fbpx
amazon

Når virkeligheten overgår fantasien

Hackingen av Amazons toppsjef, Jeff Bezos, sin smarttelefon. Drapet på Jamal Khashoggi. The Washington Post. Nakenbilder. Intime tekstmeldinger. Utroskap og skillsmisse. Twitter og WhatsApp. Og Saudi-Arabias prins, Mohammed bin Salman. Historien får de fleste krim-serier og filmer til å blekne.

Telefonen til Jeff Bezos hacket via WhatsApp

Av og til overgår virkeligheten fantasien. Og det er tilfellet denne gangen. Du fikk helt sikkert med deg drapet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018. Og kanskje fikk du med deg for kort tid siden at mobiltelefonen til verdens rikeste mann, toppsjefen i Amazon, Jeff Bezos, ble hacket. Nyheten om hackingen er forholdsvis ny, selv om hackingen tok sted i 2018. Men hva har Jeff Bezos og Jamal Khashoggi til felles, lurer du kanskje på. 

To ting;

Jeff Bezos kjøpte opp The Washington Post i 2018. Den samme avisen som Jamal Khashoggi jobbet i, som journalist – og kritiker av Saudi-Arabia. I 2019 uttalte FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, at drapet på Khashoggi var planlagt og utført av en dødsskvadron på 15 mann, på oppdrag for MBS. Og nå mener FN-eksperter at de har informasjon på at Jeff Bezos sin telefon ble hacket etter at han mottok en melding via WhatsApp fra MBS. 

MBS på sjarmør-turne

I 2018 var MBS på en sjarmør-tur i Vesten, hvor han traff på alt fra Bill Gates, Tim Cook, Elon Musk, Sundar Pichai og Jeff Bezos. Bakgrunnen for sjarmør-turen var å tiltrekke seg investorer til Saudi-Arabia. På den tiden var det mange som feiret blant annet at kvinner skulle få lov til å kjøre bil, vestlige filmer skulle vises på kinoene, og MBS arrangerte sågar The Future Investment Initiative. Det meste pekte i riktig retning for Saudi-Arabias prins. Med ett unntak. Jamal Khashoggi, som skrev kritiske artikler om det Saudi-Arabiske regimet. Og det skrev han om i Jeff Bezos sin avis, The Washington Post. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Noen måneder etter at Jeff Bezos og MBS hadde møtt hverandre – og etter at Khashoggi hadde blitt likvidert – avslører tabloidavisen The National Enquirer i USA at Bezos har vært utro. Det kom bare dager etter at Jeff Bezos hadde “annonsert” på Twitter at han skulle skille seg fra sin kone. Jeff hadde blitt kontaktet av The National Enquirer som fortalte at de satt på private bilder – inkludert “dick picks” og intime tekstmeldinger mellom han og hans elskerinne. 

Bilder og tekstmeldinger avisen skal ha fått fra Mohammed bin Salman – som er god venn av David Pecker, som er administrerende direktør i American Media Inc – som igjen eier National Enquirer. Kort fortalt; Saudi-Arabias prins hacker telefonen til Washington Post sin eier – Jeff Bezos via Facebook-eide WhatsApp, lekker intime bilder og tekstmeldinger til The National Enquirer, som fører til at Bezos går ut på Twitter og annonserer sin skillsmisse. 

Trodde at Jeff var redaktør

Flere midtøsten-eksperter antyder at MBS – i sin mangel på internasjonal erfaring, trodde at Jeff Bezos, hvis MBS hadde kompromitterende informasjon på Jeff, kunne påvirke dekningen av Saudi-Arabia i Washingtong Post. For sånn kan man kanskje regne med det funker i Saudi-Arabia…. at den som sitter på toppen, har all makt til å bestemme. MBS må ha trodd at Jeff Bezos, som eier av Washington Post, også var avisens redaktør.  

Dette skjedde tross alt nesten et halvt år før MBS beordret drapet og parteringen av Jamal Khashoggi – fordi hackingen, avsløringen av utroskapet og skillsmissen, ikke førte til at Jeff Bezos stoppet de kritiske artiklene til Khashoggi. 

Absurd, men sant?

Saudi-Arabias ambassade i Washington avviser at de står bak både drapet på Jamal Khashoggi og hackingen av telefonen til Jeff Bezos og kaller det hele for “absurd”. 

Der er jeg helt enige med Saudi-Arabia. Dette er helt absurd, men betyr det at det ikke er sant? 

I think not.

Bilde: Antoine Julien via Unsplash