fbpx
mobildata

Nytt mobilselskap for bedrifter slipper databruken helt fri

Et nytt norsk mobilselskap skal bryte Telenors og Telias kontroll over det norske bedriftsmarkedet. Som først selskap tilbyr nykommeren Nortel grenseløs databruk med lav fastpris.

Datapakkene vil forsvinne

Bakgrunnen for Nortels strategi er enkel: Det finnes i dag 1,5 millioner nordmenn som bare har jobbtelefon, der mobilen for mange er et av de viktigste arbeidsredskapene. Med 4G, og etter hvert 5G, løser vi i dag oppgaver på en annen måte, og arbeidsdagen kan foregå hvor som helst og når som helst. Det stiller nye krav til mobilselskapene, og Nortel tror at datapakkene vil forsvinne. I stedet vil konkurransen handle om hastighet og prioritet i nettet.

 

– Datapakke-jungelen er ugjennomtrengelig, skaper byråkrati og fører til ekstrakostnader for norske bedrifter. Vi revolusjonerer markedet og tilbyr grenseløs databruk til én fast pris, og den er lavere enn prisen på Telenor og Telia sine større datapakker i dagens bedriftsmarked, sier administrerende direktør Christian Pritchard i Nortel.

 

Les også: Får vi snart ubegrensete datapakker i mobilnettene som i fastnettene? Ja, mener Hans-Petter Nygård-Hansen. Nei, mener Bjørn Amundsen i Telenor (Computerworld, 2017)

Dyr databruk utover pakker

I dag finnes det mer enn 60 datapakker på det norske bedriftsmarkedet. Felles for alle er at man betale en månedlig pris for databruk opp til en øvre grense. Går man over denne grensen, kan man kjøpe påfyll i form av nye og kostbare pakker.

 

Det er et duopol i det norske bedriftsmarkedet med to store aktører. All erfaring viser at det er nykommere som skaper både priskonkurranse og innovasjon. Med etableringen av Nortel gjør vi begge deler, sier Pritchard.

 

Tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) viser at teleselskapene i 2018 hadde nesten 1,3 milliarder kroner i ekstrainntekter fra databruk som ikke inngår i abonnementene, og beløpet inkluderer ikke bruk i utlandet.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Mange operatører snakker om «fri bruk» og «fritt» i disse pakkene. Men alle har en øvre grense og ofte ekstra betingelser, for eksempel om trafikk bare i eget nett. Vårt konsept er det vi sier: Grenseløs databruk og én fast pris. Med Telenor-dekning sikrer vi kundene våre markedets beste dekning, legger Pritchard til.

Norge ligger bak resten av Norden

Han etablerte og ledet Mobitalk frem til selskapet ble solgt til Phonero i 2016. På det tidspunktet hadde Mobitalk 14 000 mobil- og IP brukere, hovedsakelig innenfor shipping, offshore og små og mellomstore bedrifter, og året etter ble Phonero kjøpt av Telia for 2,3 milliarder. Med på Nortel-laget er også Kristian Renaas, som ledet Telias bedriftsmarked. På eiersiden er blant andre den tidligere Aker-toppen og investoren Leif-Arne Langøy.

 

– Norske mobilbrukere ligger i dag langt bak andre nordiske land i databruk. Det tror vi vil forandre seg, og vi skal sørge for at norske bedrifter får muligheten til å gjøre hverdagen enklere både for seg selv og sine ansatte gjennom våre produkter, sier Pritchard.

 

Nortel vil konsentrere seg om små og mellomstore bedrifter med mellom 5 og 300 ansatte. Det finnes 73.500 slike selskaper i Norge og disse utgjør ryggraden i norsk næringsliv.

Les også: Sommerferiens databruk hadde kostet 5 millioner kroner i 2002 (HansPetter.info)

Databruk i Norge:

Nortel: