fbpx

Nesten all musikk og radio via smarttelefonen

Ifølge fersk rapport fra Edison Research bruker vi smarttelefonen i økende grad til å høre på radio og musikk. Og de yngste viser veien til fremtiden.

Edison Research publiserte nylig en undersøkelse om de amerikanske lytter-vanene. 51% kommer fra FM/AM-radioen, mens 1 av 5 minutter kommer via en smarttelefon. Derimot er forskjellene store når man ser på de forskjellige aldersgruppene. De eldste er de mest tradisjonelle (ikke overraskende). Kun 11% av de over 55 år bruker smarttelefonen i løpet av en dag for å spille av radio og musikk, mens 68% av de mellom 13 og 24 gjør det samme.

share-of-ear-edison-research

«Smarttelefonen er din personlige underholdningssenter»

Smarttelefonen har erstattet utallige produkter og tjenester i løpet av de siste årene. Med utbredelsen av smarttelefon har også omfanget av radio-avspilling via smarttelefonen økt.

infinite-dial-2016-smartphone-and-online-radio

Avspilling av radio utgjør derimot en beskjeden andel ifølge undersøkelsen fra Edison Research. Egen musikk står for 43%, mens streaming står for 37%. AM/FM-radio står for 9%, podkast for 7%, og de resterende 4 prosentene for «annen».

Dårlig nytt for tradisjonell radio

Les også: DAB er dust! Dermed DABsta

De demografiske forskjellene er store. Over to tredjedeler av den yngste gruppen bruker smarttelefonen først og fremst til å høre på lyd:

Smarttelefonen har raskt blitt vår personlige underholdningssenter. Det er bra for podcasting og streaming, men dårlig nytt for tradisjonell radio, uttalte Steve Goldstein, grunnlegger og administrerende direktør i Amplifi Media.

Fremtidens radio er personlig

Jeg understreker at tallene gjelder Amerika. Ikke Norge. Jeg har spurt Ipsos MMI og TNS Gallup om de sitter på en tilsvarende undersøkelse, men hadde ikke fått svar når bloggposten ble publisert. Derfor skal jeg heller ikke spekulere om resultatet ville vært likt eller annerledes her til lands, selv om det er fristende. I Norge har nesten «alle» en smarttelefon, så mye kan jeg si. Ni av ti tiåringer blant annet, kunne NRK vise til i 2015. Det er heller ingen tvil om at fremtidens mediekonsumering er personlig. Og den vil primært tilpasses personlig gjennom algoritmer, slik vi opplever blant annet via Netflix og med Spotify. Avisene er også på vei til å gjøre leseopplevelsen personlig. Facebook har gjort det for lenge siden. Radio vil heller ikke unngå å måtte gjøre brukeropplevelsen personlig. Og den sentrale enheten i all mediekonsumering vil være smarttelefonen.

Ny smarttelefon eller ny DAB-radio?

Så fort jeg har hørt fra Ipsos MMI eller TNS Gallup vil jeg følge det opp med en ny bloggpost. I tillegg ønsker jeg å høre om dine vaner. Svar på 7 raske spørsmål i undersøkelsen under, og del gjerne undersøkelsen videre i ditt nettverk. Resultatet av undersøkelsen vil bli delt på HansPetter.info mot slutten av mai 2016. Du vil også kunne se resultatet så langt av undersøkelsen når du har svart på spørsmålene. Det hele tar ikke mer enn maks to minutter.

Skjermbilde 2016-05-09 15.49.19

Jeg understreker med en gang at dette ikke vil være en representativ undersøkelse. I beste fall en liten indikasjon, og kanskje interessant å se om det er store forskjeller på alder, kjønn og bosted når det kommer til våre strømme-, FM- og DAB-vaner.