fbpx

Verktøy for overvåking og kontroll i sosiale medier

Du må vite hvor du er for å vite hvor du skal – riktige verktøy er avgjørende for å vite hvordan. Her er mine favorittverktøy.

«Hvilke verktøy bruker du for å overvåke sosiale medier» får jeg ofte spørsmål om, spesielt på Twitter. Jeg bruker så mange at det ikke lar seg å skrive ned alle på en enkel tweet. I tillegg bruker jeg verktøy til forskjellige formål være seg til analyse og innsikt, distribusjon, overvåking, oppfølging og rapportering. Mens det er veldig mange verktøy å velge mellom til Twitter, er det langt færre å bruke til Instagram, Facebook, LinkedIn og Google+.

Her er mine favorittverktøy:

sproutsocialSproutSocial:

Det viktigste verktøyet for meg er fortsatt SproutSocial. Her har jeg det meste jeg trenger til alle formål, men SproutSocial begrenser seg i stor grad til Facebook og Twitter. Du kan derimot publisere innhold til både Facebook-profiler og -sider, til Twitter-konti, LinkedIn-profiler og til din egen Google+-side. Meldinger kan sendes umiddelbart eller skeduleres, og her kan du velge mellom å bestemme selv når du vil skedulere publisering eller la SproutSocial skedulere det «beste» tidspunktet for publisering. SproutSocial har mange gode muligheter for å søke og finne relevante konti å følge på Twitter og har i tillegg veldig mange gode rapporteringsmuligheter.

SproutSocial koster fra 39 USD per person per måned. I motsetning til de fleste andre verktøyene under, så er SproutSocial først og fremst et verktøy som du vil bruke i alle faser av ditt engasjement. SproutSocial er på samme måte som HootSuite og flere andre tilsvarende verktøy et dashboard som passer først og fremst for Community Managere i små- og mellomstore virksomheter som trenger ETT sted å gå for fullstendig oversikt over tilstedeværelsen. Først og fremst et verktøy som passer for de som primært fokuserer på Facebook og Twitter.

Bruksområder: Innsikt, analyse, distribusjon, overvåking, oppfølging, rapportering

TweetReachTweetReach:

Hvor langt når dine Tweets og hvem er det som engasjerer seg i dine Twitter-meldinger? Med Tweetreach får du rask og gratis oversikt over dine siste 50 Tweets, men kan betale 20 USD for fullstendig rapport.

TweetReach gir deg en enkel oversikt over hvor mange som har blitt eksponert for dine siste 50 Tweets og hvem som har blitt eksponert for de. I tillegg får du en fin «breakdown» av dine Tweets ned på hvilke Tweets som nådde lengst og flest og hvem det er som har engasjert seg i dine Tweets og hvordan. Oversikten kan du også ekspoertere i form av et PDF-dokument eller som et regneark.

Om du ikke er på jakt etter hvordan det har gått med din egen Twitter-konto eller andres, kan du også bruke TweetReach til å lage en kortfattet analyse av hvordan det går med en spesifikk hashtag/emneknagg.

TweetReach er gratis for de siste 50 Tweets, eller 20 USD for en mer omfattende rapport og gir god innsikt som du kan få bruk for til å analysere aktivitetsnivå i forkant, underveis og etter en kampanje for eksempel.

Bruksområder: Innsikt, analyse, rapportering

TweriodTweriod:

Usikker på når du bør sende ut dine Tweets og hvor ofte du kan Twitre? Er det stor forskjell på når dine følgere er online på mandag i forhold til søndag? Spiller det noen rolle hvilket tidspunkt du sender ut dine Tweets i forhold til når dine følgere Re-Twitter deg?

I stedet for å lure kan du sjekke egen Twitter-konto – eller andre sine konti – for å finne ut hvordan dette bildet ser ut. Innsikten du får fra Tweriod kan du for eksempel bruke til å legge inn i SproutSocial hvis du ikke ønsker å overlate denne jobben til SproutSocial alene å finne ut av.

Tweriod kommer i to uker, en gratis versjon som gir deg stort sett det samme som betalingsutgaven, men ikke brutt ned på alle dager separat, slik at vil du virkelig få den beste oversikten fra time til time og dag for dag så bør du satse på betalingsutgaven. Kostnaden for en komplett rapport varierer fra 5 til 20 USD avhengig av antall følgere Twitter-kontoen har og hvorvidt du ønsker å kjøpe en rapport «one-off» eller abonnere for et år. Innsikten du får fra Tweriod kan du eksportere til PDF, CVS eller EXL og du kan legge til logo for å gjøre rapporten mer «corporate» hvis dette er en jobb du for eksempel gjør for en kunde av deg.

Bruksområder: Analyse, rapportering

TwitonomyTwitonomy:

Som navnet sier, handler Twitonomy om Twitter. Dette er det mest omfattende Twitter-verktøyet jeg bruker, og gir meg veldig mye forskjellig innsikt som jeg bruker i veldig mange sammenhenger. For nye kunder som lurer på hvordan de skal gå frem i forhold til egen Twitter-satsning og -fokus kan Twitonomy gi svar på veldig mye knyttet til hvem som snakker om hva, hva som engasjerer, hvor de engasjerte kommer i fra, hvilke hashtags som er populære, hvem som engasjerer seg i hashtagene, hvem som har innflytelse (og ikke) og mye mer.

Twitonomy kan du bruke gratis, men ønsker du deg en komplett rapport og tilgang til alle funksjoner koster det noen kroner. Avhengig av du kjøper deg en «one-off» tilgang for en måned eller ett år så ligger kostnaden på rundt 20 USD.

Bruksområder: Innsikt, analyse, rapportering

CyBrandingCyBranding:

Dette verktøyet er gull verdt. Utelukkende for Twitter, og perfekt for å finne nye og innflytelsesrike følgere knyttet til utvalgte hashtags.

Hver analyse koster 5 USD per måned og du kan selv velge hvilke land du vil overvåke bruk av hashtagene fra. CyBranding sitt dashboard vil så gi deg en god oversikt som skiller mellom de personer du vil overvåke i forhold til den enkelte hashtagen, samt andre Twitter-brukere du ikke kjenner til, men som har høy innflytelse og sånn sett bør følges.

CyBranding vil videre gi deg oversikt over relaterte hashtags, de mest brukte hashtagene til den enkelte Twitter-brukeren, samt andre Twitter-brukere som har nevnt de respektive innflytelsesrike Twitter-brukerne knyttet til din utvalgte hashtag.

CyBranding er gull verdt for selskaper som enten vil finne nye brukere, nye hashtags eller som vil overvåke en hashtag knyttet til en kampanje.

Du kan også velge å motta en daglig mail knyttet til den enkelte hashtagen du overvåker med en liten oversikt over antall Tweets, total reach og Topp 5 liste over de mest innflytelsesrike Twitter-brukerne.

Bruksområder: analyse, rapportering, overvåking

LikeAlyzerLikeAlyzer:

LikeAlyzer er en av mine favorittjenester for rask og oversiktlig analyse av din egen eller andres Facebook-sider. Den gir deg et «snapshot» av hvordan tilstanden til Facebook-siden er akkurat nå, med gode råd til hva som bør gjøres for å forbedre Facebook-siden ytterligere. LikeAlyzer ble for en stund tilbake en del av Meltwater sine produkter.

LikeAlyzer bruker jeg nesten alltid i forkant av en kampanje, kundecase eller et foredrag for den sakens skyld. LikeAlyzer blir også alltid brukt når jeg skal gjøre en analyse av et selskap eller en sektor.

Foruten en score (som går fra 1 til 100) gir LikeAlyzer deg en oversikt over hvordan du ligger an i forhold til tilsvarende virksomheter og kommer også med klare råd til hva du bør gjøre annerledes eller mer av for å «gjøre en bedre jobb med din Facebook-side».

Glemte jeg å nevne at LikeAlyzer er gratis også. Gull verdt!

Bruksområder: analyse, innsikt, rapportering

pagealyzerPageAlyzer:

Fra norske Fanbooster kommer PageAlyzer som gjør mye av den samme jobben som LikeAlyzer, men som i stedet for å se på Facebook-siden slik den gjør det akkurat nå, heller ser på siden i forhold til de siste 30 dagene.

PageAlyzer gir en god oversikt over hvordan innholdet ditt engasjerer ditt publikum, hvor rask du er på avtrekkeren i forhold til å svare på henvendelser, kommentarer og annet engasjement og en flott oversikt over de mest populære postene. PageAlyzer i likhet med LikeAlyzer tar utgangspunktet i allerede eksisterende Facebook-innsikt knyttet til hvilken som helst Facebook-side og presenterer det hele på en veldig «infografisk» måte som alle som ikke nødvendigvis er veldig opptatt av Facebook til det daglige vil forstå, og sette pris på.

Som for LikeAlyzer er også PageAlyzer gratis.

Bruksområder: analyse, innsikt, rapportering

statigramStatigr.am:

Det finnes ikke så mange verktøy for skikkelig analyse og overvåking av Instagram, men Statigr.am er muligens det eneste verktøyet du trenger.

Statigr.am gir deg den innsikten og analysen du trenger i forhold til din egen Instagram-konto, men du kan også bruke Statigr.am til veldig mye mer, som til å kjøre konkurranser blant annet – men da vil det koste penger. Hvor mye vil variere og du må selv bruke søknadsskjemaet for å få en «quote» tilbake fra Statigr.am-gjengen.

Statigr.am har sine klare begrensninger, men dette er utvilsomt min favorittjeneste i dag for rask og enkel oversikt over egen konti, i tillegg til at verktøyet kan være gunstig å bruke sammen med en kampanje eller konkurranse tilknyttet utvalgt hashtag. Du kan også installere Statigr.ams egen Facebook-app slik at alle dine bilder vil bli tilgjengelig via et lekkert grensesnitt på din egen Facebook-side eller -profil.

Bruksområder: Innsikt, analyse, rapportering

simply-measuredSimply Measured:

Simply Measured er et fantastisk – og omfattende – verktøy for analyse og innsikt, og da ikke kun av Twitter, men av det som kryper og går av sosiale nettverk «der ute«. En god strategi krever god innsikt og Simply Measured leverer varene. Derimot koster Simply Measured litt penger – fra 500 USD per måned og oppover, alt avhengig av antall profiler, omtaler og publikum.

Det finnes egne avtaler for byråer og du kan også teste ut Simply Measured gratis i 14 dager. I tillegg har de også laget en rekke rapporter gratis, som feks en oversiktlig rapport over dine følgere på Twitter. Rapporter kan eksporteres i flere formater, og ekstra positivt er mulighet til å eksportere direkte til Powerpoint.

Simply Measured er simply digg og jeg elsker i tillegg til alt det andre «digge» at de også har en tett integrering mot Klout.

Bruksområder: Innsikt, analyse, rapportering

analytiksAnalytiks:

Du kan ikke drive en nettside eller blogg i dag og ikke vite hvordan det går. Google Analytics er å foretrekke for min del, og når du først er «hekta» på analyse vil du heller ikke klare deg uten Analytiks. Analytiks er ikke en webtjeneste, men en iPhone-app som henter ut det «viktigste» fra Google Analytics og presenterer det hele veldig oversiktlig og ryddig på din iPhone. Appen koster 1,99 USD og er et uvurderlig verktøy for alle som vil overvåke egen eller andres nettsider og blogger.

Last ned appen, logg deg på med ditt brukernavn og passord til Google Analytics og legg så til de sitene du vil overvåke – og «thats it«. Analytiks er en av de første appene jeg sjekker hver morgen og en av de siste før jeg legger meg til å sove.

Bruksområder: Analyse, overvåking 

visuallyVisual.ly:

Visual.ly lager infografikk – og det av det meste. Da koster det også penger, men uten kostnad kan du få deg en super infografikk hver uke basert på din blogg eller nettside – så lenge den er tilknyttet Google Analytics. Via create.visual.ly får du ikke bare mulighet til å lage en infografikk av dine Google Analytics konti, men en rekke andre infografikker i tillegg.

Det beste med Google Analytics oversikten synes jeg er muligheten til å få tilsendt en ukentlig rapport – som du for eksempel kan velge å få sendt til din sjef, leder eller ledelse slik at de blir mer engasjert – og at de i tillegg forstår hva det er de ser på.

Bruksområder: Analyse, overvåking, rapportering

mentionMention:

Mention.net er simpelten genialt. Ikke er det dyrt heller, og gratisversjonen gir deg mer enn nok til å komme i gang og så bli hektet.

Det er en ting å overvåke hva folk snakker om innenfor de sosiale nettverkene hvor du eller din bedrift har en profil eller side. En annen ting er å overvåke alt som blir sagt utenfor dine egne kanaler. Det gjør mention og det hele på en svært så effektiv og elegant måte.

Du kan importere dine Google Alerts til mention.net og få tilgang til hele tjenesten via egne apper til både Windows, Mac, iPhone og iPad.

Velg hvilke språk du vil overvåke og hvilke nettverk og du er i gang.

Snakker noen «dritt» om deg eller om dine produkter, varer eller tjenester så er det greit å vite om det, og kanskje også ha muligheten til å gjøre noe med det. Rapporter du får fra mention kan eksporteres også. mention er et genialt verktøy for effektiv og virkningsfull overvåking av varepraten og bør definitivt prøves.

En av mine favorittfunksjoner med mention er at du vil kunne få «notification» på din mobil når noen omtaler de ord og begrep du har valgt å overvåke, slik at du raskt kan reagere / agere om nødvendig.

Bruksområder: Innsikt, analyse, overvåking, oppfølging og rapportering

tweetarchivistTweetArchivist:

Jeg har brukt TweetArchivist i lang tid og til forskjellige formål. TweetArchivist gir meg blant annet en ting jeg ikke finner hos Twitonomy, hvilket er oversikt over hvilke enheter folk bruker når de bruker Twitter – og da oppimot utvalgte hashtags. TweetArchivist er som ordet sier et Twitter-verktøy for rask og oversiktlig analyse basert på en hashtag eller begrep.

Gratisutgaven gir deg et lite «snapshot», men for 14,99 USD per måned får du anledning til å overvåke 3 hashtags – glimrende for en Twitter-kampanje, litt dyrere enn CyBranding, men så får du i tillegg mye mer analytisk informasjon å jobbe med. Langt billigere enn Simply Measured, men som sagt – kun for Twitter. Jeg bruker «alle» verktøyene for å gi meg akkurat det jeg er på jakt etter – der og da, eller avhengig av kundens behov….

Bruksområder: analyse

Topsy Analytics:

Topsy (som forøvrig ble kjøpt opp av Apple nylig) gir deg raskt og gratis en oversikt over 3 utvalgte hashtags.

Bruker det ofte til å finne ut hvilke hashtags som kan være aktuelle å «hekte seg på» for å øke rekkevidden – hvis de er mye brukt, eller hvilke hashtags som det er verdt å etablere selv – hvis de er lite brukt.

topsy

Bruksområder: analyse

MentionMapp:

Mens Twitonomy of TweetReach kan gi deg oversikt over hvem det er du snakker med på Twitter og CyBranding kan fortelle deg hvilke personer som har mest innflytelse rundt spesifikke hashtags vil MentionMapp gi deg en grafisk fremstilling over egen eller andres Twitter-relasjoner hva gjelder andre Twitter-brukere og/eller hashtags. Desto større strek som forbinder deg til andre brukere, desto hyppigere er dialogen.

mentionmap

MentionMapp kan ikke brukes til så mye mer, men det visuelle uttrykket fungerer veldig bra til sitt formål, som er å illustrere en Twitter-kontos relasjoner og aktivitet. Tjenesten er gratis også. Ingen rapportering eller eksporteringsmuligheter så skal du bruke det til noe må du ta en skjermdump av det du ser.

Sammen med flere av de andre tjenestene nevnt ovenfor fungerer MentionMapp godt til å «skrive ut» Twitter-historien til den det måtte gjelde.

Jeg bruker MentionMapp flittig som en del av innsikts- og analysejobben knyttet til prosjekter hvor «reach» og engasjement er en del av jobben.

Bruksområder: Innsikt

Mange verktøy med andre ord, og dette er kun de verktøyene jeg bruker ofte. Mange verktøy til Twitter, noen til Facebook, men svært få til Instagram, LinkedIn og Google+, men så er også aktiviteten og engasjementet størst for Facebook og Twitter. Simply Measured er muligens det beste verktøyet av disse, men også det dyreste.

Det finnes som sagt veldig mange andre verktøy tilgjengelig, spesielt hva gjelder komplette løsninger som er skreddersydd for Community Managere og kundeservice-avdelinger. I dag gjør disse verktøyene jobben, men jeg har en mistanke om at nye verktøy vil bli tatt i bruk i løpet av 2014 – spesielt de verktøyene som lar meg overvåke og drifte flere sosiale nettverk samtidig, og som også inkluderer håndtering av promoterte poster med mer.

I følge rapporten jeg kjøpte fra Tweriod er det beste tidspunktet på onsdager klokken 15:00, så hvorfor ikke skedulere en Tweet til da via SproutSocial, så får vi se etterpå via TweetReach hvor langt den gikk.

Tweriod-onsdag

Klikk på bildet for å laste ned den komplette Tweriod-rapporten for @hpnhansen

photo credit: greyweed via photopin cc