er ikke journalistikken som er i krise. Folks appetitt på journalistikk har aldri vært større. Digitaliseringen av mediene har gitt journalistikken en større plass i folks liv, ikke mindre. Journalistikk konsumeres, som konsulentene sier, på nye steder og til nye tider. Folk leser saker på telefon, nettbrett og datamaskiner døgnet rundt, skriver Frithjof Jacobsen i VG 27. juni i artikkelen Krise, krise, krise.

Facebook, nyheter og surfing. På Facebook starter mye av nyhetskonsumeneringen og når vi surfer kommer vi over mange nyheter. Sommerferien skal (forhåpentligvis) brukes til å slappe av, nyte late dager og tilbringe ekstra mye tid med familie og venner. En del av det å slappe av har også blitt det å være online – blant annet for å lese.

Hold deg oppdatert med 3 gode apper

Under årets sommerferie kommer jeg til å ta med meg iPad og Kindle for å lese. Ingen fysiske bøker denne gangen (heller). Jeg kommer til å lese en salig blanding av skjønn- og faglitteratur, men ikke minst vil det også bli konsumert mange nyheter. Dagens Næringsliv har jeg begynt å abonnere på (selv om jeg fortsatt synes avisen er GRISEDYR digitalt). Aftenposten blir også selvsagt med. Skulle gjerne tatt med meg Finansavisen også, men for å få tilgang til nettbrett-utgaven av avisen deres krever de at du abonnerer på papirutgaven. Det synes jeg er gammeldags og #fail.

For øvrige nyheter er det på mange måter to ting som gjelder – anbfefalinger gjennom sosiale medier, og da spesielt Facebook, samt et par gode apper som samler nyheter og nyhetsbildet for meg. 3 tjenester som brukes på 2 forskjellige måter.

Nyhetssamling / kuratering / Samling:

Zite: Omtalt flere ganger tidligere av meg, men ingen dag uten Zite. Her samles alt av artikler, nyheter og bloggposter fra inn- og utland basert på mine interesseområder. Artikler jeg liker forteller jeg om til Zite-applikasjonen, slik at den kan gi meg flere artikler innenfor samme tema. For ikke så lenge siden ble Zite kjøpt av Flipboard, etter at CNN tidligere hadde kjøpt Zite-tjenesten for 25 millioner dollar i 2011.

Feedly: Her samler jeg alle blogger jeg liker å følge med på. I tilegg har jeg også lagt inn en rekke nettaviser og andre aktuelle nyhetssider jeg liker å følge. Etter min mening den beste RSS-leseren på markedet i dag.

Pocket: Funnet noe på Internett du har lyst til å ta vare på, en artikkel du bare må lese senere. I «virkelig» gamle dager ville du bookmarket URL’en. Mange vil kanskje kopiere URL’en og så sende den til seg selv som epost – som om vi ikke fikk nok epost fra før av. De siste årene har jeg brukt Instapaper til dette formålet. Lagre artikler jeg har lyst til å lese senere, og det beste av alt – lese kun artikkelen og ikke all reklame rundt. Rent og pent, fungerer like godt på desktop, nettbrett og smarttelefon. Nå har Instapaper fått seg en skikkelig utfordrer i Pocket. Den gjør det samme som Instapaper, men har i tillegg til et mye bedre grensesnitt en virkelig stor fordel: Jeg kan lagre artikler basert på tags eller emneord. Jeg kan med andre ord sortere artikler på kategori. Kommer jeg over en god sak fra Kampanje jeg har lyst til å spare på, via laptopen min så har jeg installert Pocket til min Safari.

kampanje-dagbladet-pocket-laptop

Så til det aller beste: Fra Zite og Feedly kan jeg gjøre det samme. Artikler jeg liker som jeg vil spare på, kan jeg sende til Pocket, og jeg kan tagge de på samme måte, slik at artiklene jeg lagrer havner i egne kategorier. Så lenge jeg er pålogget Pocket på min laptop, nettbrett og smarttelefon, vil Pocket også huske hvilke emneord jeg har brukt og jeg kan lagre artikler på samme mange emneord jeg vil. I tilfellet over har jeg lagret Kampanje sin artikkel om at ingen journalister blir sparket i Dagbladet under #mediekrise og #journalistikk.

Pocket er knakende god, men det er fortsatt en ting jeg savner: Samhandling. På samme måte som jeg kan lage spillelister i Spotify som flere kan abonnere og bidra til, skulle jeg ønske Pocket også kom med. Da kunne vi være flere som bidro rundt innhold vi sammen var opptatt av. Pocket er gratis i dag, men en slik tjeneste ville jeg vært villig til å betale for.

Samtlige apper fungerer til både Android- og iOS-enheter.

Zite, Feedly og Pocket er mine 3 favoritt-apper til å holde meg oppdatert på nyhetssiden, hvilke er dine?