30 år med internett-teknologi: En reise fra internettets begynnelse til dagens digitale samfunn
For noen år siden var det oljeselskapene som var de mest verdifulle selskapene i verden. I 2016 begynte teknologiselskapene å dominere. I 2017 er oljeselskapene nesten borte.
I 2016 skrev The Economist om hvordan verden var i ferd med å endre seg som følge av en stadig mer teknologisk hverdag. På 10 år hadde de største selskapene gått fra å være olje- til teknologi-baserte. I 2006 var det kun Microsoft som var å finne blant de 10 mest verdifulle selskapene i verden. Fem var oljeselskaper. I 2016 bestod halvparten av Topp 10-listen av teknologiselskaper. General Electric hadde gått fra 2. plass i 2006 til 9. plass i 2016. I 2017 er General Electric ute av Topp 10-listen.
Det vi opplever om dagen er ikke bare en utskifting og en overgang fra olje til teknologi hva gjelder de mest verdifulle selskapene i verden. Selskapers levetid reduseres også raskt. Av dagens Fortune 500-selskaper, er det i dag kun 12 prosent som er fra 1955 eller tidligere. Og i 2016 alene, falt hele 26 prosent av selskapene ut av listen.
Nesten bare teknologi igjen
I 2017 er General Electric helt ute av Topp 10-listen, og det eneste oljeselskapet igjen er Exxon Mobil, som nå er nede på en 9. plass.
* Kilde: Dogs of the Dow / oktober 2017
Alibaba vokser kraftig
To nye selskaper har kommet inn på listen. Kinesiske China Mobil er ute i likhet med General Electric. General Electric faller ikke bare ut av topp 10. De har falt ned på 21. plass. Fra 2. til 21. plass på 11 år. Fra 350 milliarder dollar i markedskapitalisert verdi, til rett over 200.
Inn kommer et annet kinesisk selskap, teknologi- og plattformgiganten Alibaba, i tillegg til JPMorgan Chase. De 6 teknologiselskapene står for 70 prosent av hele Topp 10 listen, mens oljebransjen nå er nede på 7 prosent markedskapital-andel.
Enda mer imponerende er det å se hvor mye disse teknologiselskapene har steget i verdi i løpet av de siste 12 månedene:
Topp 10 selskaper målt i merkevareverdi
For 5. året på rad er det Apple som er det mest verdifulle selskapet i verden, målt i merkevareverdi. Og som i listen over, er det teknologiselskapene også her som regjerer. Av de 10 største selskapene, er det 7 selskaper som er rene teknologiselskaper. Coca-Cola havner på 4. plass, mens Toyota og Mercedes-Benz havner på respektive 7. og 9. plass. De to bilselskapene kan jo også diskuteres hvorvidt de er bilselskaper eller teknologiselskaper, da biler i økende grad inneholder mer og mer teknologi. En smarttelefon på 4 hjul hvis du vil.
Les også: Tesla er en datamaskin på fire hjul
På samme måte som General Electric har falt ut av listen over de 10 mest verdifulle selskapene i aksjekapitalisert verdi, faller de utenfor topp 10 listen over de mest verdifulle merkevarene. Størst vekst er det Facebook som har, med en vekst på nesten 50%. Facebook var utenfor fjorårets Topp 10-liste, og går rett inn på 8. plass. Sterk vekst fra Amazon også, øker merevareverdien med nesten 30%. Amazon gikk fra 8. plass i 2016, til en solid 5. plass i 2017 ifølge Interbrands årlige rangering.
Tesla, som er veldig populær i Norge, endte opp med 98. plass. Øvrige teknologiselskaper som er blant de 100 mest verdifulle merkevarene er;
- Intel – 15. plass
- Cisco – 16. plass
- Oracle – 17. plass
- SAP – 21. plass
- ebay – 34. plass
- HP – 53. plass
- Adobe – 56. plass
- Hewlett Packard Enterprise – 57. plass
- 3M – 58. plass
- Huawei – 70. plass
- Panasonic – 75. plass
- Netflix – 78. plass
- Paypal – 80. plass
- Salesforce – 84. plass
- Lenovo – 100. plass
Alibaba er ikke blant Topp 100 hva gjelder global merkevareverdi
Det tipper jeg vil ha endret seg i løpet av ett år. Netthandelsgiganten fra Kina satser 120 milliarder kroner på teknologiutvikling for å bygge fremtidens logistikknettverk. Varer skal leveres innen 24 timer i Kina og innen 72 timer til resten av verden. Det er raskere enn svært mange norske nettbutikker klarer å levere i dag.
Elkjøp og Komplett, som begge «kniver» om å kalle seg den norske utgaven av Amazon, må nok utvide vareutvalg, men ikke minst tjenester, om de skal kunne kalle seg Norges eller Nordens Amazon. Det er mange år siden Amazon kun solgte varer over internett. Amazon eier mediehus. De er blant de aller største innenfor skytjenester. De ligger langt foran både Google og Apple hva gjelder «voice first»-teknologi med Amazon Echo, og nå har de også beveget seg inn i matbransjen med oppkjøpet av Wholefoods. Og Alibaba kommer etter.
De som opplever sterk konkurranse i dagens netthandelsmarked, vil ikke oppleve at konkurransen vil avta. Det er lenge siden størstedelen av norsk internett-handel gikk til utlandet, og uansett om den tollfrie satsen vil bli redusert eller fjernet, vil det ikke stoppe nordmenn fra å handle mer og mer over nett fra utlandet. I perioden 2011–2016 økte netthandelen til utlandet med hele 225 prosent.
Les også: Kjempene ruster seg til netthandelskrig (DN)
Bilde: Julian O’hayon via Unsplash