fbpx
reklamemarkedet

2020 blir uansett et drittår – S4E132

Jeg har besøkt Jan Morten Drange, som er sjefen for ANFO – Annonsørforeningen – for å snakke om det norske reklamemarkedet i 2020 og veien videre.

Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotify og Google Podcasts.

Dramatisk nedgang

Reklamemarkedet falt med over 5 prosent i 2019, sammenlignet med 2018. I mars 2019 besøkte jeg ANFO – annonsørforeningen – for å snakke med daglig leder, Jan Morten Drange. Da hadde året startet kraftig ned, og vi lurte på om det skyldtes en kraftig nedgang i omsetning via mediebyråene, en økning i bruk av rimeligere reklamekanaler, eller andre årsaker. Til og med reklameomsetningen via internett var på vei nedover.

Det verste bak oss?

Nedgangen i 2020 blir med veldig stor sannsynlighet mye større. Årsaken er i så måte mye bedre kjent. Fra januar til juli i år, har nedgangen vært på nesten 20 prosent. Størst nedgang har kinomarkedet, med en nedgang så langt i år på 60 prosent. Og det er ikke rart. Utendørsmarkedet er ned nesten 40 prosent. Aviser er ned ca 30 prosent. TV er ned 20 prosent. Internett er ned neste 10 prosent, mens radio holder seg godt, med en liten nedgang på 4 prosent.

Facebook ser fortsatt ut til å tjene til litt smør på brødet, mens Google opplevde for første gang i historien en nedgang i omsetning. Nedgangen i juli er derimot på samme prosentuelle nivå som i juni, hvilket kan tyde på at det verste er bak oss.

Og for å diskutere helsetilstanden til det norske reklamemarkedet, har jeg tatt meg en ny tur innom ANFO og Jan Morten Drange.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Aktuelle lenker fra episoden

 

Episodens sponsorer