fbpx

Verizon satser på autonome biler

Autonome biler produserer «hinsides» med data. Telekomsektoren lever av data. Men kan de også leve av reklame? Mediebyrået Carat tror det er telekom-selskapene som vil disrupte Facebook og Google.

Verizon har kjøpt seg opp i verdikjeden med blant annet AOL og Yahoo. I Norge har Telenor så langt gjort det motsatte. De solgte seg ut av ABC Startsiden. Samtidig har de kjøpt seg inn i reklamemarkedet, etter milliardoppkjøpet av TapAd i 2016.

Under årets Gulltaggen-konferanse, uttalte Carats globale digital-direktør, James Harris til Kampanje , at han tror telekom-bransjen er best posisjonert til å ta opp kampen mot Facebook og Google i reklamemarkedet.

Som en fotnote var det Carat – da ved adm dir i Carat Norge, Terje Vold som for 20 år siden, uttalte til Digi.no at “Jeg tror ikke Internett vil bli noe generelt reklamemedium”

To selskaper stikker av med det meste

I dag tar Facebook og Google omtrent 60% av den globale digitale reklameomsetningen på 600 milliarder dollar, og James Harris tror telekom-selskaper som for eksempel Verizon kan utfordre Facebook og Google. Til Kampanje sier han blant annet;

– Noe man absolutt må følge med på er Verizons oppkjøp av AOL, men også de andre telekomselskapene. Hvis telekomselskapene begynner å tro at de kan bli medieeiere de også, vil det kunne føre til en bølge av disrupsjon. Det er fascinerende hvis Google og Facebook nå selv opplever en disrupsjon

«Disrupt og disrupt, Fru Blom»

Et litt rart sitat, selv om vi nok oppfatter hva James Harris mener her. Samtidig bør man være litt forsiktig med å kaste rundt seg disrupsjons-begrepet. Om nå Verizon skulle bli en reklameaktør, betyr nødvendigvis ikke det at forretningsmodellen til Facebook og Google plutselig blir disruptet. Fortrengt. Ødelagt. Teknologisk disrupsjon betyr at en eksisterende forretningsmodell fortrenges, og selv om Verizon (og Telenor) blir reklameaktører, så betyr nødvendigvis ikke det «kroken på døren» for Facebook og Google. Derimot vil det få større konsekvenser for mediehusene, som allerede er under hardt (disrupsjons) press fra Facebook og Google. 

Les også: Disrupsjon på norsk

Skal Verizon disrupte Facebook og Google må de gjøre noe fundamentalt annerledes. Og nå ser det også ut som de gjør det. Telekomselskapet Verizon har ikke bare kjøpt seg opp i mediehus, men nå også investert i teknologi for autonome biler.

Investeringen på 10 millioner dollar i oppstartsselskapet Renovo er kanskje uventet, men samtidig veldig smart. Renovo er en startup som jobber med autonome biler. Selskapet ble spesielt lagt merke til da de bygget om en DeLorean til en selvkjørende bil til å sladde … lenge – såkalt “drifting”… og det gjorde de for snart 2 år siden.

 

 

Verizons investering i et selskap som utvikler teknologi for autonome biler kan være både smart – og kanskje også disruptivt. Telekomselskapene i dag tjener primært penger på tre områder;

 

Autonome biler genererer enormt mye data

På et tidspunkt vil autonome biler bli en realitet. Uavhengig av politiske vedtak og reguleringer, så vil vi på ett eller annet tidspunkt «slippe rattet». Og når vi slipper rattet, og overlater bilkjøringen til bilene selv, så vil det føre med seg et massivt behov for både tilgang til internett, samt overføring og lagring av data. Datalagringen har allerede vokst eksponentielt, og vil fortsette å gjøre det fremover også.

Mikroprosessor-selskapet Intel har estimert at en typisk autonom bil vil generere fire terabyte med data i løpet av 90 minutter. 90 minutter tilsvarer den tiden en gjennomsnittsamerikaner sitter i bilen hver dag. Fire terabyte med data er det samme som 4,000 gigabyte, eller fire millioner megabyte. En typisk musikkfil som du og jeg streamer over internett, via smarttelefonen og på Spotify, krever omlag 6 megabyte med dataoverføring. Fire terabyte med data tilsvarer omtrent 670,000 låter streamet via Spotify over mobilnettet. En datamengde som omtrent 3,000 mennesker vil overføre via internett i løpet av de neste tre årene.

Verizon kan gjøre seg aktuell her på alle tre områder; De kan bli leverandør av neste generasjons mobilteknologi – 5G – til bilene. Samtidig vil de også tjene penger på all data som overføres, og lagres. Men i tillegg kan de også gjøre gode penger på andre områder, som blant annet reklame. For når vi slipper rattet, kan vi gjøre helt andre ting i bilen.

Vi kan jobbe. Vi kan delta i videokonferanser eller se på filmer eller høre på musikk, podkaster eller radio. Nye reklamemuligheter vil dukke opp. Kanskje bilen vil sende deg et tilbud på en pølse og Cola Zero på den neste “el-stasjonen”, hvis du matcher profilen på en som liker pølse og Cola Zero. Og timingen på tilbudet blir knyttet oppimot behovet for å lade bilen slik at den har nok strøm til å komme seg frem til destinasjonen. Produktplasseringen av reklame i filmen du ser på Netflix kan også tilpasses. Det samme gjelder radio-programmet du hører på – gitt at det ikke er via DAB, men via internett.

Men er det snakk om disrupsjon? Hvorfor kan ikke Facebook og Google gjøre akkurat det samme? Selvsagt kan – og vil de det. Det er innovativt, det skal jeg ikke argumentere i mot. Og i den grad det er disruptivt, så er det først og fremst mot de tradisjonelle mediehusene. De har sett at internett først disruptet deres distribusjonsmodell. Dernest Google og Facebook som disruptet deres annonsemodell. Og etter hvert også smartelefonen som disruptet selve konsumeringen.

Markedsføring og mediebransjen vil endres fundamentalt i løpet av få år. Med Telenor som har kjøpt Tapad og Verizon som har kjøpt AOL og Yahoo, samt investert i Renovo, vil de oppleve å bli disruptet fra telekombransjen i tillegg.