Pinterest – det neste store sosiale nettverket

4. februar 2012 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Driver mer henvisningstrafikk enn Google+, YouTube og LinkedIn kombinert

Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube og Google+. Det er de sosiale nettverkene «alle» snakker om for tiden. I kjølevannet har Instagram dukket opp og på kort tid blitt det største mobile sosiale nettverket hvor personer deler sine bilder og opplevelser med andre Instagram-brukere, eller på Twitter og Facebook. Retailere, motebransjen, Barack Obama og etterhvert også noen norske selskaper som blant annet SAS har også begynt å ta i bruk Instagram for å nå ut til sine kunder på en mer personlig måte. Pinterest er det siste tilskuddet av sosiale nettverk som i «bakgrunnen» og i det stille har vokst seg såpass stor at trafikkhenvisninger fra Pinterest nå er blitt blant de aller største av de forskjellige sosiale nettverkene.

Gutter bruker Google+, jenter bruker Pinterest

Anslag kan så langt tyde på at flertallet som har tatt i bruk Google+ er menn – 80% er et tall som har blitt brukt ved flere anledninger. Samme anslag brukes også om Pinterest, men da snakker man om andelen som er kvinner. Fredag 3. februar postet Suongir en sak om Pinterest og kaller det nye sosiale nettstedet for «stedet for merkevarer å nå damer»

Det er lett å se hvorfor Pinterest trafikk har økt 429 prosent i siste kvartal, og selv om «hard-barka» Google+ fans vil påstå at Google+ ikke er et sosialt nettverk hvis hensikt er å drive trafikk tilbake til nettsteder og blogger er det uansett bemerkelsesverdig hvor effektivt Pinterest nettopp gjør dette – og det uten å være spesielt kjent – eller brukt, i Norge eller i utlandet.

Søkemotorer, direkte trafikk, Twitter og Facebook

Omtrent halvparten av trafikken på HansPetter.info-bloggen kommer fra Google – søk og så litt fra Google+. Mellom 15 til 20 prosent kommer fra direktetrafikk, mens resten fordeles nesten likt mellom Facebook og Twitter. Med 1,250 medlemmer på Facebook og nærmere 2,400 følgere på Twitter så er med andre ord Facebook dobbelt så stor i forhold til antallet som er medlem/følgere enn Twitter.

Nå har jeg akkurat selv tatt i bruk Pinterest og har enn så lenge ikke sett noen effekt av det. Med under 30 følgere er det kanskje ikke noe annet å forvente, men det skal bli spennende å følge med for å se hvordan dette nettverket vil utvikle seg – og vokse – spesielt her til lands…. har vi plass og tid til nok ett nettverk, eller vil andre etablerte nettverk vike for disse nye?

Det er heller ikke lenge siden nettverket åpnet seg for «alle» – jeg hadde lenge stått i kø og ventet på min konto, og nå etter at jeg har vært så heldig og sluppet inn må jeg si at jeg virkelig har falt for denne måten å søke etter innhold på…være seg klær, produkter, informasjon, med mer. Det er enkelt å søke, enkelt å lage egne grupper av visuelle lenker som Suongir kaller det, og hele grensesnittet virker svært så appelerende – og veldig lite støyende eller kryptisk – slik mange fortsatt opplever Twitter eller Google+ å være.

I skissen fra Experian Hitwise i november 2011 var allerede henvisningstrafikken imponerende, men enda mer imponerende er det å lese siste rapporten fra Shareaholic, som kunne vise til at januartrafikken som Pinterest stod for representerte en større andel av trafikkhenvisninger enn hva var tilfellet med Google+, LinkedIn og YouTube – TIL SAMMEN!

Jeg har – som nevnt – akkurat begynt å ta i bruk Pinterest jeg også – fått noen følgere, følger flere, og kategoriserer mine visuelle linker primært etter interesser som er sammenfallende med min egen blogg, samt et par andre i tillegg.

Lyst til å vite og forstå mer om Pinterest? Ta en kikk på Infographics-en under – eller gå inn på Pinterest selv, og sett opp din egen konto. Du er herved advart – Pinterest er avhengighetsskapende! Hvilken bedrift blir først å finne på Pinterest? Stormberg, SAS, Farris Bad, Høyer, Steen & Strøm, Eger, andre?

 

 

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Jeg lurer på om du kan si noe om bruk av Pinterest i forhold til opphavsrett m.m. Vi hadde tenkt å bruke Pinterest for Visit Sørlandet for å skape reiselyst m.m, men etter å ha lest mange negative innlegg om Pinterest og opphavsrett, og ikke minst Pinterests egne retningslinjer der man gir Pinterest rett til å bruke bildene til omtrent hva som helst, er ihvertfall jeg litt lunken…

  Hva tenker du i forhold til profesjonell bruk av Pinterest?

  Rent privat så har det jeg har lest gjort at mye av moroa med Pinterest er forsvunnet, og jeg innser at jeg må ta en real opprydning i mine boards for å luke vekk alle bilder som kan ha blitt pinnet uten opphavsmannens eller rettighetshavers samtykke.

  1. Hei Hildegunn, og takk for ditt veldige legitime spørsmål.

   Opphavsrett er noe de fleste som produserer ett eller annet innhold er opptatt av, og i forhold til Pinterest dreier det seg i stor grad om bilder (…og til dels video).

   Den samme opphavsretten gjelder selvsagt også i andre medier og sammenheng, som feks på Facebook og Twitter. Er du feks inne på en nettside – la oss Flickr.com – og laster ned et bilde der, eller gud-forby tar en skjermkopi av bildet, for så å legge det ut på Facebook eller Twitter, eller eget nettsted eller blogg, så har du «forgrepet» deg på opphavsretten til vedkommende som tok bildet og som lastet det opp på Flickr.com. I dette eksemplet har feks Flickr.com nå innført enkle muligheter for deres brukere å sperre for deling av deres bilder på Pinterest.

   For bedrifter som ønsker å ta i bruk Pinterest så er ambisjonene deres (inkl dere også vil jeg tro) å faktisk få til en viral effekt. Tar dere flotte bilder av dyreparken og legger de ut på Pinterest under en utvalgt korktavle vil dere kanskje bruke Pinpuff i etterkant for å se hvor mange som har delt og likt, kombinert med Google Analytics for å se hvor henvisningstrafikken deres kommer i fra – jo mer fra Pinterest desto gladere vil dere være….og det gjelder de fleste.

   Regelen er i all sin enkelhet at bilder man legger ut – og som man ikke selv har tatt – bør inkludere linken fra hvor bildet opprinnelig kommer i fra.

   De samme reglene gjelder for Facebook, blogger, hjemmesider, etc – men det er først nå at temaet blusser opp igjen fordi Pinterest koker om dagen og bilder blir spredt jorden rundt på brøkdeler av et sekund.

   Reise, mat, mote er midt i blinken for Pinterest og dermed også midt i blinken for visit sørlandet – legg ut deres egne bilder og se de bli spredt for «alle vinder» – med link tilbake til deres sider for økt rekkevidde, økt omdømme, økt interesse og dermed også økt besøk – i fysisk forstand til denne vakre delen av vårt vakre land 🙂

   Hils så mye til Elisabeth Høibo fra meg 🙂

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

 2. Har såvidt begynt å bruke Pinterest – liker definitivt det visuelle. Og noe av det første jeg gjorde var å lete etter relevante og fine bilder på min vei for å skape boards. Da snublet jeg over http://www.thefind.com. Er denne kjent, vet dere noe om bruk og utvikling av denne? Var ny for meg, men ikke dermed sagt at den er ny for andre.

 3. Trenger vi nok et sosialt nettverk? Kommer den lange halen også her? Med mindre, og litt sære, nettverk som et mottrekk til De To Store (Facebook og Twitter)? Som SoMe-nerd må jeg jo teste, og jeg kikker tilogmed på hvordan vi som bedrift kan benytte oss ov Pinterest – er vi første skandinaviske selskap på Pinterest (www.pinterest.com/flySAS)? Starbucks er (selvsagt) allerede etablert på Pinterest, det samme er våre egne bransjeforbilder Southwest Airlines og jetBlue (helt tom konto).
  Jeg ser for meg at vi kan bruke Pinteres til å skape reiseglede, både gjennom å vise frem saker fra våre egne nettsider, men også drive ren markedsføring av spesielt Skandinavia gjennom å henvise til flott bilder hos destinasjonsselskapene VisitNorway, VisitDenmark og VisitSweden f.eks.
  Det blir spennende å se hva vi kan få ut av denne kanalen også

  1. Hei Christian,

   Som alltid – tusen takk for dine reflekterte tanker og innsikt her – VisitNorway, Sweden & Denmark er gode eksempler – legg så til det faktum at 80 prosent av Pinterest brukerne er kvinner – og så kan du begynne å lage tavler for populære shoppingdestinasjoner med tips om de beste stedene å handle i storbyer som Barcelona, London, Paris, Milano, etc, etc,etc – kanskje fordelt på stilarter som Vintage, eller «steder du aldri ville ha funnet selv», etc… Mulighetene er mange, og det er det visuelle (på samme måte som Instagram) som er nesten det mest appelerende her… Hvor er det jeg leste at kvinner bruker over 8 år av sine liv på å shoppe… SAS kan fortelle dem hvor de bør reise for å svi av både tid og penger 🙂

   Vi får se da – veksten som sagt tok først av på tampen av fjoråret – Pinterest er intet nytt egentlig – over 2 år gammelt, men har vokst seg stille og rolig, og kjører som dere ser etter Invite-only modellen fortsatt… kan være lurt – får litt gratis markedsføring på den måten.

   Dette er såpass annerledes enn alle andre, så jeg personlig tror det her kan bli noe større – noe som ikke tar tid, noe som er litt sånn «hva skal jeg finne på i dag» – ikke for å diskutere, men for å få litt tips og inspirasjon …

   Ser ut til å funke i alle fall – enn så lenge / Hans-Petter

 4. Line Hansen…da får du komme deg over til Pinterest ;o)..der kommer kvinnen til..skal vi tro ryktet

  …og du Morten….ikke ta fra meg tittelen “hard-barka” Google+ fans…. noe jeg OGSÅ i så tilfelle tar som et kompliment:).

  Spennende verden… og denne gangen går en «STOR G+» til Hans-Petter for stadig å finne frem i jungelens spennende kriker og kroker!

  ..skal testes…om ikke annet av mine «mjuka sidor» ;o)

  1. Dere er nok hard-barka begge to, og flere skal det bli Sven 🙂

   Google+ og Pinterest er ganske store ytterpunkter – så de kan nok lese i beste velgående begge nettverk spør du meg.
   Hvor andre steder er det man har skikkelige diskusjoner – foruten her da – det er jo på Google+ det!

   Kos dere videre folkens – ha en fortsatt fortreffelig weekend / Hans-Petter

    1. Etter å ha titta litt og lurt litt på Pinterest har jeg funnet ut en ting – dette er jo helt perfekt for reiseplanlegging!! Jeg planlegger en rundreise i sør-England til sommeren og bokmerkelista er lang som et vondt år. Jeg har også fundert på hvordan jeg best skulle notere alle ønsker over steder jeg kunne tenke meg å se i hver by, og kom frem tul at utskrift av sider muligens ville være lettest.

     Men så entrer Pinterest min verden og dette er jo supert for hvordan jeg planlegger reisen min. Mye er jo visuelt, ut i fra bilder jeg ser på nett og tenker «det vil jeg også se!» så nå samler jeg sammen tingene jeg foreløpig har som ting jeg vil se og gjøre på hvert sted så kan jeg lett gå inn på Pinterest i sommer og huske hva det var igjen. Helt supert!

     1. Takk for hyggelig og ikke minst en veldig kreativ kommentar – og måte å bruke Pinterest på 🙂

      Mistenker at det siste ikke er sagt og skrevet om dette nettverket her..

      /Hans-Petter

 5. Hei Hans-Petter og takk for flott artikkel!

  Jeg er muligens en av de du tenker på som “hard-barka” Google+ fans, noe jeg i tilfelle tar som et kompliment:). Samtidig som jeg fortsetter å bruke blogg, Facebook, Twitter etc. Mitt poeng mot å bruke «referrals» som en relevant analysestørrelse i forhold til Google+, er såre enkelt: Det som er et argument FOR Pinterest i henhold til deres kjernestrategi («pinning»), er ikke et argument MOT Google+ fordi Google+ kjernestrategi er stikk motsatt: Å få folk til å «henge» på Google+, ikke å lenke folk ut av nettverket. I nett gjorde Google+ det ennå enklere å dele poster INNENFOR Google+, noe som trolig fører til at G+ havner enda dårligere ut på Shareoholic sine tall. Men det er altså ingenting å bry seg om, fordi dele-dataene i G+-sammenheng er irrelevante.

  I forhold til lenkesamlere som Pinterest, StumbleUpon og Reddit, er imidlertid høy lenkerate et PLUSS. Og det er også en av mange grunner til å gripe tak i Pinterest med stor nysgjerrighet! Derfor takk at du bidrar til det, Hans-Petter!

  1. …kan jo ikke risikere å bli tatt for å ikke gjøre jobben min som «ekspert» i sosiale medier 🙂
   Google+ og Pinterest er to vidt forskjellige sosiale nettverk, men to veldig klare forskjeller – så HER er det i alle fall ingen grunn til å lure på hvorfor det ene vs det andre.

   /Hans-Petter

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg