Derfor er det viktig med en bedriftsblogg

13. september 2012 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Spørsmålet bør ikke lenger være om du skal blogge eller ei!

Om du skal blogge eller ei er ikke lenger spørsmålet – det bør ikke være det i alle fall. Spørsmålet er hvordan du og din virksomhet skal omdanne intern informasjon, kunnskap og erfaring til økt verdi for målgruppene dine. Det å blogge handler om å gjøre innholdet enkelt for søkemotorene å finne og indeksere, å gjøre innholdet ditt enkelt å dele og engasjere seg rundt. Det handler om å få frem menneskene i virksomheten som har den relevante kunnskapen og erfaringen knyttet til de varer og tjenester virksomheten forsøker å selge.

Dermed basta!

Det å blogge i dag er ikke lenger snakk om en trend, en hype eller et nytt verktøy. En god bedriftsblogg kan fort bli den viktigste måten du og din virksomhet kan gjøre deg og dine historier, din kunnskap, din erfaring og dine ansatte mer synlige på.
La hjemmeside være hjemmeside – her kan virksomheten vise seg frem i forhold til de varer og tjenester bedriften tilbyr. Et slags digitalt sentralbord hvor virksomheten presenteres rent formelt. Bloggen kan være det motsatte – her er det en mer åpen og uformell tone som er førende. På bedriftsbloggen skal den formelle informasjonen fra nettsiden limes sammen med kunnskapen og erfaringen til den enkelte ansatte. Hvis det er viktig for din virksomhet å ha en digital tilstedeværelse bør det å blogge være et strategisk valg – et valg som ledelsen har forstått mulighetene av, og som de har valgt å prioritere fordi økt synlighet, omdømme, tilstedeværelse og profilering er viktig.

Bedrifter som velger å ikke blogge har ofte unnskyldninger som går på at de ikke har tid, ikke er flinke til å skrive, ikke vet hva de skal skrive om og ikke ser fordelene. Frykten for å feile overskygger mulighetene. De ser ikke ROI-en rett og slett. Det man ikke forstår vil man heller ikke prioritere, og da er det fristende å bruke bortforklaringer.

Søker eller sørfer på Internett

Vi gjør i praksis to ting når vi er på Internett – vi sørfer eller søker, og hvis virksomheten din ikke er kjent for alle eller at innholdet ditt ikke er enkelt å finne for de som søker etter det virksomheten din driver med, så blir du ikke funnet. I Norge søker vi nesten 2 millioner ganger hver dag – etter selskaper, varer, tjenester, kunnskap og informasjon. En bedriftsblogg vil kunne fungere som en glimrende hub – eller nav hvis du vil – for virksomhetens satsning i sosiale medier. Er dere flinke til å lage engasjerende innhold som både underholder, underviser og kommuniserer vil dette være en særdeles god måte å utvikle nye og eksisterende relasjoner på. Sagt på ”business-språket” – den beste måten å skape nye leads – nye prospekts – nye prosjekter – nye kunder – nye salg – økt omsetning!

Fra utgående- til inngående markedsføring

I stedet for den tradisjonelle utgående markedsføringen hvor budskap skal passe for alle kunder, så vil en blogg fungere som en plattform for inngående markedsføring. Massemarkedsføring i sosiale medier er meningsløst, så skriv for målgruppen, så vil målgruppen finne det du har skrevet. Relevant innhold via en blogg som er optimalisert for søkemotorer vil finne sine målgrupper av seg selv, fordi de vil finne innholdet ditt. Derfor der det viktig at det ikke bare er et godt innhold som publiseres, men at det gjøres enkelt å finne respektive person med riktig kunnskap og erfaring, slik at relasjonen mellom deg og din nye potensielle kunde kan etableres.

Spørsmålet bør ikke være om din virksomhet skal blogge eller ikke, men om en bedriftsblogg kan hjelpe virksomheten din å nå forretningsmålene. Det vil en blogg kun gjøre om ledelsen forstår mulighetene slik at de kan prioritere nødvendig tid, ressurser og kunnskap.

photo credit: selva via photo pin cc

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. De store ROI- og tidsspørsmålet mange små bedrifter (2-3 ansatte) og selvstendige næringsdrivende spør seg er:
   
  1) Si at man jobber 80% fakturerbart og har løpende oppdrag som fyller disse 80%-ene.  De siste 20% går med til administrasjon av bedriften.  I praksis: Mandag = Adm, Tirsdag til Fredag = Produktivt&Fakturerbart arbeid.  Når vi vet at man bør beregne rundt 10 timer pr artikkel (la oss runde dette av til 1 dag), hvordan skal man da kunne forsvare at man skal sette av mandag OG tirsdag til «adm/blogg» og opprettholde (eller helst øke) den eksisterende omsetningen på de resterende 3 dagene?  Vil man virkelig klare å til prisøkning på over 30% ved å begynne å blogge?  (Dersom man fakturerer 1000,- pr time må man hente inn de 7500,- man gikk glipp av på tirsdag i løpet av de tre neste dagene…)  Det var ROI-gåten.
   
  2) Så tar man tak i TID.  Man har jo tross alt allerede forpliktet seg til å jobbe 4 dager i uken med et eller flere prosjekt.  (Eller hvis man kjører gravemaskin har man forpliktet seg til å flytte rundt på x antall kubikk, eller hvis man er bonde så har man x antall mål med grøde som trenger så mye oppfølging som mulig i løpet av «arbeids-dagene»).  Hvordan skal man klare å bli enda mer effektiv på åkeren når 25% av tiden skal benyttes til noe annet?  Eller hvor skal man klare å hente inn igjen de 7-8 tirsdagstimene i løpet av onsdag-fredag?
   
  Jeg er i utgangspunktet veldig positiv til både blogg og SoMe og julebord og casual fridays og alle andre kreative grep som indirekte vil medføre en positiv spinn i bedriften – så jeg spiller litt djevlens advokat her.  Men fakta er at disse punktene er realiteten for veldig mange som setter seg ned og sier: «Nei la oss bli mer synlige i den digitale verden».
   
  Du er sikkert kjent med uttrykket «If all you have is a hammer, everything seems like a nail.»
  Som hammer-selger bør man klare å si at en hammer ikke alltid er den beste løsningen.
  (Og det var ikke ment som noen kritikk – kun en generell betraktning).
   

  1.  @JornEinarAngeltveit Hei og tusen takk for din kommentar. 
    
   I ditt tilfelle, og mange andre virksomheter og bedrifter som er små, så vil nettopp oppdragsmengden din være kritisk i forhold til å få økonomien til å gå rundt, og da vil antall fakturerbare timer være avgjørende. Fakturerer du ikke nok timer, tjener ikke bedriften nok penger til å overleve. I så tilfelle vil det være viktig å synliggjøre – markedsføre – profilere hva det er dere driver med være viktig. 
    
   10 timer til et blogginnlegg synes jeg virker mye – personlig bruker jeg et sted mellom 30 minutter og kanskje 3 til 4 timer, avhengig av hva det er jeg skriver om, hvor mye resurch jeg gjør osv. 
    
   La oss begynne med utgangspunktet igjen – oppdragsmengden. En liten bedrift er avhengig av å ha oppdrag å jobbe med der og da, samt oppdrag i pipeline (fremover) når de inneværende oppdragene er avsluttet. For å få nok å gjøre må du ha tid til å selge/markedsføre hva det er dere driver med. En blogg vil i så tilfelle bidra til å synliggjøre hva dere driver med, hva dere er flinke til, og HVEM i bedriften som er flink til hva. En god blogg som i tillegg er optimalisert for SEO vil være enklere å finne, og på den måten kunne bidra til å få flere til etterspørre din virksomhets kompetanse – dine ansatte. Bedrifter som blogger øker antall inngående leads – det kan jeg skrive under på for min egen del også. En betydlig del av de oppdragene jeg har og har hatt, og har forran meg har kommet som en direkte konsekvens av at jeg har investert tid i å blogge. 
    
   At en bedrift velger å blogge for å få frem de ansattes kompetanse vil samtidig være med på å øke kompetansen til den enkelte ansatte. Man lærer av å skrive, få ned kunnskapen på «papiret». Det er det heller ingen tvil om. En CV er aktuell når den ble skrevet, den er statisk, mens en blogg kan fungere som den levende CVen som forteller noe om ditt kunnskapsnivå, dine fokusområder og din ekspertise der og da. For litt større bedrifter vil bloggen også synliggjøre den interne kompetansen, slik at de andre ansatte enklere og raskere vil kunne finne frem til den personen som har riktig kompetanse og erfaring til et respektivt prosjekt.
    
   Kort fortalt vil en blogg ha tre hovedfunksjoner:
   – Den vil bidra til økt synlighet (omdømme)
   – Den vil ha organisatoriske fordeler i form av at intern kompetanse blir mer tilgjenglig og oppdatert, og
   – Den dokumenterte kompetansen vil kunne øke antall prosjekter (salg) slik at den vil bidra til å øke virksomhetens økonomi.

 2. Det gode ved blogging er at man bestemt ikke være “erfaren” blogger for at give sine bidrag -enten  på egen blog eller med gæstekommentarer. Måske har du noget, som du undrer dig over. Måske er du, som ny blogger, stødt på begreber, reaktioner eller andet, som du kunne tænke dig en uddybning eller forklaring på – Det gode ved blogging er du bare skriver «frit fra leveren» da tonen er mere uformel. Derfor er der plads til indhold, der ikke skal analyseres, redigeres og optimeres på i samme grad. Det åbner dørene for at sætte en uformel ramme til en berigende dialog med ens interessenter.
  En af de ting jeg selv lægger stor vægt på er, at jeg kan «se personen» bag siden. Jeg synes de mest interessante weblogs, er dem hvor jeg kan fornemme personen bag, og har en klar fornemmelse af det menneske, som ulejliger sig med at dele sine holdninger og sin viden med mig.  Det finder jeg attraktivt.
   

 3. Der jeg jobber «produserer» vi mye informasjon i tillegg til de produktene vi leverer. Vi har et stort nettsted med mye statisk faginformasjon samt høy produksjon av fagartikler (fra fagpersoner) og nyheter (fra infromasjonsavdelingen) som leggers ut under «nyheter» ¨på nettstedet vårt. Vi har per i dag ingen blogg, men jeg lurer på om vi burde vurdere å ha dette hvor vi får fagpersonene til å legge ut sine artikler, men hvor de da kan være mer «personlige» enn de er i dag. Jeg tenker ofte (i vårt tilfelle) hva som er forskjellen på artikler og blogginnlegg, og selv om jeg i teorien vet forskjellen så synes jeg det er vanskelig å definere det i det daglige.

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg