fbpx
MDG-Lan

Nettavisen langt fra verst i sin dekning av MDG-Lan

Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, har måttet tåle mye kritikk for sin omtale av «MDG-Lan«. Men de er på ingen måte verst i «klassen«.  Det tier selvsagt de andre avisene om.

Lan Marie N. Berg fra Miljøpartiet De Grønne – også ofte omtalt som MDG-Lan – har fått kjørt seg i mediene over lang tid. 22. november skrev Medier24 at Nettavisen omtalte MDG-Lan oftere enn de omtalte Marianne Borgen (Oslos ordfører) og Raymond Johansen (Oslos byrådsleder) til sammen

Og det stemmer. I alle fall ifølge Retriever. Det var ikke bare antallet det gikk på, men måten Lan Marie Nguyen Berg ble omtalt og vinklet på. Som Medier24 skriver selv;

– Slik jakter Nettavisen-Gunnar på klikk og trollfest.

Det stemmer helt sikkert. Og det er nok også mye rett i at Nettavisens måte å vinkle sakene på, har fått trollene til å eksplodere i kommentarfeltet. Det vil jeg ikke bestride, men det er heller ikke poenget mitt. 

VG og Dagbladet er ikke bedre enn Nettavisen

Det jeg derimot synes er interessant å registrere er hvor «flinke» de andre avisene er til å sitte stille i egen båt. Og da spesielt Dagbladet og VG. En liten kikk i Retriever for 2017 viser at med unntak av Aftenposten, så har både VG og Dagbladet skrevet mye mer om Lan Marie Nguyen Berg, enn Raymond Johansen og Marianne Borgen til sammen.

MDG-Lan

* Antall ganger Lan Marie N. Berg er omtalt i de fire avisene i løpet av 2017. Antallet er summen av Lan Marie Nguyen Berg, Lan Marie Berg, Lan Marie N. Berg og MDG-Lan til sammen. 

VG og Nettavisen kommer likt ut på 59% i forholdet mellom Lan Marie Nguyen Berg vs Marianne Borgen og Raymond Johansen. Dagbladet har en enda større andel Lan-omtaler, med 59%, mens Aftenposten har skrevet veldig mye mer om Raymond Johansen, som «stikker av» med 56% av omtalene, mot Lan Marie Nguyen Bergs noe mer beskjedne 35% andel. Verst er det med Oslos ordfører som nesten aldri blir omtalt. Men det er en annen historie.

VG har brukt «MDG-Lan» 3x så mange ganger som Nettavisen

Kritikken mot Nettavisen om at de har brukt merkelappen «MDG-Lan» mest av alle, medfører heller ikke riktighet. Her kommer både Dagbladet og VG foran Nettavisen.

MDG-Lan

Paradoks at TV 2 kritiserer Nettavisen for klikk-jag

Redaktøren i Medier24, Gard Michaelsen har både vært hos NRK og diskutert det her med Dagsnytt18, og nå nylig hos TV2.

Her synes jeg det er et  aldri så lite paradoks at TV2 stiller kritiske spørsmål til Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, om deres kyniske klikk-strategi. TV2 er om ikke enda mer kyniske på dette feltet enn Nettavisen. VG er heller ingen «engel» på MDG-Lans «regning«. Norges største avis har på ingen måter spart på de «klikk-vennlige overskriftene»,  vel vitende om at “folket” – les voksne mannfolk som elsker bil og misliker de som ikke gjør det. 

Av overskrifter som inneholder MDG-Lan, er også forholdet mellom Nettavisen og VG helt tydelig; VG har ikke bare omtalt Lan Marie 3 ganger mer Nettavisen. De har også brukt MDG-Lan i overskriften 3 ganger så ofte som Nettavisen i løpet av de siste 365 dagene frem mot november i år.

Nettavisen: (4)

VG: (14)

Etter «avsløringer» kommer alltid unnskyldninger og støtteerklæringer

Etter Medier24 sin sak, er det Aftenposten som har omtalt Lan Marie Nguyen oftest. Hele 13 ganger i november alene. Nå skal sårene leges. Aftenposten omtaler Nettavisen-blogger og PR-rådgiver Jarle Aabø’s kommentar for avskyelig. De skriver om Oslo kommune som anmelder truslene Lan Marie har fått, og at Frp synes at hetsen hun har mottatt er forferdelig. Og det er bra! For all del. Aftenposten har ingenting å beklage heller. 

VG (og Dagbladet også forøvrig) burde ha innrømmet sin del av skylden for at Lan Marie Nguyen Berg ikke kan sykle og opptre fritt i Oslo, men må bli kjørt, som følge av de truslene hun har mottatt. I NRK Politisk Kvarter 28. november, forteller hun selv at noen av de verste kommentarene kom fra VG.

VG har ikke beklaget sitt bidrag, men nøyer seg med å skrive at Lan Marie har fått blomster.

På den lukkede Facebook-gruppen De Selskabelige ble det på fredag lagt ut en forespørsel om å samle inn penger til en blomsterbukett til Berg. Initiativtaker Berit Bertling sier til VG at bakgrunnen for innsamlingen er debattklimaet samferdselsbyråden er nødt til å møte hver eneste dag.

 

Hatefulle ytringer uten at mediene bryr seg

TV 2, som var så kritiske til Nettavisens klikk-artikler i et intervju på TV 2 Nyhetskanalen, burde også beklaget sine Lan-vinklinger. Og sitt manglende ansvar for å holde et saklig debatt-klima i sitt kommentarfelt.

Så sent som 5. november hadde de en sak om «MDG-Lan fikk lappen som 18 åring: Jeg er faktisk glad i å kjøre bil!»

En liten kikk på kommentarfeltet, bekrefter igjen hvor lite som skal til før kommentarfeltet tar fyr, og folk mister alle former for normal folkeskikk. Og hvor lite – eller ingenting – mediene gjør for å modere.

Uff,spar oss for denne Lan kjerringa som ødelegger hele landet. Har sett og hørt nok om dette trollet for lang tid og hadde håpet på en helg uten kvalmefornemmelser! 

Lan(o) dama er ikke alene i partiet, hun er verken den gærneste eller den eneste….at hun i sin enfoldighet gjør seg til «blink», kan så være, men vi må ikke diskrimnere….vi eksporterer alle sammen :-) 

Denne Grønne Khmer hykleren sitter å juger så det renner.

Med dette trynet på netthinnen ble denne søndagen ødelagt. 

Hvordan kan en hjenedød person ha lappen? 

Lan Berg er om ikke annet veldig pen å se på, sjarmerende smil – og oser av erotikk. Hadde glatt hoppet til seng med henne om det hadde fremmet miljøet!

* Jeg har med viten og vilje ikke rettet opp alle «staveleifer» og andre grammatiske feil i kommentarene fra TV2.no.

 

Les også: Fersk undersøkelse avdekker at 1 av 10 kommentarer på Facebook-siden til TV2 er hatefulle

Hatten av for at Medier24 tok tak i det her

Uansett – Medier24s Gard Michaelsen fortjener honnør for å sette fokus på dette. Forhåpentligvis kan det få mediene til å ordlegge seg litt annerledes fremover – ikke bare for Lan Marie Nguyen Berg, men for andre personer som er en del av det offentlige ordskiftet. Det jeg kanskje savner mest her, er de øvrige medienes manglende evne til å se seg selv i speilet, og ta sin del av ansvaret. For i tilfellet MDG-Lan, var verken Nettavisen alene eller verst. Og det tror jeg både Dagbladet og VG visste…innerst inne.