fbpx

Smart av DNB å lansere Vipps

På kort tid har DNB sin nye tjeneste Vipps blitt lastet ned over 400,000 ganger. Lanseringen er viktig og riktig for å ikke bli disrupted.

I dag er kritisk masse kritisk. En god ide eller tjeneste er ikke godt nok. Du må ha et tilstrekkelig kundegrunnlag – og det på kortest mulig tid – for å ikke bli utkonkurrert av noen som kommer i kjølevannet av deg og din tjeneste eller produkt.

For kort tid siden lanserte DNB mobilappen Vipps, som gjør det lekende lett å betale venner. De var på ingen måter først, men har på kort tid blitt størst (tror jeg) – i alle fall i Norge. Over 400,000 personer har lastet ned appen – og de som har tatt appen i bruk behøver ikke å være kunder av DNB heller. «Du trenger bare et mobilnummer, og Vipps så er pengene overført», påstår DNB og nesten så enkelt er det. Last ned og test selv. Vipps er tilgjengelig på iPhone, Android– eller WP-baserte smarttelefoner.

«Disrupt or be disrupted»

Geir Sand Nilsen – tidligere innovasjonssjef i Fanbooster, nå heltidsgründer i 100x – skrev 3. juli at «Vipps og DnB skremmer vettet av meg» og sikter til DNB sin involvering og rolle rundt Vipps-konkurrenten mCash. Jeg skal ikke gå inn i den diskusjonen, for jeg har ikke tilstrekkelig innsikt og innsyn til å mene så mye om det. Samtidig forstår jeg veldig godt at DNB lanserer Vipps, for om ikke mCash er en stor konkurrent, så kommer konkurrentene nå på løpende bånd – og de kommer ikke fra andre banker, men fra sosiale medier og helt andre industrier.

Les også: Snapchat lanserte Snapcash i november 2014

Les også: Facebook lanserte gratis Friend-to-Friend betaling i mars 2015

Det er usannsynlig at disse tjeneste – og mange flere – ikke kommer til Norge. Det som derimot er veldig sannsynlig er at de tradisjonelle bankene og banktjenestene vil bli utfordret av helt nye aktører, og at betaling på mobil vil bli veldig stort. Både betaling MED mobil, og betaling PÅ mobil. I 2012 stod alternative betalingsaktører for kun 1,5 prosent av totalmarkedet i Europa, mens Accenture spår at dette markedet vil utgjøre 15 prosent i 2020.

Massiv bank-transformasjon

Når Accenture spår at bankene kan tape opptil en tredjedel av sin tradisjonelle omsetning til nye digitale aktører innen 2020, er det ikke på noe som helst måte rart at de forsøker seg med sin egen tjeneste, og at de bruker de markedsmusklene de har for å oppnå kritisk masse, og det så raskt som overhodet mulig. Over 400,000 har lastet ned Vipps i dag – sannsynligvis over 1 million innen utgangen av 2015. Da vil de stå utrolig mye sterkere rustet mot både Facebook, Snapchat, Swish og ikke minst Google og Apple, samt en rekke andre aktører som vi ikke har hørt om i dag, men som kan bli store i morgen. Bankene er på samme måte som mange andre bransjer før, på vei gjennom sin egen transformasjon (årets ord 2015?) for å stå sterkere mot konkurransen fra utradisjonelle aktører.

Det her skremmer ikke meg i det hele tatt. Det hadde skremt meg mer om DNB (eller andre banker) satt passivt på sidelinjen og så på at de ble disrupted.

Disclaimer: Jeg er kunde av DNB – skylder de mange millioner av kroner, men DNB har ikke bedt, instruert eller betalt meg for å skrive om Vipps!
photo credit: Woman with Mobile Phone via photopin (license)