fbpx
mental helse

Naturen ble min redning

Naturens helbredende kraft på psykisk og fysisk helse må ikke undervurderes. Og derfor heier jeg også på influencere som reklamerer for naturen. 

Norge står overfor en alvorlig mental helse-krise. I 2023 ble det registrert 693 selvmord, det høyeste antallet siden 1998. Denne dystre statistikken representerer livene til mennesker som har mistet kampen mot sine indre demoner. Det er en alvorlig påminnelse om at vi som samfunn må finne nye måter å støtte og hjelpe dem som sliter psykisk. Derfor blir jeg også opprørt når Høyre-politikeren Anna Konstanse Alstad Almli slakter influencere som forsøker å inspirere folk til å komme seg ut i naturen. Ifølge Almli er «det siste naturen trenger er reklame fra influencere». Dette ensidige og negative synet på influencere overser det positive bidraget de faktisk kan gi til folkehelsen.

mental helse

For to år siden fant jeg meg i en situasjon hvor selvmordstanker begynte å ta plass. Pandemien hadde kraftig bidratt til å ødelegge livsgrunnlaget mitt som foredragsholder. Trøsten var at vi var mange som delte den samme skjebnen. Men da samfunnet åpnet opp igjen og oppdragene uteble, sto jeg overfor mitt livs største krise. Denne gangen var jeg helt alene. I tillegg til økte levekostnader og generell usikkerhet på hvordan det ville gå med meg og verden for øvrig, ble jeg hasteinnlagt på Diakonhjemmet med diabetes et par dager før jeg fylte 50 år. Mens min mentale helse gikk bokstavelig talt i kjelleren, var forholdet til min familie og mine nærmeste ved bristepunktet. Jeg følte fanget i en nedadgående spiral av negativitet, hvor det føltes som om det å gå ut av tiden var den eneste riktige.

Det var da naturen ble min redning.

 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Naturopplevelsene, som først hadde vært en distraksjon fra pandemiens bekymringer, ble en katalysator for dypere endringer i livet mitt. Jeg oppdaget etter hvert hvordan naturen kunne hjelpe meg å finne tilbake til en følelse av kontroll og balanse. Den helbredende effekt naturen har på oss er ikke bare en følelse.

mental helse

Studier viser at naturopplevelser reduserer blant annet stress, angst og depresjon. Fysisk aktivitet har en positiv effekt på både kropp og sjel, og for meg ble naturen den nødvendige motivasjonen etter diabetesdiagnosen. Hver tur, enten det var en kort spasertur eller en lengre telttur, ble en mulighet til å koble av fra teknologiens støy og fokusere på det som virkelig betyr noe.

Gjennom naturopplevelsene mine fikk jeg kjenne på en mestringsfølelse og en lykkerus jeg ikke hadde opplevd på lang tid, og disse positive følelsene smittet over på andre aspekter av livet mitt. Jeg ble mer robust i møte med hverdagens utfordringer, noe som smittet over på mine omgivelser både privat og i mitt virke som foredragsholder.

mental helse

Det gjør meg trist at politikere som Almli velger å angripe influencere i stedet for å anerkjenne det potensialet de har til å gjøre en positiv forskjell. Ja, det er viktig å beskytte våre sårbare naturområder, men det bør ikke bety at vi skal slutte å oppmuntre folk til å oppleve naturen. Influencere har stor innflytelse, og å avvise innsatsen deres som utelukkende kommersiell og skadelig, er en forenkling som ikke gagner noen. I stedet bør vi oppmuntre dem til å bruke deres innflytelse til å fremme positiv atferd i naturen og inspirere mennesker til å ta vare på både seg selv og miljøet.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

I stedet for å fordømme har jeg i stedet fem enkle råd for hvordan influencere kan fremme psykisk og fysisk helse med fokus på bærekraftige naturopplevelser:

  1. Promoter nærområdene: Oppmuntre til kortreiste naturopplevelser og steder som tåler høy ferdsel. Alt må ikke være «bucketlist»-turer i nasjonalparker.
  2. Bærekraftig friluftsliv: Spre kunnskap om hvordan man kan ferdes i naturen på en måte som bevarer den. Dette inkluderer prinsipper som å ta med seg søppel hjem, unngå å lage nye stier, og respektere dyrelivet.
  3. Del personlige og ekte naturopplevelser: Vær åpen om hvordan naturen har hjulpet deg personlig, både psykisk og fysisk. Det kan skape en mer autentisk forbindelse som kan inspirere andre til å søke de samme fordelene uten å måtte besøke de mest sårbare stedene. Fokuser mer på selve naturopplevelsen enn på deg selv.
  4. Oppfordre til bedre digital balanse: Inspirer til å oppleve vår fantastiske natur uten digitale distraksjoner. En mobiltelefon i flymodus vil kunne gi dypere og mer meningsfulle opplevelser.
  5. Reklamer for mindre kjente perler: Fremhev skjulte perler og mindre kjente turmål som kan gi like fantastiske opplevelser uten å bidra til overturisme. Dette kan også bidra til å spre turismen jevnere utover, noe som er bedre for miljøet.

mental helse

Naturen vår spiller en uvurderlig rolle i å forbedre både vår psykiske og fysiske helse. Samtidig er det viktig at vi beskytter den. Influencere har en unik posisjon til å formidle dette budskapet og oppmuntre til en ansvarlig bruk av naturen. Ved å fremme bærekraftige naturopplevelser kan vi bidra til å bedre folkehelsen samtidig som vi ivaretar vårt dyrebare miljø. Det er mye mer konstruktivt og viktig enn den nedlatende holdningen som Høyre-politikeren Anna Konstanse Alstad Almli utviser.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på VG.no, fredag 31. mai.