Tusen takk, Lars Erik Grønntun

Overgangen fra salgssjef i IT-bransjen til gründer av eget kommunikasjonsselskap hadde ikke vært mulig uten hjelp fra Lars Erik Grønntun.

Det kan lett høres ut som et frieri eller regelrett smisk når jeg velger å takke lederen i Gambit Hill + Knowlton Strategies på denne måten, jeg kunne jo bare sendt han en liten mail, en SMS eller ringt han. Nå velger jeg derimot å takke han i full offentlighet. Det synes jeg han fortjener.

Fra teknikker til kommunikasjonsrådgiver

Bakgrunnen min tilsa aldri at jeg skulle bli det jeg er i dag. «Data» var min bakgrunn. Teknikker var vel egentlig det jeg skulle bli. Programmering var det jeg hadde interessert meg mest av alt for. Datahøgskolekanditat ble jeg etter to år på Datahøgskolen i 1994. Jeg hadde spesialisert meg i databaseprogrammering og kunne programmere i Basic, QuickBasic, Turbo Pascal og C++. Det kan jeg ikke i dag.

Sommeren 1995 begynte jeg som trainee hos Novell-distributøren SCS – Scandinavian Communications Systems – hvor jeg begynte å jobbe for Vidar Langaas. Etter hvert ble jeg sertifisert som administrator på Novell og Microsoft. Seks måneder etter var jeg fast ansatt. 180,000 i årslønn var mye for en ung Hansen den gang. Kort tid etter ble selskapet kjøpt opp av nettverksdistributøren Azlan. Fra å være teknikker ble jeg raskt «ansatt» til å være selger av nettverksprodukter, og da først og fremt Cisco sine rutere – bokser som skulle gi norske virksomheter muligheten til å koble seg til Internett. Ordre og nyhetsbrev gikk på faks. Prislister hadde jeg i Excel og McAfee sine anti-virus oppdateringer ble sendt på disketter. Det var tider det. Samme året kom Windows 95 og Internett-revolusjonen var i gang.

Fra distribusjon til produksjon

Et lite halvår senere var jeg ansatt som forhandler-ansvarlig i Cisco, som nummer 10 i Norge. Turen gikk rett til USA og San Francisco, for et to ukers opplæringsprogram på hovedkontoret til Cisco – det raskest voksende nettverksselskapet i verden, som på den tiden konkurrerte mot IBM, 3Com, Compaq, Nortel, med flere. Ingen av hvilke som driver med nettverksprodukter i dag – eller eksisterer som sådan. Både 3Com og Compaq er i dag en del av Hewlett-Packard.

I Cisco gikk det fort – for både selskapet og mitt eget vedkommende. Jeg steg raskt i gradene. Antall ansatte vokste også kraftig, og i starten av 2011 hadde jeg ansvaret for Cisco sine Small Business-løsninger for Nord-Europa; Norden og BeNeLux. I årene som hadde gått hadde jeg jobbet mye med salg, pre-sales støtte, markedsføring, forretningsutvikling og kommunikasjon. Sistnevnte ble viktigere og viktigere for meg. Spesielt den digitale, og den kommunikasjonen som tok sikte på å nå ut til kunder direkte. Sommeren før ble HansPetter.info etablert. For samme formål; forstå hvordan digital kommunikasjon i et personlig og uformelt preg kunne skape interesse og etterspørsel. Den tradisjonelle måten å selge på ved å ringe nye partnere og kunder hadde begynt å «gå ut på dato». Folk tok i bruk Internett på en helt ny måte for å tilegne seg ny informasjon og kunnskap, og sammen med sosiale medier ble Internett benyttet på en helt ny og langt mer dynamisk måte. Kundene satt i større grad med makten i egne hender, selv om de fleste virksomheter ikke helt hadde tatt det inn over seg ….. og det har de kanskje ikke gjort ennå heller.

Fra Cisco til Gambit

Vinteren 2011 hadde jeg bestemt meg. Jeg hadde lyst til å jobbe mer med kommunikasjon og mindre med informasjon- og kommunikasjonsteknologi. Den digitale sorten som sådan. Spørsmålet var hvordan man kommer seg fra å jobbe med salg til å kunne jobbe med kommunikasjon. Jeg hadde blitt litt kjent med Even Aas-Eng via min kone. Begge hadde jobbet sammen tidligere i Norwegian. Samtidig hadde jeg i Cisco jobbet i en årrekke med Gambit som var vårt norske PR-byrå. Evens forslag var å følge det sporet, det var ikke bare det enkleste, men muligens også det eneste – så fremst jeg ikke ville ta turen innom BI eller andre «skoler» for å bli omskolert.

En telefonsamtale og et lønsjmøte med Lars Erik Grønntun ble løsningen. Lars Erik og Gambit tok sjansen på meg og i august 2011 begynte jeg som spesialrådgiver hos Gambit. Overgangen fra det å jobbe med salg av nettverk og kommunikasjonsutstyr til å jobbe med salg av egen kommunikasjonskunnskap var et faktum.

Ingen stor suksess

Overgangen gikk derimot ikke så altfor «smooth». Det er fryktelig stor forskjell på å selge produkter vs det å selge seg selv og sin egen kompetanse. Jeg kan bruke mye tid på å spekulere i hva det var som var feil eller ikke fungerte, men det ønsker jeg ikke. Jeg var i alle fall ikke en stor «hit» i Gambit, så mye kan jeg innrømme. Noe fikk jeg i alle fall utrettet. Jeg kom opp med navnet Tankestue som er navnet til Gambit sin blogg. Jeg fortsatte å skrive på min egen blogg, etterspørselen etter meg som foredragsholder begynte å øke i nesten samme takt som oppdragsmengden. Høydepunktet mens jeg var hos Gambit var uten tvil da jeg ble tildelt prisen som «årets personlighet i sosiale medier» under Social Media Days i 2012.

Uansett priser og foredrag ble oppholdet mitt hos Gambit kort, altfor kort egentlig. Lars Erik satset på meg, men suksessen uteble. Det tar to for å danse tango, og det ble ingen god dans sammen. Når man ikke danser godt sammen, er det best å finne seg en ny dansepartner. Det trenger ikke å være mer dramatisk enn som så, og noe drama ble det heller ikke – til tross for at jeg gikk til konkurrenten Geelmuyden Kiese.

Fra Geelmuyden Kiese til KommFrem

To år senere har jeg også valgt å avslutte min «jobbreise» hos Geelmuyden Kiese. Denne gangen for å starte for meg selv. Bli gründer. En drøm jeg har båret på lenge, men som ikke har latt seg realisere før nå. Jeg kan takke bloggen min for at det ble mulig. Bloggen kan jeg takke Cisco for. For det startet med Cisco og interessen for hvordan Internett har endret hvordan vi som individer – enten i jobb- eller privatforstand – innhenter informasjon og kunnskap på. Jeg kan takke Trond Heggelund for at han hjalp meg med det personlige preget – for det er jo nettopp det personlige som er fremtredende i selve bloggformatet.

Men ikke minst – og aller mest – må jeg takke Lars Erik Grønntun for at jeg sitter her jeg sitter i dag. For uten at Lars Erik ga meg sjansen hadde jeg ikke vært der hvor jeg er i dag. Som leder av eget kommunikasjonsbyrå, som kommunikasjonsrådgiver, kurs- og foredragsholder. Uten Lars Erik Grønntun hadde ikke KommFrem eksistert, og det synes jeg Lars Erik Grønntun fortjener en stor takk for – i form av et dedikert blogginnlegg, og ikke bare i form av en epost, SMS eller en telefonsamtale.

Tusen takk, Lars Erik Grønntun.

Bilde av Lars Erik Grønntun: Hilde Lillejord