fbpx

Norge er det minst innovative landet i Norden

Finland, Sverige og Danmark er langt mer innovative enn Norge. I tillegg er vi ikke et spesielt attraktivt land å etablere nye selskaper i. 

Finland på pallen

Nyhets- og markedsdatabyrået Bloomberg har oppdatert sin oversikt over verdens mest innovative økonomier for 2019. Av de nordiske landene er det Finland som kommer best ut på tredje plass, etter Sør-Korea og Tyskland.

2 av 4 nordiske land blant Topp 10

Sverige kommer på 7. plass, Danmark på 11. plass, mens Norge kommer på 17. plass.

Finland har også mest å juble for. De går fra en 7. plass i 2018 til 3. plass i 2019, mens Sverige faller fra 2. til 7. plass. Danmark faller fra 8. til 11., mens vi faller fra 15. til 17. plass.

 

innovasjon

* Skjermdump fra BusinessTech sin oversikt over Bloombergs rapport over de mest innovative landene i verden. Klikk på bildet for å gå til saken.

Norge dårligst av de nordiske landene i 5 av 7 kategorier

Det er spesielt innen produksjon og produktivitet Norge skiller seg ut fra våre naboland i Norden. Det gir seg også utslag i forskning og utvikling (R&D), hvor Finland, Sverige og Danmark ligger blant Topp 10 i verden, mens vi kommer på 17. plass.

Norge også dårligst i Norden til å tilrettelegge for nyetableringer

Det er mye positivt som skjer av entreprenørskap i Norge. Samtidig er det mange som kritiserer Norge for å ikke være spesielt gode til å tilrettelegge for nyetableringer. Det kommer også tydelig frem av Bloombergs oversikt over de beste landene å etablere nye selskaper i.

Ingen nordiske land på «pallplass» her, men det er forholdsvis store avstander fra Norge på en 35. plass, og Finland på 21., Danmark på 10. og Sverige på 9. plass.

Og enda verre blir det når man ser på Bloombergs oversikt over de beste landene å investere i, eller drive business i. Her havner Norge på 44. plass, mens vi finner Danmark på 28. plass, Sverige på 26. og Finland på 15. plass.

Bloomberg sine tabeller er basert på data fra blant annet Verdensbanken, IMF og OECD, og Bloomberg ser på parametere som hvor store utgifter det enkelte landet har i forholdet mellom forskning og utvikling i prosentandel av bruttonasjonalprodukt, produksjonsmuligheter, produktivitet, antall patenter, konsentrasjon av forskere og andelen private høyteknologiske selskaper.

Mye penger, mye teknologi, men lite innovasjon?

Vi er blant de rikeste land i verden. Og blant de dyreste landene også. Teknologiadopteringen går også raskt i Norge. De fleste er på internett, og de fleste av oss har dyre smarttelefoner og nettbrett. I tillegg til at vi har verdens raskeste mobilnett (som også koster mest i Norden).

Det gjør oss ikke mer innovative. Og det kommer kanskje også tydelig frem, da det er flyselskapet Norwegian som er kåret til landets mest innovative selskap. Med følgende begrunnelse fra juryen;

 

Norwegian holder stø kurs i retningen av global markedslederposisjon, med innovative, kundevennlige og effektive løsninger. Selskapet startet nylig et blokkjedeselskap og lukter på kryptovaluta. (Fra E24, 10. juni 2018)

 

Jeg er spent på hvordan 2019 vil utvikle seg. Det er lederskifte i Innovasjon Norge og kongeriket vårt har nylig fått sin egen digitaliseringsminister. Vil det resultere i mer innovasjon? Vil vi bli et bedre land for nyetableringer og investeringer? Og vil Norwegian forsvare sin posisjon som landets mest innovative selskap?

 

Bilde: Johannes Plenio via Unsplash