fbpx

Slik unngår du #roamingsjokk i utlandet

Like sikkert som mange nordmenn stikker til utlandet i sommerferien, kommer mange hjem med #roamingsjokk og en dyr mobilregning etterpå.

dn-melker-nordmenn-i-utlandet«Melker mobilkunder i utlandet» skriver Jonas Bakken i Dagens Næringsliv 18. juni som viet hele forsiden til saken. Norske mobiloperatører tar seg ekstremt godt betalt for at vi surfer i utlandet, men det finnes heldigvis en enkel løsning som koster langt mindre å kjøpe og som unngår å gi deg #roamingsjokk.

Til kort med dags- og ukespakker

Den enkleste løsningen er å kjøpe seg dags- eller ukespakker av din mobiloperatør. Da hindrer du #roamingsjokk, men du må fortsatt betale forholdsvis mye penger for litt surfing. «Slik surfer du billig i utlandet» skrev jeg i fjor. Da fikk du 20 MB for 29 kroner av Telenor. I år beholder de prisen, men dobler antall megabyte. Det er jo en god deal, men du kommer ikke langt med 40 MB daglig. Prøv en dag selv – slå av trådløst nettverk og se hvor mye datatrafikk du bruker på epost, surfing, YouTube, Facebook, Spotify, Instagram og Netflix. Gang resultatet med tre. Du kommer til å Instagramme mye mer, spille mye mer musikk, bruke offline-kart mye mer, Facebooke mye mer og høre mye mer på radio og lese nyheter.

Slik unngår du #roamingsjokk

Før du og resten av familien drar på ferie kjøper du deg en mobil bredbåndsruter som ikke er bundet til en mobiloperatør. Jeg kjøpte en Zyxel WAH-7130 som netonnet blant annet selger for litt over 1,600 kroner. Den koster litt penger, men da har du en mobil bredbåndsruter som hele familien kan bruke, som du kan ta med deg på stranda, bruke i bilen når dere er på langtur, eller på hotellrommet hvor det inkluderte trådløse nettverket er fra slutten av 90-tallet og gir deg grått hår.

Dernest kjøper du deg et SIM-kort i det landet du skal feriere i. For å finne ut hvilken leverandør du skal kjøpe SIM-kortet ditt av og hvordan du går frem skal du bruke Prepaid with data som er en wiki-tjeneste jeg selv har brukt siden 2011. I fjor når vi dro til Kreta kjøpte jeg SIM-kortet mitt og datatrafikk av Cosmote og det sparte jeg mange tusen kroner på sammenlignet med de norske datapakke-tilbudene.

Inntil 35 ganger dyrere med norske dagspakker

roamingsjokk-mobil-utlandet

Skal du til Hellas i sommer og kjøper deg en dagspakke fra Cosmote koster det kun 4 øre per MB. Til sammenligning tar Netcom 1,45 kroner for den samme datapakken. Det er 35 ganger dyrere det.

[Tweet «35 ganger dyrere med norske datapakker i utlandet #roamingsjokk #sommerferie»]

Det er egentlig ikke så mye å tenke på. Skal du unngå #roamingsjokk bør du gå til anskaffelse av din egen mobile bredbåndsruter og kjøpe deg datapakker av den lokale mobiloperatøren. Alt annet koster mye mer enn det smaker.

photo credit: Neil. Moralee via photopin cc