fbpx

Sophie Elise og de fleste bloggerne bør bli bedre på teknologi

Sophie Elise og de største bloggerne har mange lesere. Derfor tror de kanskje at de ikke trenger å tenke så mye på teknologien. Det kan koste de mange lesere og mye penger.

Det finnes over en million norske bloggere, men bare et knippe av dem har klart å gjøre det til en inntektskilde. Sophie Elise er ett av få virkelige unntak. Og skal flere lykkes, må de bli bedre på teknologi.

– De mister mange lesere ved å være bakpå teknologisk sett, sier et av jurymedlemmene i Vixen Blog Awards, Hans-Petter Nygård-Hansen til NRK.

Torsdag 19. januar ble Vixen Blog Awards 2016 arrangert på ærverdige Grand Hotel i Oslo. For andre gang satt jeg i juryen som skulle finne frem til «kremen» av norske bloggere – og da særlig bloggere innenfor mote, helse, livsstil, skjønnhet og mat.

I forkant av premieutdelingen ble jeg intervjuet av NRK ved Silje Rønning Kampesæter. Vi snakket om det rent tekniske utover hvor mange lesere man har, hvor ofte man blogger, om man er god på å merke og mye mer.

Les også: Jurymedlem mener bloggere flest er teknologisk bakpå (NRK)

Det er ingen tvil om at mange av bloggerne er gode på å skrive og fotografere. Gode er de også til å skaffe seg oppmerksomhet fra mediene også, som bidrar sterkt til å øke trafikken. Men det er heller ingen tvil om at mange bloggere bør bli bedre på det tekniske. Og det tekniske – som lastetid og søkemotoroptimalisering – ble også tatt med i juryarbeidet.

«Out of sight, out of mind»

Faktum er at desto tregere enn nettside er, desto færre er det som orker å lese. Og er nettsiden ikke optimalisert for søkemotorer, går også fort den aktuelle bloggeren glipp av mange sidevisninger. Og tapte sidevisninger er tapte kroner.

Det googles millioner av ganger hver dag i Norge etter mote, mat og helse, og havner man ikke her på førstesiden, øker sannsynligheten kraftig for at man ikke blir besøkt.

Dårlig teknologi er dårlig business

Jeg har sett på flere 100 bloggere i løpet av min tid som juryformann under årets Vixen Blog Awards. De fleste bloggere ser ikke ut til å bry seg – eller inneha tilstrekkelig kunnskap – om teknologien. Nettsidene er ofte tunge å laste – som regel på grunn av mange annonser og andre skript. Innholdet er sjeldent søkemotoroptimalisert, og veldig mange forfatter kreative titler på sine bloggposter som sjeldent eller aldri blir plukket opp når potensielle lesere og fans bruker Google til å søke etter hva de er opptatt av, hva de ønsker tips og råd om.

Gode forsterkere, men dårlige høyttalere

Det tekniske er kanskje ikke det viktigste, men godt innhold som ikke er teknisk godt, når ikke like langt. Et godt stereoanlegg har både gode høyttalere og en god forsterker. Mange bloggere har flotte forsterkere, men dårlige høyttalere, og da når ikke stemmen deres like langt.

Sophie Elise vs Anders Husa

I samtalen med NRK brukte jeg bloggen til Sophie Elise og mat-bloggeren Anders Husa som to eksempler. Begge vant priser under Vixen Blog Awards. Bloggmessig fremstår de to nærmest som natt og dag. Anders Husa sin blogg lastes ned omtrent 6 ganger raskere enn Sophie Elise sin nettside, og er langt mer optimalisert for Google-trafikk. Det er viktig å merke seg at en god teknisk blogg ikke behøver å gå på akkord med innholdet. Samtidig er det viktig å huske på at godt innhold på en dårlig teknisk blogg VIL gå ut over både trafikk og brukeropplevelse.

 

– Jeg prøver ikke å gjøre det å ha lesere og at folk leser bloggen min, til en teknisk ting. Jeg vil at det skal føles rett for meg. At jeg skal kunne stå inne for alt jeg skriver og kunne forsvare det, uttalte Sophie Elise til NRK.

….og la til at hun var uenig med meg om at siden hennes var treg.

Fin på utsiden. Mye å ta tak i på innsiden

På bakgrunn av artikkelen i NRK, og kommentarene fra Sophie Elise har jeg brukt meg av bloggen hennes for å illustrere forbedringspotensial.

Hensikten er ikke å «ta» Sophie Elise, men å bruke hennes populære blogg til å demonstrere noen tekniske områder som hun bør se nærmere på. Hva som bør utbedres, selv hos en av Norges aller største blogger. Gjennom Vixen Blog Awards-arbeidet er det blant annet det tekniske vi i juryen også har sett på. Og resultatet viste klart og tydelig at de aller fleste (og de aller største) bloggerne ikke ser ut til å være spesielt opptatt eller oppdatert på det tekniske. Det burde de være, for skal de bli bedre, må også det tekniske på plass. Det er rett og slett lønnsomt!

Jeg forventer å se en klar forbedring når årets neste vinnere av Vixen Blog Awards skal kåres.

PS: Mange ord, mange bilder og mange verktøy. Anbefales å lese på stor skjerm :) 

 

Skriv for leseren, men også for Google

Det viktigste er selvsagt leseren. Men det er også viktig at leseren finner frem til innholdet. Derfor er det viktig (og for veldig mange avgjørende) å skrive også for Google. Siden det er mye snakk om Sophie Elise allerede, så kan vi ta et eksempel med bloggposten «MINE BESTE TIPS STEG FOR STEG«.

1. Det enkleste først; URLen – https://sophieelise.blogg.no/1485091734_.html. URLen burde i det minste vært tilsvarende tittelen på bloggposten: https://sophieelise.blogg.no/mine_beste_tips_steg_for_steg-html.

2. Så selve tittelen. Veldig mange googler etter tips. Og i dette tilfellet handler det om Sophie Elises steg-for-steg tips for å sminke seg. Noe hun forklarer i steg-for-steg: Fra a) Foundation, til b) Concealer, videre til c) Contour, dernest til d) Baking og til slutt e) Shine.

Tittelen hennes kunne ha vært;

Nå er denne artikkelen en sponset artikkel. Sophie Elise skriver på vegne av Coverbrands som gir 15% rabatt på sminkeproduktene hun har brukt. Hva om hun hadde brukt denne tittelen her i stedet:

Desto flere resultater fra Google, desto flere å konkurrere med om «oppmerksomheten». Bra for Sophie Elise, og bra for Coverbrands som helt sikkert har betalt Sophie Elise «gode» penger for å skrive bloggposten.

Foruten overskriften/tittel, mangler også Sophie Elise en ingress. Mens overskriften ikke bør overstige 60 karakterer, har man 160 karakter til ingressen. Felles for begge to er at nøkkelordet bør gå igjen i begge tilfeller. For eksempel «sminketips». I tillegg bør nøkkelordet gå igjen i selve teksten – uten at det skal overdrives.

Sterkt domene, svak side

Med verktøyet Moz – som blant annet kan installeres som et innstikk til Google Chrome, avsløres det flere tekniske svakheter med bloggposten til Sophie Elise:

Sophie Elise har enormt med trafikk, og selve domenet (DA) hennes har bygd seg opp med en kraftig autoritet på 61. Denne bloggposten her derimot har til sammenligning en side autoritet (PA) på fattige 1. Og det handler blant annet om dårlig URL-struktur og manglende beskrivelse, kombinert med dårlig tittel hvor blant annet nøkkelordet er utelatt.

For en stor blogger som Sophie Elise er det kanskje ingen krise, men for de øvrige 99 prosent av norske bloggere som ønsker å bli store, er det kritisk at det tekniske her er på plass.

Bildene må også optimaliseres for Google

Et høyreklikk på et av bildene fra den aktuelle bloggposten, avslører at også her er optimalisering glemt.

Det er viktig å huske at veldig mange googler etter bilder. Og om noen skulle bilde-søke etter sminketips, med for eksempel «sminketips steg for steg», så vil sannsynligheten øke for at bildene fra Sophie Elise ikke vil dukke opp, av den enkle årsak at de ikke er gjort søkbare. Det er tapte sidevisninger for Sophie Elise, og (potensielt) tapt omsetning for annonsøren hennes.

Det å gjøre bloggen god rent teknisk bør ikke gå utover «følelser». Det handler om å utnytte teknologien, slik at man oppnår maksimalt resultat. Og med godt over en million bloggere i Norge, er konkurransen stor. Selv for «Årets blogger» to år på rad.

SEO Site Checkup avslører store mangler

Kjører jeg https://sophieelise.blogg.no/ gjennom SEO Site Checkup-verktøyet avsløres det raskt mange og tildels også store mangler. Noen mer alvorlige enn andre, men ingen av en slik art at Sophie Elise trenger å skrive bloggpostene sine annerledes. Men mangler som fører til dårligere rangering av Google, og dermed også færre lesere, noe som igjen gir mindre «kling i kassa».

Fra SimilarWeb-verktøyet kan vi se klare tegn på konsekvensene av lite fokus på SEO. Altså søkemotoroptimalisering:

Godt under 10 prosent av trafikken kommer via Google. Og det til tross for at Sophie Elise skriver om temaer som svært mange googler etter – millioner av ganger. Bedre SEO hadde ført til langt flere lesere.

Og flere lesere hadde ført til flere annonsevisninger, som igjen hadde ført til økt inntjening.

Google ser derimot ikke bare på hvor godt optimalisert en blogg (eller en nettside) er. Hastighet og sikkerhet er også viktigere faktorer. I tillegg til at brukeropplevelsen er god på mobil. I min samtale med NRK nevnte jeg at nettsiden til Sophie Elise er treg å laste ned, noe hun var uenig med meg i. Men verktøyene juger ikke. I SEO Site Checkup-verktøyet som vi så på ovenfor, kom bloggen til Sophie Elise også dårlig ut på hastighet.

Les også: Google indekserer «mobile first»

I følge en undersøkelse gjennomført av Akamai og Gomez.com forventer halvparten av alle nettbrukere at en nettside bør lastes ned i løpet av to sekunder. Og de samme svarte at de ofte forlater en nettside som tar mer enn tre sekunder å laste ned.

Mens gjennomsnittstiden for å laste ned en nettside er på 5 sekunder, tok det hele 16,8 sekunder å laste ned bloggen til Sophie Elise via SEO Site Checkup-verktøyet. Årsaken er flere. Det er mye reklame som skal lastes ned, og bildene er heller ikke optimalisert for skjermstørrelsen.

Lastetiden varierer også fra tjeneste til tjeneste, hvor test-serveren er fysisk plassert og hvorvidt man har besøkt nettsiden tidligere,  og dermed lastet ned flere av elementene som ikke har endret seg siden sist besøk.

Med Pingdom Website Speed Test-verktøyet tar det ikke 16,8 sekunder å laste ned bloggen til Sophie Elise, men 5,3 sekunder. Mens SEO Site Checkup-tjenesten gjennomføres i USA, har Pingdom plassert en egen server i Sverige. Det reduserer nedlastningen betraktelig. Men der hvor Sophie Elises blogg bruker over 5 sekunder, lastes bloggen til Anders Husa ned på rett over sekundet.

Tidsforskjellen handler i stor grad om hvor mye data som må lastes ned. For Sophie Elises del handler det om over 55 MB, mens bloggen til Anders Husa laster ikke ned mer enn 2,2 MB. 96 prosent mindre data som skal overføres har mye å si på nedlastningstiden.

Her er det store forskjeller mellom flere av årets finalister, som vi kan se av tabellen under (for ordens skyld har jeg tatt med meg min egen blogg også):

Årets matblogger, Anders Husa, kommer best ut, mens det er kun årets beautyblogg-vinner, Emilie Tømmerberg som «slår» Sophie Elise i antall sekunder det tar å laste ned siden.

Når det kommer til antall MB med data som skal overføres, er det ingen som er i nærheten av Sophie Elise sin blogg:

Mens 70 prosent av nettsidene som har blitt testet ut via Pingdom-verktøyet, er raskere enn Sophie Elise sin blogg, er det kun 14 prosent av nettsidene som er raskere enn bloggen til Anders Husa.

Hvilken karakter får din nettside eller blogg?

Under arbeidet med å finne frem til verdige vinnere av årets Vixen Blog Awards, brukte jeg også to siste verktøy for å verifisere det tekniske. Med Website Grader får jeg et raskt overblikk over både hastighet, mobilvennlighet, søkemotoroptimalisering og sikkerhet. Alt har mye å si for hvordan Google vil «prioritere» og løfte frem ditt innhold fremfor andres. Og her er det ekstra viktig å huske på at over halvparten av nettrafikken i dag kommer via mobile enheter, så ser det ikke bra på mobil, er det bare å begynne på nytt.

Bloggen til Sophie Elise «failer» her. Den kommer frem som om den ikke er mobiltilpasset og -vennlig, noe som ikke stemmer (?). Det får jeg også verifisert via Google sitt eget verktøy for å teste mobilvennlighet.

Sophie Elise er mobilvennlig, men i liten grad optimalisert for søk. Og veldig tung å laste, og derfor veldig treg.

Men hun er langt fra alene. Godt innhold som er mobiltilpasset holder ikke i 2017. Kampen om oppmerksomheten og sidevisningene – og dermed pengene – tiltar i økende grad. Det tekniske behøver ikke å gå ut over hva man skriver. Det trenger ikke å føles mindre rett. Det er ingen grunn til å ikke kunne stå inne for holdet, selv om det holder en høy teknisk kvalitet. Tvert i mot.

Skriv for leseren, men også for Google. Og påse at nettsiden er rask, for en rask nettside er bra for den totale brukeropplevelsen.

Les også: 7 SEO trender og tips for 2017

Og ingen ønsker vel frivillig å gi publikummet sitt en dårlig opplevelse?

Sjekk ut hvordan det står til med din egen nettside eller blogg via disse verktøyene:

NB: Viktig å legge til at disse verktøyene ikke er 100 prosent korrekte. De gir derimot mye verdifull innsikt og indikasjon. Den mest korrekte innsikten over din egen blogg eller nettside, får du via verktøy som blant annet Google Analytics.

Foto: Hanne Erøy/Mio Media