fbpx
kunstig intelligens

Det må være lov å ha det litt gøy i førjulstiden, sier administrerende direktør i Computas Trond Eilertsen, her iført julegenseren

Tok i bruk kunstig intelligens for å lage verdens styggeste julegenser

Det norske teknologiselskapet Computas har ved hjelp av kunstig intelligens kommet frem til mønsteret til verdens styggeste julegenser – og strikket den selv!

Verdens styggeste julegenser

Fun fact: Den tredje søndag i desember, markeres verden over som «Ugly Christmas Sweater Day». Og de siste årene har trenden også gjort sitt inntog her i Norge. Teknologiselskapet Computas har nå utropt sin egen-designede genser som den styggeste i verden. Og det fikk de hjelp av kunstig intelligens til.

Vanligvis benytter vi vår ekspertise innenfor KI og maskinlæring til mer seriøse oppgaver. Nå ville vi teste hvilket mønster maskinlæring ville foreslå som en såkalt stygg julegenser. Det må være lov å ha det litt gøy i førjulstiden, sier administrerende direktør Trond Eilertsen, iført julegenseren og et humoristisk smil om munnen.

Det var i oktober at et team fra Computas satte i gang julegenser-prosjektet ved å innhente data. De hentet ut tusenvis av julegenserbilder fra internett som ble matet gjennom en maskinlæringstjeneste som tolket og identifiserte de ulike elementene. Målet var å finne komponentene og fargene som oftest gikk igjen, og bruke disse som datagrunnlag. Og de mest vanlige komponentene som maskinen fant var blant annet snømann, snøfnugg, rødt, grønt og blått.

Julegenseren har aldri blitt tegnet før

Med de viktigste elementene på plass startet teamet arbeidet med å få maskinen til å bestemme hvordan de skulle se ut på julegenseren. I utgangspunktet vet ikke datamaskinen noe om jul, så Computas samlet eksempler på hvordan jul kan se ut.

Det ble gjort ved hjelp av Google QuickDraw. Her har mennesker tegnet millioner av raske tegninger av rundt 300 julemotiver, hvorav noen av disse var av komponentene som Computas fant i forstudiet. Med den kunnskapen kunne systemet tegne nye skisser av snømenn og snøfnugg som ser menneskeskapte ut, men som aldri har blitt tegnet før.

«Alle små nisser kommer kommer kommer julekveld»

Ingen julegenser er komplett uten en god, juleaktig tekst. Alt den kunstige intelligensen «vet», kommer fra dataene den har tilgang til. Computas matet derfor systemet med alle norske juletekster de kunne finne digitalt. Når grammatikken og ordforrådet utelukkende kom fra julesanger, ble det naturlig nok noen rare setninger som kom ut. Computas endte opp med strofen «Alle små nisser kommer kommer kommer julekveld«.

Computas utvikler løsninger for kunder i offentlig og privat sektor, og bruker ofte maskinlæring i disse løsningene. Selskaspet understreker i pressemeldingen at under vanlige omstendigheter, ville de jobbet mer med å kvalitetssikre datagrunnlaget og trene maskinen. I dette tilfellet var det derimot viktig at resultatet ikke ble for perfekt, for målet var nettopp en stygg julegenser.

Kortreist julegenser

Ikke bare er det norskutviklet kunstig intelligens som kom frem til designelementer, form og farge, den er også videreutviklet til et strikkemønster og strikket av Computas sine egne ansatte. Prosjektet har vært med på å skape god stemning og samhold blant de ansatte som nå sitter på hjemmekontor på tiende måned.

kunstig intelligens

Verdens styggeste julegenser? Utviklet av kunstig intelligens og strikket av ansatte i Computas.

– Dette har vært et veldig artig prosjekt. Noen av våre dyktigste eksperter på maskinlæring og design har gjort en kjempeinnsats for å spre litt ekstra juleglede i en ellers spesiell tid. Julegensere blir nok ikke et satsningsområde for Computas fremover, men det strålende, og stygge, resultatet viser vår kjærlighet til fagområdene våre, avslutter Eilertsen.

Mønster til genseren finner du her.