fbpx

Snart 8 år etter at de første videokonferanseløsningene tilpasset TV-stuen dukket opp er markedet og teknologien endelig modent.

Nå kommer HD-videokonferanse inn i stuen din!

Snart 8 år etter at de første videokonferanseløsningene tilpasset TV-stuen dukket opp er markedet og teknologien endelig modent.

Det tar tid – lang tid – fra teknologien er tilgjengelig, og frem til markedet er klare til å adoptere det. Vi ser det egentlig i all teknologi vi omgir oss med i dag, og som vi tar med største selvfølge. På slutten av 90-tallet kom bla Nokia med prototyper på mobiler uten tastatur, som var touchscreen baserte. I dag er det nesten kun slike telefoner vi kjøper, men det var først i 2007 med iPhone at dette markedet begynte å modnes.

På samme måte har teknologileverandører også lansert diverse videokonferanseløsninger på markedet – primært til bedriftsmarkedet anført av selskaper som Tandberg og Polycom. De siste årene har også Cisco meldt seg inn i dette markedet, og i 2009 ble som kjent Tandberg kjøpt opp av Cisco – nettopp fordi videokonferanseløsninger begynner å modnes – markedsmessig.

Summen av punktene over har presset frem et ønske om å ha tilsvarende kvalitet og størrelse på videokonferanse på hjemmefronten – mellom familie og venner, fra nord til sør, og mellom inn- og utland. Infrastrukturen er der, og kostnadene har blitt kraftig redusert og tilpasset de fleste familier.

Reisen har vært lang.

I 2003 lanserte D-Link et produkt de kalte for en bredbånds videotelefon – i2Eye – til 299 USD. Sjefen i D-Link uttalte den gang følgende:

«I2eye leverer fremtiden i dag, slik at hvem som helst for å få punkt-til-punkt kontakt med familie, venner og forretningsforbindelser, og til en rimelig pris også.»

i2Eye kunne håndtere inntil 30 bilder per sekund med en maksimal oppløsning på 352×288 pixler. Den ble solgt som en løsning som alle kunne sette opp, noe som i ettertid kan sies å være en sannhet med sterke modifikasjoner. Det var langt fra enkelt, og kvaliteten var det også så som så med. Tanken var god, men til tross for meget gode omtaler, slo produktet aldri av – selv om produktet eksisterete frem til 2009… Tanken var god, teknologien var kanskje god nok også, men markedet var langt fra modent.

Det at båndbredde kostet mye mer enn i dag, at langt færre hadde ADSL eller kabel for sin bredbåndsforbindelse, at TV-er kostet også mye mer, og at skjermene var mindre, ga rett og slett en for dyr og for dårlig opplevelse til at «folk flest» kunne se for seg å ta en slik løsning i bruk. I tillegg var brukerterskelen for høy. Med Apple sine iPads, iPods og iPhones forventer flere og flere at man nå kan ta i bruk avansert teknologi uten store brukermanualer.

Fra 200,000 til 1,5 millioner på 8 år

I følge teleanalytiker Tore Aarønæs var det feks rett i overkant av kun 200,000 bredbåndsabonnenter i første kvartal 2003, med en langt høyere månedskostnad per Mbps enn den vi har i dag. Det var rett og slett for få kunder, kostnadene var for store – markedet var ikke modent.

Nå – snart åtte år senere – har teknologien utviklet seg, og markedet har modnet. I følge SSB har Norge i dag så mange som 1,5 millioner private bredbåndsabonnement, med en gjennomsnittlig hastighet på 6,5 Mbps. Vi har fått store flatskjermer i stuen, flere av oss har allerede blitt vandt med Video on Demand fra både Apple TV-er over Internett, til filmleie over vår digitale TV-dekoder. Vi er trådløse, vi er mobile, og mange av oss har også begynt å ta i bruk videokonferanse på jobben. Vi er digitale, vi er online, og vi er HD-baserte.

Fra millioner til noen få tusenlapper.

Cisco lanserte sin TelePresence-løsning for bedriftsmarkedet i slutten av 2006 – en løsning myntet på de virkelig store og velstående selskaper. En løsning kostet millioner av kroner, men viste seg raskt å bli en stor hit for virksomheter som ønsket å redusere sine reisekostnader, og øke sin møtefrekvens.

I korte trekk snakker vi her om et virtuelt møterom hvor man har ekte 1:1 skala kombinert med 3D-lyd for en så virkelighetsnær opplevelse man kan få på en videokonferanse. Tre skjermer på 60″ er koblet sammen, med et båndbreddekrav på hele 30 Mbps. Ikke en billig løsning, men med en kort ROI for virksomheter med mange ansatte spredt utover mange lokasjoner.

For kort tid siden lanserte Cisco umi (You and me) for konsumentmarkedet. Teknologien er den samme, skalert ned for stuen, med full HD-basert video og 1:1 skala for å gi samme opplevelse hjemme som på kontoret.

Fra PC til TV

Ingen grunn til å klemme sammen familien rundt en liten PC lenger.

Båndbreddekravet til å kunne ta i bruk Cisco umi er på respektable 1,5Mbps – altså mye mindre enn hva den gjennomsnittlige nordmann har av båndbreddekapasitet allerede. En umi-lokasjon vil koste i USA 599 USD, med en månedskostnad på 25 USD som dekker alle umi-samtaler du vil ha, og lagring av inntil 100 minutter med videomeldinger.

Enheten tilkobles til din TV lik den fra D-Link i 2003, men via HDMI-grensesnittet på din flatskjerm, og støtter full HD 1080p video hvilket tilsvarer 1920×1080 pixels og 720p opptak med 30 bilder i sekundet. Cisco umi kan tilkobles ditt trådløse nettverk med støtte for 802.11n eller via en Ethernet port for inntil 100 Mbps.

Har du ikke Cisco umi på begge lokasjoner er det ikke noe problem. Så lenge du har et USB-kamera og Google Videochat så kan du koble deg opp mot en Cisco umi, men for å få den virkelige TelePresence opplevelsen er det klart at umi på begge sider av sofaen vil gi deg det beste resultatet.

Ta en kikk på Cisco umi her – og se selv.

For meg er det ganske sikkert at det blir umi her i stuen, og jeg kommer nok også til å sponse vår familie i Sandefjord og Tromsø. Tross alt koster en umi langt mindre enn en flyreise for familien vår til Tromsø – og nå kan bursdager og andre høytider feires sammen uten at vi fysisk må besøke hverandre.

Det tok sin tid, men jeg er glad for at teknologi og marked nå har møtt hverandre!