TV blir en nettjeneste – dekoderen dør

TV-on-demand – strømmet over internett, overført fra «skyen» og tilgjengelig hvor som helst, når som helst og på hva som helst. Det er fremtidens TV!

Våre TV-vaner har endret seg kraftig i løpet av de siste årene, men de største endringene ligger fortsatt foran oss.

TV-en slik det engang var

Frem til 1992 hadde vi kun en kanal i Norge – NRK. Det var ikke vanskelig å vite hva man skulle se på TV. Det var selvsagt flere kanaler tilgjengelig for oss i Norge, men sammenlignet med i dag var valget relativt begrenset. Rakk du ikke å se favorittprogrammet ditt var det kjørt, så fremt du ikke hadde en VHS-videospiller. I dag har vi fått avanserte TV-dekodere som kan ta opp programmene for deg, du kan leie filmer via dekoderen, og enkelt skaffe deg informasjon om hva programmet handler om – i et pent grensesnitt som de fleste av oss kan forstå.

Men det stopper også der:

I dag kan du selvsagt kjøre en hybrid modell hvor du har en dekoder (med sin fjernkontroll) og en AppleTV, en PC tilkoblet til TV-en for å kjøre WebTV, eller andre enheter som gir deg Internett på TV-en. Google TV har som nevnt ting på gang her, og flere vil komme etter – men det jeg er ute etter er EN enhet som gir meg alt – over Internett – når jeg vil ha det, og på hvilken som helst enhet som jeg måtte ha tilgjengelig.

Den nye Apple TV-en går langt med å gi meg det jeg vil ha:

Men det mangler fortsatt mye her

Det er en god start, men det er også bare det det er – en god start

I følge Cisco sin Visual Networking Index rapport tror man at mobil data-trafikk vil dobles hvert år frem til 2014 – og hele 39 ganger i perioden 2009 til 2014.

De tror videre at så mye som 66 prosent av all verdens mobile datatrafikk vil være video innen 2014 – og det her vil ikke på noen som helst måte være YouTube alene :)

På samme måte som Spotify har endret hvordan vi tar med oss musikken vi liker, og hvordan vi deler våre musikk interesser via sosiale nettverkstjenester som Facebook vil morgendagens TV-sending også bli endret.

To ting kan vi si er helt sikkert:

Google har ironisk nok kalt sitt YouTube TV-prosjekt for LeanBack (tilbakelent), mens vi som underholdningsforbrukere har blitt mer foroverlent i forhold til vårt ønske om å ta fullstendig kontrol over HVA vi vil se, NÅR vi vil se det, og HVORDAN vi vil se det.

I kombinasjonen av underholdning levert over Internet, integrert med sosiale nettverkstjenester og ikke minst at vi i større grad får innholdet levert over på en mobil enhet (smarttelefon, bærbar datamaskin eller en pad) ligger det et enormt potensiale for nye selskaper til å etablere seg. Så lenge innholdet ikke koster for mye å se på, og så lenge tjenesten er enkel nok å betjene, vil forbrukerene kaste seg over det.

Ny konvergensbølge er på vei

Vi kommer til å oppleve en konvergens og en samhandling mellom teleoperatørene (Telenor, Netcom, etc), innholdsleverandørene (NRK, TV2), sosiale nettverksmiljøer (Facebook, Twitter), Geo-lokasjons-tjenester (Gowalla, FourSquare), de store merkevarene (bil, mat, brus, klokker, klær, smykker, etc) som sammen kommer til å skreddersy din nye digitale underholdningshverdag.

Ser du på feks på TopGear, og historien viser seg at du har sett endel på TopGear er det å anta at du er interessert i bil. Via sosiale medier kan du bli invitert til grupper som handler om biler, eller TopGear, men du kan også motta tilbud på blader om bil – eller via lokasjonstjenester på din GPS-baserte smarttelefon få oversikt over nærmeste bilforhandler som du bør besøke for et tilbud du ikke kan si nei til.

Snu på det – du sjekker inn hos Stenshagen i Oslo for å se på en BMW, og får forslag til Facebook sider for BMW, men også forslag på hvilke TV-programmer du kan abonnere på som handler om biler og BMW.

TV over internett

TV-en bør bli like internett-tilkoblet som datamaskinen, smarttelefonen din, eller iPad’en din er i dag. Det bør ikke være nødvendig med en egen Apple TV-boks i det hele tatt. Apple TV kan i bestefall bli en cloud-tjeneste – en av innholdsleverandørene du velger å bruke – enten til din datamaskin, smarttelefon, iPad eller TV.

Leier du en film via din TV, men ikke rekker å se hele før du må dra på en forretningsreise, vil det bli mulig å se resten på flytoget – eller via WiFi på flyet. Samme filmen, leid og betalt for en gang! Ikke lastet ned, ikke kjøpt, ikke noe synkronisering, men skikkelig god streaming!

Det er fremtiden, og fremtiden kommer raskere enn noengang før.