fbpx
NRK SKAM utlandet VPN

Slik ser du SKAM i utlandet

«Have no fear, SKAM i utlandet is here». Er du, eller noen i familien hekta på SKAM, blir det kanskje krise å stikke til utlandet. Men det finnes heldigvis en enkel (og billig) løsning!

– Fredag 13. januar begynner NRK arbeidet med å geoblokkere publiseringen av «Skam» etter krav fra musikkforlagene.

Aftenposten, i likhet med «resten av journalistkorpset» i Norge, omtalte denne nyheten i midten av januar. Årsaken var at NRK ikke hadde betalt for internasjonale visningsrettigheter til musikken deres. Dette er et problem ettersom SKAM har hatt stor suksess i utlandet, og at den amerikanske TV-produsenten Simon Fuller har kjøpt rettighetene til å lage en amerikansk versjon av programmet. Det har ført til ytterligere internasjonal oppmerksomhet i land som Russland, England og Kina.

NRK sin advokat opplyste at at de forsøker få til en løsning på dette problemet.

– NRK tar innspillene fra musikkbransjen på alvor. Vi er i dialog med IFPI for å finne en løsning, uttalte Kari Anne Lang-Ree til P3.

Ingen grunn til å vente på NRK-advokaten

Om du, eller noen andre i familien din digger SKAM, er heldigvis løsningen nær, enkel og billig.

SKAM VPN Internet PIA

Det du trenger er en VPN-klient. VPN står for Virtual Private Network, og er betegnelsen på en datateknikk som brukes for å opprette punkt-til-punkt forbindelser over internett. I praksis betyr det at det opprettes en «tunnel» over internett. Oppretter du en slik forbindelse fra USA, mot Norge, vil NRK.no tro at du er i Norge, fordi du vil få en norsk IP-adresse. Og da er det fritt frem for å se på SKAM, uansett hvor i verden du befinner deg.

 

Hør også: Slik ser du «SKAM i utlandet» på MediaPuls

Velg riktig VPN-tjeneste

Det finnes en rekke VPN-tjenester å velge mellom. Det viktigste, hvis formålet er å se på SKAM fra utlandet, er at VPN-tjenesten må ha en server i Norge som du kan koble deg opp mot.

To VPN-tjenester som har server i Norge er:

PIA

PIA står for Private Internet Access, og har støtte for Windows, Mas OS X, Linux, iOS og Android. PIA koster 6,95 USD for en måned, eller 39,95 USD for ett år, tilsvarende 3,33 USD per måned, tilsvarende 28 norske kroner.

Bruker du mobilen din som mobil bredbåndsruter, kan du koble deg til Norge via PIA, og så la inntil 5 enheter totalt kobles til. PIA har nesten 3,300 servere, plassert i totalt 24 land.

Det betyr blant annet at hvis du reiser til land som for eksempel ikke tillater streaming av Netflix eller andre strømmetjenester, kan du få tilgang til disse via PIA.

Nord VPN

Nord VPN fungerer på samme måte. Nord VPN har også server i Norge. Nord VPN har nærmere 800 servere plassert i nesten 60 forskjellige land. Fem av serverne er plassert i Norge.

Ingenting av det du bruker internett til logges (overvåkes). I tillegg har Nord VPN tatt i bruk dobbel VPN-teknologi, og krypterer informasjonen to ganger.

– Vi har den strengeste sikkerheten i hele bransjen, som kun er tilgjengelig hos NordVPN.

En måned hos Nord VPN koster 11,95 USD, tilsvarende 100 norske kroner. Kjøper du et abonnement for et helt år, reduseres prisen ned til 69 USD, eller 5,75 USD per måned, tilsvarende 50-lappen.

Nord VPN har tilsvarende klientstøtte som PIA VPN. I tillegg kan du også installere klienten på en rekke andre enheter, som Chrome OS, Raspberry Pi, Qnap, Asus WRT, Linksys, D-Link, med flere. Mens PIA VPN støtter inntil 5 samtidige brukere, har Nord VPN støtte for inntil 6.

Etter hva jeg leser av tilbakemeldinger fra kunder, er ikke bare Nord VPN enkelt å sette opp, men serverne er også super-raske, noe som er spesielt en fordel når du skal overføre store filer, eller strømme video – som for eksempel SKAM – fra utlandet.

Og skulle du ikke være fornøyd, får du pengene tilbake innen 30 dager.

En slik VPN-tjeneste er ikke bare «gull» for å se SKAM i utlandet. Har du mindre barn som liker å se norsk barne-TV, og du skal til «syden» i vinter-, påske-, sommer- eller høst-ferien, er det ikke dumt å kjøpe seg et VPN-abonnement.

I påvente av hva advokaten i NRK kommer opp med, er det bare å SKAMe i vei med VPN!