fbpx
podkast

Hva er en podkast?

Hva er podkast? Hva trenger jeg for å lytte på en podkast, og hva er fordelene (egentlig)? Det er fortsatt mange som ikke vet hva en podkast er. Her er alle svarene.

Til tross for at podkast som teknologi og kanal har eksistert i mange år, er det fortsatt mange som ikke vet hva en podkast er for noe. Selv for jeg mange spørsmål om podkast. Og de kommer fra kvinner og menn. Unge og eldre.

Det er mange som ikke vet hva som kreves for å finne en podkast å lytte på, og hva man eventuelt trenger av utstyr. Om man må ha store digitale ferdigheter, med mer. Det er det jeg ønsker å belyse i denne saken her. Hva det er. Hvor stort podkast er i Norge, hvilke fordeler det er ved en podkast, og hvem det er som typisk hører på podkast i dag.

 

Hva er egentlig en podkast?

En podkast er i all sin enkelhet et program. I mange tilfeller et lydprogram, men det kan også være video. På samme måte som man hører på programmer på radio, kan man høre på programmer via podkast. Men til forskjell fra radio, hvor lyden kringkastes, hvor du må lytte når programmet sendes, kan du velge selv når du vil høre på en podkast.

Ordet podkast, eller podcast på engelsk, er satt sammen av intet mindre enn fire ord.

POD er satt sammen av tre ord; Portable on demand, som på norsk kan oversettes til bærbart når du vil. Og til slutt CAST, som er en forkortelse av broadcast, altså kringkastet. En podkast er da en program som kringkastes / sendes / distribueres. Men som du kan høre på akkurat når du vil, hvor du vil, og på den enheten du vil høre den på.

Flere av de mest populære podkastene i Norge er opprinnelige radioprogram, som legges ut som en episode kort tid etter at dem er kringkastet på FM eller DAB+. Nettopp for å gi lytteren anledning til å høre på programmet eller episoden akkurat når det passer mottageren, og ikke bare avsenderen.

På samme måte som mange nordmenn abonnerer på Netflix og andre strømmetjenester for TV-serier og film, som de kan se på akkurat når det passer dem, er det mange som abonnerer på podkaster av samme årsak.

Hvem er den typiske podkast-lytteren i Norge?

Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange det er som hører på podkast i Norge. Kantar TNS kjørte podkast-undersøkelse våren 2017 for å avdekke det norske podkast-markedet. Og fra undersøkelsen kom det blant annet frem at det er omlag 25% av Norges befolkning som fortsatt ikke vet hva en podkast er.

Omtrent 35% av Norges befolkning mellom 18 og 30 år har hørt på en podkast i løpet av de siste 3 månedene. For de mellom 30 og 44 år er andelen 30%, og for de mellom 45 og 59 år var andelen 21%. For de over 60 år var det kun 15% som svarte at de hadde hørt på en podkast i løpet av de siste 3 månedene.

Det er også de som bor i de mest sentrale kommunene, altså de største byene i Norge, som hører mest på podkast. Konklusjonen til Kantar TNS var at den typiske podkastlytteren er ung. Hun eller han bor i en storby, har høy utdannelse, er moderne og er noe mer enn gjennomsnittet samfunnsengasjert.

Mesteparten av podkastlyttingen foregår når man er på farten. Til og fra jobb eller skole. Når man er på reise, går en tur eller trener. Og i 9 av 10 tilfeller benytter podkast-lytteren seg av øretelefoner når hun lytter. Podkast er med andre ord en nær, intim og nærmest privat opplevelse. En privat opplevelse som podkastlytteren gjerne forteller andre om i sosiale medier. For den typiske podkastlytteren er også aktiv bruker av digitale og sosiale medier.

 

Hva er fordelene med podkast?

Den største fordelen med en podkast er nettopp den muligheten det gir lytteren til å høre akkurat på det man vil. Når man vil, og på den enheten man vil. De mest typiske enhetene som benyttes til å høre på en podkast er smarttelefonen eller en datamaskin.

Ni av av 10 som hører på en podkast, lytter via hodetelefoner. En podkast er med andre ord en veldig nær og privat opplevelse. Og den typiske podkasten består gjerne av to eller flere mennesker som snakker sammen om et spesifikt tema.

En annen fordel med podkast er jo også muligheten til å spole seg forbi det man ikke vil høre på. Jeg kan spole forbi reklamen hvis jeg ikke vil høre på det. Og jeg kan også spole meg forbi enkelte segmenter i en gitt podkast-episode som jeg ikke finner aktuelt eller interessent der og da.

På vanlig radio er det avsender som bestemmer. Med podkast er det mottageren.

En podkast-episode lastes som regel ned via internett, og blir liggende på din smarttelefon. Om episoden du skal høre på er helt ny, så vil avspillingen foregå samtidig som episoden lastes ned i bakgrunnen. Dermed kan du ganske raskt ha hele episoden lastet ned på din smarttelefon, og kan lytte på den selv når du ikke har internett-tilgang. Det kan være en fordel om du er ute på en flyreise, eller kjører bil i områder hvor mobildekningen kan være ustabil som følge av tuneller eller andre topologiske utfordringer.

Er podkast vanskelig å ta i bruk om man har liten digital erfaring fra før?

Det er ikke vanskelig å begynne å lytte på podkaster. Har man først en smarttelefon, er sannsynligheten stor for at man allerede har det som trengs for å begynne å lytte. Med en iPhone er for eksempel appen «Podkaster» installert på forhånd. Til Android finnes det en rekke forskjellige apper som kan lastes ned. Og de fleste er også gratis. Gå inn på Google Play og søk etter «podkast».

De 5 mest populære podkast-spillerne til Hans-Petter & Co er;

Ett klikk på appen så er man i gang. Klikker man for eksempel på «Topplister» får man en grei og enkel oversikt over de mest populære podkastene for øyeblikket.

 

podkast

 

Herifra kan man klikke seg videre inn på kategoriserte topplister, for eksempel innenfor «Kultur», «Økonomi» (hvor MediaPuls-podkasten er plassert), «Komedie» eller «Nyheter og politikk» for å nevne noen kategorier. Du kan også få gode tips til andre podkaster du kan lytte til ved å klikke på «Aktuelt» fra hovedmenyen.

 

Podkast

Hvilket utstyr trenger man for å høre på en podkast?

Man trenger egentlig ikke noe utstyr. Har man kjøpt seg en smarttelefon, så har man tilgang til podkaster. Og de fleste smarttelefoner selges også i dag med et sett med øretelefoner. Utover det trenger man tilgang til internett.

En podkast-episode på 30 minutter tar opp ca 30 MB med plass. Det vil si 30 MB med data som overføres via Internett. Laster man ned podkastene sine via det trådløse nettverket hjemme eller på kontoret koster det ingenting. Hører man på en podkast-episode når man er på farten, så bruker man det mobile internettet – via 4G for eksempel – og da benytter man seg av datatrafikken i abonnementet. Og det betyr i praksis at det koster noe.

Koster nesten ingenting å høre på en podkast

Jeg har et mobilabonnement hos Ice. Her har jeg gått for 30 GB + Frihet som gir meg 1.000 GB ekstra (kun på Ice sitt nettverk) for kun 99 kroner ekstra per måned. For det betaler jeg 598 kroner per måned. 1.030 GB er det samme som 1.030.000 MB. For hver overførte MB via mobilnettet koster det med meg 0,0005 kroner. En podkast episode på 40 MB koster meg i praksis da 2 øre. Er man en ivrig podkast-lytter kan det med andre ord lønne seg å gå for et større mobilabonnement. Spesielt hvis man laster ned podkast-episoder når man ikke har et trådløst nettverk i nærheten.

Les også: Dropp DAB i bilen

 

Hva er forskjellen på streaming og nedlastning?

Når vi hører på en podkast så er sannsynligheten stor for at episoden er lastet ned i forkant. Når det dukker opp nye episoder som du abonnerer på, og starter opp din podkast-spiller, så vil smarttelefonen begynne å laste ned de nye episodene. Når du har spilt av en ny podkast-episode vil den automatisk forsvinne fra din podkast-oversikt. Men ikke nødvendigvis fra din smarttelefon.

Har du en iPhone bør du derfor sjekke opp innstillingene dine på Podkaster. For å spare disk-plass rett og slett. Gå inn på Innstillinger, «rull» ned til du finner Podkaster, og bestem her hvorvidt du vil laste ned kun de siste episodene. Om nye episoder kun skal lastes ned over Wi-Fi – slik at du ikke benytter deg av mobildata – og hvorvidt avspilte episoder skal slettes eller ikke.

podkast

I mine innstillinger over har jeg valgt at jeg kan bruke mobildata. I tillegg har jeg valgt at nye episoder kun skal lastes ned over Wi-Fi. Hvis jeg derimot skulle befinne meg utenfor et trådløst nettverk, og en ny episode dukker opp, som jeg velger å spille av – vil jeg i praksis streame den episoden. Da vil dataene strømme over mobilnettet, og spilles av fortløpende. På samme måte som på Netflix når du spiller av en film eller en TV-serie, så strømmes dataene over internett til din enhet. Mens når du har lastet ned en episode i forkant, så vil avspillingen komme fra din egen smarttelefon uten at data blir overført via internett.

Spar både strøm og mobildata – last ned via Wi-Fi

Skal du høre på podkast «på farten«, vil det derfor lønne seg å sjekke om det har kommet nye episoder før du forlater ditt Wi-Fi. Det sparer du mobildata på. Og det sparer du også strøm på. Smarttelefonen bruker mer strøm når nye data skal streames (strømmes) over mobilnettet, fremfor når dataene allerede ligger på din smarttelefon. I tillegg kan du spille av episoder når det verken er Wi-Fi eller mobilnett tilgjengelig – når du for eksempel sitter på et fly, eller befinner deg et annet sted uten mobildekning. Den samme muligheten har også blitt tilgjengelig på Netflix. Hvis du kan laste ned fremfor å streame, er det å anbefale.

Reiser du utenfor EU, hvor store roaming-kostnader fortsatt forekommer, kan det bli svært dyrt å høre på en podkast-episode som ikke er lastet ned i forkant. Befinner du deg utenfor EU – hvor vi har fri roaming i dag (litt avhengig av ditt mobilabonnement) – vil jeg uansett anbefale deg å skru av roaming. Så slipper du unødvendige og dyre overraskelser i etterkant.

Gå inn på Innstillinger og Mobilnett, og velg «Roaming av» ved Mobildatavalg, som vist i eksempelet under.

podkast

Mange podkast-favoritter

Jeg abonnerer på mange podkaster. Norske og utenlandske. For det meste faglige, men også et par humoristiske, samt en rekke nyhets-orienterte. Og jeg hører på podkast så ofte jeg kan. Unntakene er egentlig når det er ferie. Jeg hører på podkast når jeg er på reisefot. Til og fra et møte. På trikken, t-banen, bussen og på flyet. Og i bilen. Og når jeg trener…. eller jobber i hagen.

Hører derimot sjeldent på en podkast når jeg jobber. Mine podkaster krever at jeg følger med på hva som blir sagt, og da egner det seg dårlig å lytte samtidig som man konserterer seg om det man jobber med. Da blir det enten total stillhet, eller nettradio som står på i bakgrunnen.

Les også: Podkast-favoritter 2017

Sjekk ut min oversikt over de podkastene jeg mest av alt lytter på her.

Lykke til med din podkast-lytting.

 

Foto:  Mike Wilson via Unsplash