fbpx

Omstillingsåret 2015

2015 har vært et godt og vondt år, på godt og vondt. I 2015 banket «omstilling» på døren, og i 2016 må vi alle omstille oss.

Jeg sliter. Sliter med å finne ordene. På den ene siden er jeg strålende fornøyd med hvordan det har gått i løpet av 2015 med eget selskap. På den andre siden er jeg bekymret for hvordan samfunnet har utviklet seg i løpet av de siste 12 månedene. Kanskje jeg lander på et sted midt i mellom. 2015 startet på mange måter med terror. 7. januar var jeg på Quality Spa & Resort i Son og holdt mitt første foredrag i 2015. Rett etter at jeg hadde avsluttet begynte det å tikke inn meldinger på Twitter om at satiremagasinet Charlie Hebdo hadde blitt angrepet, og at 12 personer var blitt likvidert av terrorister. 2015 startet og sluttet med terror. Terror som har drevet mennesker på flukt. Terror som har bidratt til at hatretorikken sosiale medier har slått rot.

Omstilling som omfavner alt og alle

Omstilling er for meg årets ord, selv om Britiske Oxford Dictionaries gikk for gledeståre-emoji, og Språkrådet gikk for «det grønne skiftet». Personlig syntes jeg omstilling burde blitt kåret til årets ord, for det er ingen tvil om at Norge befinner seg i en enorm omstilling – som vil berøre og påvirke oss på alle mulige måter.

Rekordstor innvandring kommer blant annet som en konsekvens av krisen i Syria og Daesh sine terrorhandlinger i midtøsten. Det vil sette Norge og det norske folk på prøve. På mange prøver egentlig. Fallende oljepriser har resultert i rekordstor arbeidsledighet, spesielt i Rogaland. Her blir arbeidsledige bedt om å flytte på seg til andre deler av landet hvor det er jobber. For bare kort tid siden kjempet byer og regioner om å skaffe seg mange nok oljeingeniører, nå må de samme ingeniørene omstille seg til andre jobber og bransjer. Statoils tilbud om en sluttpakke til samtlige ansatte som dukket opp rett før jul, oppsummerer på mange måter den omstillingen som en hel bransje står midt oppe i. Og alle nærliggende bransjer.

Og omstillingen hva gjelder økt innvandring og et økende behov for integrering har har satt sitt preg på debattklimaet i sosiale medier, hvor hatpraten går sin «seiersgang«, i mangelen på en bedre beskrivelse. Samtidig har omstillingsbehovet satt entreprenørskap og gründere på dagsorden, anført av blant annet Innovasjon Norge som tidligere i år lanserte «Drømmeløftet«. Jeg spurte ved inngangen til 2015 om året kom til å bli et gründerår, og mye har pekt nettopp i den retningen. En gründer er ikke lenger assosiert med noe negativt, og mange går med en gründerdrøm i seg. Det er positivt for omstillingen i det norske næringslivet.

Les også: Anita bygger en ny norsk gründerkultur (Digital Hverdag)

Varmt eller kaldt i 2016?

Jeg velger å gå inn i 2016 med et optimistisk blikk. Og da tenker jeg ikke på min egen lille virksomhet. Det har aldri vært et bedre utgangspunkt for å skape nye industrier og arbeidsplasser. Teknologien tilrettelegger for det. Selv om mediehusene sliter har det aldri vært et bedre utgangspunkt for journalistikk. Teknologien tilrettelegger for nye og lønnsomme forretningsmodeller. Men det forutsetter at man evner å tilpasse seg, og omstille seg til nye forretningsmodeller som kommer som en konsekvens av nettopp teknologien.

Alle vil ha endring, men ingen vil endre seg

Nå har vi etterspurt innovasjon i en årrekke, og nå som innovasjonen banker på døren, må vi selv velge å slippe den inn, med de endringene det vil medføre – for deg og meg, for store og små virksomheter, og for både offentlig og privat sektor.

Vi kan også selv velge om vi vil ha et kaldt eller varmt samfunn. Våre nye landsmenn vil også bidra, men da må vi være villige til å slippe de inn. Ikke bare inn i landet, men inn i vårt samfunn. Inn i vår hverdag. Det er bortimot umulig å bli integrert inn i et samfunn som ikke vil tilpasses eller endres. Som ikke vil omstilles.

Jeg håper vi kan møte våre nye landsmenn med varme, ikke med en kald skulder eller hatprat i sosiale medier.

Alle må bli med på omstillingen.

Hva med deg? Går du inn i 2016 med et optimistisk eller pessimistisk blikk?

[polldaddy poll=9249702]