fbpx

Mobilt internett er i ferd med å bli en kjedelig RSS-feed

Facebook Instant Articles og Google AMP gjør mobile nettsider betydelig raskere. Men også veldig kjedelige. Like kjedelige som en RSS-feed.

Facebook Instant Articles og Google AMP er to parallelle – og konkurrerende initiativ for en bedre brukeropplevelse på mobil. Facebook sitt initiativ er lukket – Instant Articles fungerer kun på Facebook, mens Accelerated Mobile Pages er et prosjekt – og åpent som sådan for andre aktører å benytte seg av.

I begge tilfeller laster nettsider mye raskere, og krever mindre båndbredde. Grunnleggeren av Nuzzel (min favoritt-app for å finne artikler og nyheter som nettverket mitt er engasjert i), Jonathan Abrams, sa i et intervju til Fortune at nettsider som er optimalisert med Google AMP lastes ned på et halvt sekund i gjennomsnitt. De fleste nettsider bruker minst tre sekunder på å laste ned i dag, så effekten er det lite å si noe på. Og har du dyrt mobilabonnement, kan du i tillegg spare penger.

Det er flere grunner til at både Instant og AMP laster raskt. Innholdet indekseres og mellomlagres annerledes enn tidligere. I Facebook sitt tilfelle ligger innholdet hele tiden hos Facebook – og lastes ikke fra din egen hjemmeside. I begge tilfeller lastes de raskere ned fordi nettsiden er mer eller mindre ribbet for det meste av tjenester og funksjonalitet. På mange måter ligner både Instant og AMP på en RSS-feed. Men er det bra?

Raske, men passive og kjedelige

Facebook er Facebook. Norges største sosiale nettverk. Norges største enkeltmedie. En destinasjon for våre digitale liv. Dagen starter og avsluttes for veldig mange av oss her. ”Jeg leste det på Facebook” er den nye normalen. Og er vi ikke på Facebook så er vi kanskje innom Twitter eller LinkedIn. Begge sosiale nettverk vil også AMPlifies. Twitter skal gjøre ”Moments” (ikke tilgjengelig i Norge ennå) AMPlified, mens det ikke er helt klart hva LinkedIn har av AMP-planer. Og er vi ikke innom noen av de største sosiale nettverkene, så googler vi oss frem til hva det måtte være vi er på jakt etter.

I 60 prosent av tilfellene via en mobil skal vi tro TNS Gallup. Med AMP vil Google belønne nettsider som er mobiltilpasset og AMPlified. Derfor vil du og jeg AMPlifie våre nettsider, slik at de lastes ned på 0,5 sekunder via Nuzzel. Slik at du får belønning av Google. Slik at publikum får en bedre brukeropplevelse. Men gjør de egentlig det?

AMP og Instant ribber nettsidene dine for det meste

Nettsider tilrettelagt og tilpasset AMP og Instant, er ribbet for det meste. La oss begynne med Instant for eksempel. Delingsknappene dine er borte. Facebook har erstattet det med sin egen delingsknapp – men kun for Facebook, og kun i bunn av artikkelen.

Borte er også kommentarfeltet. Skal du kommentere, må du ut av Instant, og tilbake til Facebook-posten. Har du lyst til å legge til den videoen du la ut ”nativt” på Facebook i artikkelen – slik du kan på bloggposten din? ”No can do”. Facebook godtar ikke videoer som er lastet opp direkte på Facebook. Da må du legge til YouTube-videoen din i stedet.

Jeg kan linke til iTunes eller SoundCloud, men ikke embedde / integrere en podkast-episode av MediaPuls i Instant artikkelen. Får ikke lov av Facebook. Ikke kan jeg stille deg et spørsmål heller. Det er ikke sjeldent jeg stiller et spørsmål i form av en uformell poll. Pollen er levert av Polldaddy.com, og integrert direkte i HansPetter.info. Det vil også forsvinne med Instant og AMP.

Borte er også alle pop-ups. Vi kan selvsagt argumentere hvorvidt det er et tap eller ikke. Mange av oss har brukt pop-ups for å innhente epost-adresser. Sorry, det blir borte det også. Selv har jeg lagt opp til at man kan abonnere på nyhetsbrevet i bunn av hver artikkel. Beklager – går ikke. Borte det også. Samme gjelder også Google AMP. Alt er borte. Du sitter igjen med et absolutt minimum av tekst, bilder, lyd og video. For at siden skal lastes raskt ned. Slik sider lastes raskt ned som RSS-feeds via Feedly for eksempel.

Les også: How Google AMP pages will impact SEO

Jeg har skrudd på AMP, og jeg er (fortsatt) på vei mot Instant Articles. Det er mulig jeg kommer til å skru av AMP faktisk, for nå er HansPetter.info blitt veldig mye raskere. Martin Grønneberg som står bak utviklingen av HansPetter i ny drakt, har bygd opp et tema til meg fra bunn av, og vært nådeløs på innstikk og scripts for å holde hastigheten på et optimalt nivå.

Ikke lenger ”all in”

Motivasjonen bak Instant Articles har vært (foruten at jeg har lyst til å være tidlig ute), å se om det er mulig å tjene penger på annonser inne i mine artikler – uten at det går utover brukeropplevelsen. Her skal jeg være nøye med at artikler ikke ødelegges av irrelevante annonser. Og at annonsene ikke kommer for tett på. På den andre siden er jeg usikker på om jeg vil gå for Instant, når du som leser, ser eller lytter på det jeg legger ut, vil bli ”frarøvet” fra så mye av det jeg faktisk publiserer. Da blir det en mager trøst at du i stedet får annonser.

Jeg skal fortsatt få på plass Instant Articles, og jeg har fortsatt planer om å teste det ut. Men jeg har lagt fra meg planen om å gå ”all in”. Jeg kommer til å være selektiv på hvilke artikler jeg ønsker å kjøre Instant, og hvilke jeg ønsker å kjøre normalt. Så får jeg heller påse at HansPetter.info er ryddig og ”clean” – slik at hastigheten opprettholdes. Jeg ønsker meg fortsatt en hjemmeside som er interaktiv og medierik. Med AMP og Instant blir den mobile opplevelsen i mange tilfeller kjedelig og passiv. I alle fall enn så lenge.

photo credit: Manchester, UK via photopin (license)