fbpx
Samsung

Samsung har utviklet oppskriften på morgendagens skrekkfilmopplevelse

Sammen med en av verdens ledende forskere på psykologi og skrekkfilmer, har Samsung utviklet en vitenskapelig rapport som analyserer redsel og betydningen av teknologi.

Dagens populærkultur er full av skrekkelementer, og publikum jakter stadig opplevelser som gir høyere hjerterytme, kaldsvette og panikk. Samtidig er skrekkfilmer den sjangeren som må tåle mest kritikk med hensyn til kvalitet. Dette bekreftes av en ny Sifo-undersøkelse, utført på oppdrag for Samsung.

Oppskrift på morgendagens skrekkopplevelse

Den viser nemlig at nesten annenhver publikummer velger bort skrekkfilmer på grunn av kvaliteten og innholdet i filmen. Nå har derimot Samsung utviklet en vitenskapelig rapport som analyserer redsel og betydningen av teknologi. Resultatet er oppskriften på morgendagens skrekkopplevelse.

Undersøkelsen adresserer de grunnleggende nevrobiologiske og psykologiske aspektene rundt frykt og angst. Samsung tok kontakt med Professor Lauri Nummenmaa, som utforsker hvordan den menneskelige psyken påvirkes.  Han fikk i oppdrag å gjøre et forskningsprosjekt på nevrobiologien og psykologien bak skrekkfilmer.

Tanken bak var å finne ut hvordan teknologi kunne bli tatt i bruk for å skape og forsterke sterke stimulerte opplevelser av skrekk hos publikum.

Teknologiens avgjørende rolle i skrekkfilmer

Undersøkelsen fremhever viktigheten av detaljerte bilder og grafikk. Dessuten er lydsystemer og store høykvalitetsskjermer viktig for at seerne skal fordypes i filmen. Lydbildet i skrekkfilmer blir brukt for å sende kontinuerlig akustisk informasjon, for å kontrollere oppmerksomhet og følelser hos publikum. Et eksempel er lavfrekvenslyder, som ligger under det typiske hørbare lydområdet for mennesker. Dette brukes for å utløse ubehagelige følelser, kvalme og angst.

– Det er sannsynligvis ingen sjanger der lydkvalitet og TV-teknologi er så viktig for som skrekkfilmer. Samsungs høyteknologiske produkter har 8K, som gir en dypere følelse av virkelighet, og lydplanker med et tredimensjonalt lydbilde. Da har vi det som trengs for å skape en sterk skrekkopplevelse, sier produktspesialist i Samsung Norge, Knut-Eirik Rørnes.

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen

 

En kortfilm som setter resultatene ut i live

For å undersøke hvordan Nummenmaas forskning fungerer i praksis, lot Samsung den prisvinnende regissøren og skrekkfilmentusiasten Gustav Egerstedt lage en kortfilm basert på konklusjonene fra forskningen. Resultatet er en heseblesende film som maksimerer frykt basert på moderne vitenskap.

NB: For en best mulig opplevelse, anbefales det å se filmen på en stor TV-skjerm med høy oppløsning. Filmen bør også sees med høyt volum, helst gjennom et system som muliggjør tredimensjonalt lydbilde. Da kan også lavfrekvenslyder gjenskapes. (Er du ekstra tøff, se den alene, under så mørke forhold som mulig).

Hele forskningsrapporten kan du lese her.

Utdrag fra forskningen:

Lokal statistikk fra Sifo-undersøkelsen:

Om undersøkelsen

På vegne av Samsung Electronics Nordic har Kantar Sifo gjennomført en nasjonal undersøkelse i Norge. Totalt er det 1000 respondenter i aldersgruppen 18 – 79 år, som har besvart spørsmål gjennom tidsperioden 24.-31.august 2020.