fbpx

Over 1 million nordmenn har blitt utsatt for cyberkriminelle, men nesten ingen er bekymret

En fersk rapport fra Samsung avslører at bevisstheten om digitale risikoer er lav blant nordmenn. Og det til tross for at vi bruker internett og mobilen vår til alt i det daglige. 

Kun 3 av 10 nordmenn er bekymret for cyberangrep

Med samfunnets økende digitale tilstedeværelse, øker også de kriminelle tendensene i verden. Sammen med liten interesse og lav kunnskap rundt ansvaret for sin digitale sikkerhet blant brukerne, stilles det ekstra høye krav til teknologiselskaper om å ta ansvar for å sikre brukernes data.

Ifølge en ny undersøkelse fra Samsung Electronics Nordic er 67 prosent av respondentene ikke bekymret for å bli utsatt for angrep via mobilen eller nettbrettet. Samtidig oppgir 22 prosent i undersøkelsen at de har vært utsatt for cybertrusler på mobilen, og 12 prosent har blitt utsatt for cyberangrep flere ganger.

Samtidig som teknologien blir bedre, smartere og sikrere, blir datakriminelle mer kreative for å få tilgang til sensitive data. Samtlige enheter som på en eller annen måte er koblet til et nettverk, er i praksis utsatt for cyberangrep.

Penger og personlig informasjon

På spørsmål om hva man er mest bekymret for å miste i et dataangrep, dominerer penger og personlig informasjon. 48 prosent er først og fremst bekymret for å tape penger. Når det gjelder personopplysninger, som personnummer, er det kun 3 av 10 nordmenn som er bekymret.

Det er 7 av 10 for lite, men ikke overraskende. Det er nok også derfor Samsung konkluderer i sin ferske rapport – Digital Nærkontakt – nordmenns syn på digital sikkerhet – at bevisstheten om digitale risikoer er lav.

 De fleste vellykkede cyberangrep skyldes menneskelige feil

All data kan i praksis beskyttes. Blant annet ved kryptering. Og gjennom brukersamtykke er det forholdsvis enkelt å få oversikt over hvilke apper på dine mobile enheter som deler dataene dine og hvilken type data som deles. Faktum er at flertallet av vellykkede cyberangrep i dag skyldes menneskelige feil. For eksempel ved at du har klikket på en falsk lenke i en e-post, såkalt phishing, eller via «social hacking» som betyr at en ekte person hevder å være for eksempel en bankansatt og at offeret i denne måte gir og lekker sine personopplysninger frivillig.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Etterspurt cybersikkerhet i metaverse

Sikkerhet vil også spille en stor rolle i fremtidens metaverse. Resultatene fra undersøkelsen viser at lover og regler i metaverse allerede er etterspurt. Hele 60 prosent av respondentene mener at metaverse må begrenses i form av lover og regler. Kun 3 prosent mener at det ikke bør reguleres i det hele tatt.

Om rapporten

Rapporten Digital nærkontakt er laget av Samsung Electronics Nordic for å formidle nordmenns kunnskapsnivå og interesse for nye teknologier og sikkerhet. Rapporten er basert på en nasjonal representativ undersøkelse sammen med analyser av lokale eksperter på de aktuelle fagområdene.

Undersøkelsen er utført av Norstat på oppdrag fra Samsung. Innsamlingen av data ble gjort gjennom 4.043 intervjuer over internett med nasjonalt representative utvalg av befolkningen i alderen 18-99 år i Sverige, Norge, Danmark og Finland. Antall respondenter fra Norge var 1.012. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 15.-26. januar 2022.

Les hele rapporten her: Digital Nærkontakt

 

Bilde: Davide Pietralunga via Unsplash