kunstig intelligens

Samsung bidrar til å skape usikkerhet om AI

Dagens smarttelefoner er stappfulle av kunstig intelligens. Derfor skaper Samsungs undersøkelse mer forvirring enn klarhet om hva AI faktisk er og innebærer.

En nylig undersøkelse fra Samsung avslører en oppsiktsvekkende misforståelse: Nesten halvparten av unge nordmenn hevder de ville benyttet seg av AI-funksjoner på sine smarttelefoner hvis de var tilgjengelige. Dette resultatet er ikke bare overraskende, men det illustrerer en betydelig kunnskapsmangel, for AI er allerede en integrert del av vår daglige mobilbruk – fra ansiktsgjenkjenning og stemmeassistenter til trafikkanalyse og helseovervåkning.

Undersøkelsen, utført av Norstat for Samsung, viser også at 60 prosent av nordmenn forventer at deres neste smarttelefon inneholder flere AI-funksjoner enn den nåværende. Imidlertid indikerer 37 prosent av respondentene at de ville benyttet seg av AI hvis det var tilgjengelig, noe som tydeligvis peker på en manglende bevissthet om AI-teknologienes allerede utstrakte anvendelse.

Problemstillingen forsterkes av hvordan store teknologiaktører som Samsung ofte presenterer AI som en fremtidig og eksperimentell teknologi, snarere enn en godt etablert del av nåtidens smarttelefoner. Denne snevre og ofte misvisende fremstillingen av AI kan føre til undervurdering av personvernutfordringene som følger med daglig bruk av AI, der sensitive data stadig samles inn og analyseres.

Fryktelig mye AI i dagens smarttelefoner

Moderne smarttelefoner kan best beskrives som teknologiske kraftverk, og mye av deres kraft stammer fra integrert kunstig intelligens. AI-teknologi i smarttelefoner spenner fra forbedring av kamerafunksjonalitet til personaliserte assistenttjenester, og gjør våre daglige digitale opplevelser både mer intuitive og effektive.

Eksempler på AI-funksjoner inkluderer alt fra ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykkskannere som tilbyr sikkerhet ved å nøyaktig identifisere brukerne. AI blir ikke minst benyttet i kameraene, blant annet i portrettmodus og til optimalisering av alt fra farger, kontrast, forgrunn og bakgrunn. Og AI blir også brukt i stor grad i diverse fotoapper som automatisk organiserer bilder etter innhold, det være seg steder, scener eller for eksempel mennesker. 

Videre har vi stemmeassistenter som Siri og Google Assistant, som behandler naturlig språk for å svare på brukerspørsmål, og apper som Google Translate, som tilbyr oversettelser i sanntid, både basert på tekst og tale. Kunstig intelligens bidrar også til personlige anbefalinger gjennom alt fra sosiale medier, strømmetjenester som Netflix og Spotify, forbedrer e-post-oversikten ved å filtrere spam, og optimaliserer reiseruter i sanntid gjennom navigasjonsapper som Google Maps.

Ikke minst har helseovervåknings- og søvnsporingstjenester på smarttelefoner tatt i bruk AI for å tilby brukertilpassede innsikter og anbefalinger. Dette er kun noen få eksempler som understreker hvordan AI allerede i stor grad påvirker og beriker hvordan vi lever våre liv. 

Teknologiselskapene bør bidra til å skape bedre forståelse av AI

Videre viser undersøkelsen at 75 prosent av nordmenn erkjenner at de trenger mer kunnskap for å forstå mekanismene bak kunstig intelligens. Dette er kritisk. En informert debatt om AI kan ikke finne sted uten en grunnleggende forståelse av teknologiens mekanismer og konsekvenser. Teknologifirmaene har derfor et stort ansvar for å bidra til en mer nøyaktig forståelse av AI. Derfor mener jeg det er essensielt at vi ikke bare diskuterer AI i konteksten av hva teknologien kan bli, men også klargjør og demystifiserer hva AI allerede er og hvordan det påvirker våre liv i dag. Vi må kunne kreve at teknologiselskapene forbedrer sin kommunikasjon om AI, ved å tydeliggjøre de eksisterende AI-funksjonenes rolle og hvordan de fungerer, samtidig som vi adresserer både de enorme mulighetene og de reelle bekymringene som teknologiutviklingen bringer med seg.

Kunstig intelligens er mye mer enn språkmodeller og generativ AI

Kunstig intelligens handler om mye mer enn generative AI-verktøy og avanserte språkmodeller. En snever (og direkte misvisende) fremstilling av AI kan føre til at forbrukerne undervurderer de personvern-utfordringene som følger med daglig bruk av AI, hvor data stadig samles inn og analyseres. Disse utfordringene blir ikke mindre av at ni av ti svarer at de aldri har blitt undervist i kunstig intelligens. I stedet for å bidra til å skape misforståelser, kunne Samsung i stedet bestemt seg for å skape bransjeledende kommunikasjon om kunstig intelligens, og vist til forskjellige AI-teknologier som har formet dagens smarttelefoner, og hvordan teknologien vil påvirke morgendagens brukeropplevelser. 

AI er en sekkebetegnelse for en rekke teknologier

For å overkomme denne utfordringen, bør teknologiselskaper som Samsung lede an i å utdanne offentligheten om AI, ved å skape informative kampanjer og opplæringsprogrammer som klarlegger AI-teknologiens faktiske anvendelse og innvirkning. Ikke bidra til å skape økt forvirring og en snever oppfattelse av AI, som er en sekkebetegnelse for en rekke teknologier. Dette vil ikke bare forbedre forbrukernes forståelse, men også dempe eventuell usikkerhet rundt teknologien og styrke tilliten til de produkter som allerede spiller en så sentral rolle i våre liv.

Les mer om undersøkelsen til Samsung her.

 

Bilde: Midjourney