fm-radio

FM-radio blir ny global mobil beredskapsstandard

24. juni 2017 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Mens Norge som det eneste land i verden som skroter FM og satser på DAB, jobbes det nå for at FM skal bli en global beredskapsstandard.

Onsdag 21. juni stengte NRK FM-båndet i fire nye fylker. I Norge er det DAB som gjelder. DAB er fremtidens radio. Og hva gjelder vårt nye beredskapsnettverk – også kjent som nødnettet – er det basert på TETRA-teknologien fra Motorola. Omlag 23 milliarder for DAB-nettverket og bortimot 10 milliarder for nødnettet.

Bortkastede milliard-investeringer?

Via det svenske nettstedet Public Access leste jeg at Mexico har lovbestemt at alle smarttelefoner skal utstyres med FM-radio. Inkludert Apple sine iPhones. «Lykke til», tenkte jeg. Men det var før jeg fant ut at Apple sine smarttelefoner faktisk har innebygd en FM-radio. Den er bare ikke aktivert. Nå kan det se ut som Apple kan bli tvunget til å aktivere nettopp FM-radioen på sine iPhones. Og det av amerikanske myndigheter.

North American Broadcasters Association (NABA) har nemlig fått støtte av FN-organisasjonen International Telecommucations Union for at FM-radioene skal aktiveres i alle smarttelefoner. Hensikten er å gjøre FM-radio til en global mobil beredskapsstandard.

– Aktivering av FM-radioene i smarttelefoner vil gi publikum tilgang til FM-radio under nød- og naturkatastrofer. Forslaget støttes av andre internasjonale kringkastingsorganisasjoner. I dag er det estimert 2,5 milliarder smarttelefon-brukere i verden. Antall stand-alone, bærbare og andre FM-mottakere er anslått til 6 milliarder enheter, skriver Digital Radio Insider 28. mai 2017.

Unntaket blir Norge

I Norge har vi som kjent valgt å «skrote» FM. Til fordel for DAB. Et tilsvarende mobilt nødnett vil være avhengig av smarttelefoner med innebygd DAB-radio. Etter hva jeg kjenner til finnes det kun en smarttelefon som har innebygd DAB-radio, og den er det ikke mange som har kjøpt. LG sin Stylus 2-telefon var den første – og etter hva jeg vet – den eneste smarttelefonen på markedet.

Hør også: MediaPuls diskuterer FM- og DAB-radio i episode 167

* Ca 9 minutter ut i episoden

«Ingen» har DAB-radio på mobil i Norge

Ifølge Statcounter sin oversikt over mobil-produsenters markedsandel på internett-bruk i Norge, ligger LG (totalt) på rett over 1% markedsandel:

FM-radio

En rask kikk på Google Analytics for HansPetter.info viser en mye lavere markedsandel for LG, og ingen besøkende via LG Stylus 2 i løpet av 2017. Jeg hevder ikke at det nødvendigvis betyr at LG ikke har større markedsandel, men LG sine telefoner ligger ikke inne på Topp 10-listene til verken Telenor eller Telia.

Bare lyd, ingen substans

Under en TV-debatt på God Morgen Norge i 2016 som jeg deltok på, gjorde daværende MTG-sjef, Trygve Rønningen, gjorde et stort nummer ut av at DAB-radio ville komme til smarttelefoner, og at DAB-radio har kommet for å bli. Selv om han innrømmet selv at han hørte på radio via internett.

Digitaldirektøren i P4, Rune Hafskjær, gjorde også sitt beste til å latterliggjøre mine argumenter mot tvangsinnføringen av DAB-radioen ved å hevde at «når kommunikasjonsrådgiveren snakker, kommer det bare lyd, ikke substans».

Vedlikehold av FM-nettet – som kunne blitt en del av det globale mobile beredsskapsnettet – ville kostet 100 millioner i året. I stedet bruker vi over 23 milliarder – eller 23,000 millioner på DAB.

Foto: Osman Rana / Unsplash

Kommentarer

 1. Hong Kong stenger DAB.
  Irland stenger DAB .
  Norge stenger FM…..
  Hva er det norske DAB-politikerere ikke skjønner?
  Ole Jørgen Torvmark opplys oss!!

 2. Det er utrolig hva denne Torvmark klarer å lire ut av seg. Vil, eller kan han ikke innse at DAB er en Dinusaur som aldri vil bli noe suksess. Og forstår snart ikke regjering og hele det norske folk at vi er ført bak lyset av disse «DAB Gudene» ?

 3. La meg fylle inn litt Hans Petter.

  Dette er basert på et forslag i International Telecommunication Union (ITU), som er FNs spesial-organisasjon for informasjons- og kommunikasjonsteknologi. ITU oppfordrer mobilprodusenter til å inkludere og aktivere kringkastingsteknologi i telefoner, men knytter det ikke utelukkende til FM.

  ITU konkluderer først og fremst med at kringkasting, uavhengig om den er analog eller digital, er den best egnede plattform for å nå ut til folkemasser i en eventuell beredskapssituasjon – fordi kringkastingsnett svært sjelden blir berørt av nedetid og utilgjengelighet, slik man opplever med bla. mobil- og internett. ITU anerkjenner at en rekke land utvikler digital kringkasting for radio, og konkluderer med at «verdens befolkning vil ha nytte av at produsenter av mobiltelefoner samt tilknyttede tjenesteleverandører inkludere og aktivere en radiomottakerfunksjon for kringkasting i sine produkter sammen med de aktuelle applikasjoner for å lette mottak av radiokringkasting.» (https://www.itu.int/dms_pub/itu-r/opb/op/R-OP-R.103-2017-MSW-E.docx)

  Radioteknologi er langt mer enn FM i en global skala. Det finnes mange ulike former for radioteknologi, og man vil finne betydelige ulikheter i teknologibruk mellom land og verdensdeler. AM er fremdeles en stor plattform i USA. Ulik bruk av teknologi kan være historisk betinget, bestemt av regulering eller også befestet gjennom ulike forretningsmodeller.
  Det er flere land som nå implementerer DAB-teknologien. Det skjer fordi man ønsker og trenger en digital kringkastingsform som gir plass til mer innhold, men samtidig beholder radioens unike egenskaper. Store europeiske kringkastere har dannet en fellesorganisasjon for å løfte dette arbeidet, gjennom The European Digital Radio Alliance. (https://www.ebu.ch/contents/groups/radio/european-digital-radio-alliance.html) Organisasjonen har nær tilknytning til den Europeiske kringkastingsunionen EBU.

  Dessverre overser verdenssamfunnet relativt ofte ønsker fra FNs organisasjoner, så det er mulig overskriften din er noe overdrevet uansett.

  Ole Jørgen Torvmark
  daglig leder
  Digitalradio Norge AS

 4. Bra håper de rette myndigheter og får med seg at FM blir internasjonal beredskapsstandard, så man kan få i drift FM nettet igjen før nissene i digitalradio Norge begynner og ødelegge senderne , det er ikkje for sent og snu.

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg