fbpx
passord

10-dobling av antall stjålne passord og brukernavn på fire år

Over 10 milliarder stjålne brukernavn og passord til e-post-kontoer, Netflix-abonnement, sosiale medier og en rekke andre tjenester er nå registrert i den gigantiske databasen «Have I Been Pwned».

Over 10 milliarder passord på 4 år

I databasen, som for fire år siden inneholdt «bare» en milliard kompromitterte kontoer, kan du sjekke om e-postadressen din er blant de mange som er stjålet i noen av de massive datainnbruddene de siste årene.

Nå har «Have I Been Pwned» en base med hele 10.189.054.980 kompromitterte brukerkontoer. Det vanligste er at brukernavn og/eller passord er kommet på avveie.

 

– Nordmenn er, i likhet med andre nasjonaliteter, i stor skala rammet av personopplysninger på avveier etter store datainnbrudd eller lekkasjer, sier grunnlegger av nettjenesten og regional director i Microsoft, Troy Hunt.

 

600.000 Foodora-kunder på avveie

Like før sommerferien oppdaget den nettbaserte matleverandøren Foodora at de hadde et sikkerhetsbrudd som førte til at data om nærmere 600.000 kunder kom på avveier. Det er allerede bekreftet at en del av dette var informasjon tilknyttet norske kunder. Tidligere har kjente tjenester som Dropbox, Yahoo og LinkedIn hatt denne type lekkasjer.

Påloggingsinformasjon selges videre til kriminelle

– Denne type gigantiske datainnbrudd skjer dessverre svært ofte. Vi anbefaler sterkt å sjekke om dine påloggingsdetaljer kan være blant dem som har kommet på avveier. Denne typen informasjon selges gjerne videre til kriminelle for videre misbruk, eller til privatpersoner som kjøper pålogging til nettjenester som Netflix for en billig penge, sier seniorrådgiver i Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS), Vidar Sandland.

Mister du et passord du bruker på «alle» tjenester, vil tyvene få tilgang til store deler av ditt digitale liv. Derfor er det viktig å lage sterke og unike passord, spesielt for tjenester hvor det vil gjøre stor skade dersom andre får tilgang til kontoen. I tillegg til totrinnsbekreftelse (også kjent som to-faktor-autentisering) er dette den viktigste tommelfingerregelen for sikker passordbruk.

Bruker vanlige passord for å «pepre» virksomheter

De vanligste globale passordene er gjerne kombinasjoner av 123456, 123456789 og lignende. Dette er ifølge Sandland passord du må styre klar av.

– En vanlig metode for kriminelle er å «pepre» virksomheters IT-systemer og skyløsninger med de vanligste passordkombinasjonene. Programmer sender en strøm av kjente e-postadresser og kombinerer disse med kjente passord i en såkalt «passord-spraying». Én ansatt med et enkelt passord, eller det samme passordet som tidligere har blitt stjålet, kan være nok til at uvedkommende får tilgang til virksomhetens e-postsystem. Dette viser hvor viktig sterke og unike passord eller totrinnsbekreftelse er, sier seniorrådgiver i NorSIS, Vidar Sandland.

 

De mest populære passordene

  1. 12345
  2. 123456
  3. 123456789
  4. test1
  5. password

Kilde: NordPass, desember 2019