fbpx
mobilabonnement

Sommerferiens databruk hadde kostet 5 millioner kroner i 2002

I løpet av 4 uker på sommerferie i Hellas, brukte jeg nesten 200 GB med mobildata. Det betalte jeg under 2.000 kroner for. Men jeg kunne ha sluppet mye billigere unna.

Nordmenn er «datasinker»

Statistikk for 2018 som kommunikasjonsmyndighetene i Norden og Baltikum har lagt frem viser at Norge er på sisteplass i databruk på mobilen, skriver Aftenposten 8. september. Veksten i databruk er også rekordlav i Norge, sammenlignet med våre naboland i Norden og Baltikum. Datatrafikken i mobilnettene vokste med 23 prosent fra 2017 til 2018, mens den vokste med nesten 60 prosent i Litauen. 

I 2014 lå de fleste av landene forholdsvis likt i datatrafikk per innbygger. Snittet i Norge var på 1 GB per innbygger per måned. I 2018 hadde trafikken vokst til 4,3 GB. Finland derimot har et snitt på 30,7 GB. I Aftenposten-artikkelen spør avisen sine lesere om hvorfor vi bruker minst data. Ikke overraskende svarer de aller aller aller fleste at det skyldes små og dyre datapakker. 

 

Største kontrasten er til Finland, der mobiloperatører tilbyr fri data, men skiller på hastighet, svarer konstituert kommunikasjonsdirektør i Telenor, Anders Krokan til Aftenposten. 

 

5 millioner i 2002

I 2002 – for bare 17 år siden – kostet det 25 kroner per overførte MB, hvis du brukte mobilen din i Hellas. Nå skal det legges til at du nok aldri hadde klart å bruke 200 GB på 4 uker for 17 år siden. Hastigheten var for lav og dataintensive tjenester var for få. Men om jeg hadde klart det, ville det ha kostet meg over 5 millioner kroner. I stedet ble regningen fra Telenor på litt under 2000 kroner. Det vil jeg kalle en signifikant prisreduksjon. 

Men jeg kunne også ha betalt mye mindre. For det finnes – i motsetning til hva Anders Krokan i Telenor hevder – mobilabonnement som tilbyr fri data, som skiller på hastighet.

Abonnér og hør på podkasten Hans-Petter & Co, hvor dette blant annet er tema

Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet Apple PodcasterOvercastPippaTuneIn RadioSpotifyAcast og Google Podcasts.

 

Data Frihet

Data Frihet-abonnementet til Ice gir deg 1.000 GB med data for kun 99 kroner per måned, hvis du har et 6 GB-abonnement eller større. Med et slikt abonnement ville Hellas-ferien ha kostet meg kun 398 kroner. 80 prosent mindre enn hva jeg betalte. Data Frihet reduserer hastigheten over 4G-nettet til 10 Mbps, men det hadde jeg ikke merket mens jeg var på ferie. 4G i Hellas er ikke som 4G i Norge. Mens snittet her til lands ligger tett opp imot 100 Mbps, lå snittet i Hellas på mellom 1 og 5 Mbps.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Nok til sørfing og jobbing

Så fremt du ikke bruker mobilen som bredbåndsruter for å strømme 4K video fra Netflix på 75-tommern via Apple TV på «hytta«, så kommer du «ganske» langt med 10 Mbps. Skal du derimot strømme 4K-video trenger du minst 25 Mbps. Full HD krever ikke mer enn 5 Mbps.

Bruker du mobilen til å sørfe, lese nyheter, strømme musikk, høre på lydbøker og podkaster, eller lese e-post, sjekke ut sosiale medier og til å se på YouTube, vil 10 Mbps i de fleste tilfeller være mer enn tilstrekkelig. Spesielt hvis du tenker på prisen du betaler.

NB: Jeg har ikke Ice-, men et Telenor-abonnement selv.