fbpx

«Viktigere å passe på barna enn å jobbe på mobil»

Offline er det nye online. Mye fokus på å logge av og være fysisk tilstede. Jeg spurte sønnen min om hva han synes om pappas mobilbruk.

Thomas Moen fra Fanbooster og Lars Bratsberg fra Google skriver bok om det å logge av. VG har startet kampanjen #VGDigitaleLiv og mobilaktørene Chess og OneCall oppfordrer sine kunder til å logge seg av mobilen for å logge seg på livet.

I løpet av min arbeidskarriere fra IT-bransjen har målet vært «Online hvor som helst, når som helst og på hva som helst». Nå er vi der, og da er det naturlig med en motreaksjon. Offline er det nye online skrev jeg allerede i 2010. I sommer, som de siste foregående sommerene, var det også mye fokus på å være offline når man hadde fri. For meg er det ikke ferie eller fri å være offline – ikke kjøper jeg meg dumme telefoner fordi jeg ikke klarer å la vær å være online. Jeg jobber heller med å disiplinere meg selv med å være offline når jeg bør være det. Enten frivillig, eller når de rundt meg krever det.

«Voksne må skjerpe seg»

Fokuset på online-jaget blir ofte satt i forbindelse med barna våre – at vi ikke får med oss at poden har «skåra en goal« eller at vi ikke følger med når barna forsøker å få kontakt med oss. Derfor spurte jeg også sønnen min, Gustav, som er åtte år og som fikk sin smarttelefon til skolestart nå i august – noe over halvparten av alle norske unger får før de rekker å fylle ni år – om hva hans tanker var til mammas og pappas mobilbruk, hans eget mobilbruk og hvilke råd han har å gi til andre mammar og pappar som bruker for mye tid på mobilen sin.

Og før du lurer, ja – jeg spurte Gustav også om det var greit for han at jeg la det ut på Internett, eller Safari som han kaller det. Det var det…

Jeg er ikke helt i mål selv, skal bli flinkere til å logge av jeg også – i tillegg skal jeg bli enda litt flinkere til å be mine barn om å gjøre det samme også – logge av, av og til.