fbpx

Vær stolt av dine sponsorer!

At et selskap velger å betale deg for omtale eller bruk av deres produkter, varer og tjenester bør du være stolt av! I stedet for å skjule eller merke dårlig, bør du heller skryte av det!

Blogging er «big business». Stadig flere selskaper ser til bloggere, Instagrammere, Snapchattere og YouTubere for å få markedsført deres produkter, varer og tjenester. Påvirkere nyter stor påvirkning. Enkelte har over en halv million unike besøkende hver måned på sin blogg. Andre har flere millioner følgere på Instagram og YouTube, og de «beste» tar seg godt betalt for å promotere, markedsføre og reklamere kommersielle budskap.

Foruten at det lønner seg å være bevisst på sin egen merkevare, og hvordan merkevaren kan styrkes eller forringes av å bli assosiert med en rekke kommersielle aktører, kan også tillit og troverdighet raskt havne på «fyllinga» hvis fans og publikum blir usikre på om budskapet er «ekte» eller «kjøpt og betalt». Og spesielt risikofylt er det hvis mottageren føler seg lurt. Og er mottageren lurt, fordi det ekte faktisk var kjøpt og betalt, så er det også ulovlig i henhold til markedsføringsloven.

Les også: Ikke fritt frem selv om du er fin

Merket, men langt fra godt

Dårlig merking av kommersielle bloggposter har (heldigvis) blitt et mindre problem. Under Vixen Blog Awards i 2015 syndet de fleste. Året etter er situasjonen omtrent snudd på hodet. Men fortsatt har mange mye å gå på for å gjøre merkingen tydelig. Det skal som sagt ikke være i tvil om det er kommersielt eller ikke. At man må bruke tid for å søke seg gjennom et «hav av hashtags» for å finne #ad eller #spons på et Instagram-bilde burde være unødvendig.

 

Og hvorfor gjør man «sitt beste» for å gjøre merkingen så liten at den nesten er umulig å se?

Skryt av din sponsor

Tenk litt over det. Et selskap (der ute) anser deg som en influencer. En opinionsleder. En påvirker. En person med et godt nettverk, en stor fanskare og en relevant målgruppe. Selskapet har lyst til å lønne deg for å vise frem, skrive eller snakke om deres produkter, varer og tjenester. Det er en stor tillitserklæring. En tillit du bør bære med stolthet. Og vise frem.

– Hei, se her da kjære leser. Telenor synes jeg er så flink til det jeg driver med, at de har lyst til å betale meg for å teste ut SWAP og skrive en bloggpost om hva jeg synes om det! Det er fader meg helt rått. #REKLAME eller #SPONSET 

I podkasten MediaPuls, som jeg produserer sammen med min gode venn og med-programleder, Marius Karlsen, har vi hatt en samarbeidspartner i en god stund. Nesten alle episodene våre starter med å introdusere Medier24. I tillegg har vi av og til også hatt inn noen sponsorer. Meltwater har sponset oss ved et par anledninger, og i forkant av EnerWe sin kommunikasjonskonferanse i 2016, investerte de også noen reklamekroner i noen av våre episoder.

Les også: Skjult reklame går på tilliten løs

Vi nevner våre sponsorer med stor stolthet. Det er så mange andre de kan velge å bruke sitt markedsbudsjett på, men de har valgt oss! Det finnes godt over 1 millioner bloggere i Norge, men de valgte deg! Det burde du være stolt av. Det burde du aller mest skryte av. Derfor bør du også velge dine sponsorer med omhu, så slipper du å merke dårlig, fordi du kanskje egentlig ikke synes noe om sponsoren din? Liker du ikke arbeidsgiveren bør du ikke jobbe der.

Liker du ikke de som lønner bloggen din (eller YouTube-, Instagram-, Snapchat-profilen) , bør du kanskje ikke ta i mot oppdraget og pengene. Reklamerer du for alt og alle, ender du opp som en kjip reklameavis. Og vi vet alle hva som skjer med kjipe reklameaviser….De går i søpla!

Les også: De største norske bloggerne risikerer straff fra Google (Medier24)

Seks enkle og ett lite bonusråd

Bonusrådet – hvis du er usikker på hvordan du skal enkelt merke bloggpostene dine, og du benytter deg av WordPress, er å laste ned et innstikk som kan hjelpe deg å merke godt. Det finnes en rekke forskjellige (gratis) innstikk som kan gjøre underverker for din markedsføring – og dermed også flere fornøyde kommersielle kunder. SwiftPost er ett eksempel. Det enkleste innstikket jeg har kommet over, heter MWW Disclaimer Buttons. Med dette innstikket får du enkelt opp et menyvalg til dine bloggposter, hvor du krysser av for hvorvidt innlegget du skriver er i en eller annen kommersiell form:

Jeg har selv endret knappene til å være på norsk. Og i stedet for det litt «kryptiske» Spons eller det enda mer kryptisk Ad, har jeg heller gått for det mer «stuerene» ordet Reklame, som det faktisk er.

Og skulle du lure, så er svaret nei; Verken Medier24, EnerWe, Meltwater eller Telenor har betalt meg et eneste rødt øre for å bli nevnt i denne bloggposten :)

Bilde: Unsplash