fbpx
SAS WIFI

Med wifi på SAS sine fly, trenger du ikke å laste ned Netflix-filmene før du stikker på ferie

Internett på fly er ikke noe nytt. Men høyhastighets internett er noe helt annet. Sammen med Viasat vil SAS tilby deg høyhastighets internett slik at du kan e-poste, chatte, Instagramme, YouTube, Facebooke eller strømme TV-serier og filmer fra Netflix og andre strømme-tjenester.

Bedre offline, enn online når hastigheten er begredelig

For kort tid siden ble jeg invitert av SAS Norge til å bli med på å teste ut deres nye tilbud – SAS HIGH-SPEED WIFI. Jobben min tar meg ofte ut på flyturer, både i inn- og utland. Og enn så lenge har jeg aldri brydd meg om å komme meg online, verken på SAS eller Norwegian sine flyvninger – rett og slett fordi hastigheten har vært så begredelig at det rett og slett har vært bedre å være offline. Hvis det er en ting som er verre enn å være offline, så er det å tro at man kan være online – og ikke være det. Slik har WIFI-tilbudene stort sett vært. I det øyeblikket du endelig har fått opp mailen din, har det vært på tide å lande. Slik blir det ikke nå fremover.

SAS wifi

Fictitious destination, men ekte hastighet

SAS wifi

Sammen med omlag 50 andre inviterte gjester fra Norden, gikk vi ombord i SAS-flyet for å få demonstrert hvordan skikkelig HIGH SPEED WIFI fungerer. I skrivende stund har 28 av SAS sine fly blitt utstyrt med høyhastighets trådløst internett. SAS informerte meg om at 2 nye fly vil få HIGH SPEED WIFI hver dag frem mot slutten av mai og innen september vil hele 43 fly kunne tilby samtlige passasjerer ombord muligheten til å strømme Netflix-favorittene fra Gate til Gate. Fra du går ombord til du går av flyet. Prosjektet er estimert å være ferdig i 2020. Da vil de aller fleste av SAS-flyene kunne nytes med skikkelig trådløst internett.

Internett via satelittene til Viasat

Før avgang møtte jeg på Don Buchman. Han er General Manager og Vice President for Viasat Commercial Aviation. Det er de som har levert teknologien til SAS sine «WIFI-fly». Viasat har lang erfaring og ekspertise med å levere internett til forbrukere, myndigheter, flyselskaper og militæret. Satelittens navn som passasjerer i Europa vil kobles opp i mot heter Ka-Sat, som beveger seg i en hastighet på 28.000 km/t. Hver datapakke som blir sendt fra din laptop, nettbrett eller smarttelefon fra SAS sine WIFI-fly «reiser» en avstand tilsvarende 4 ganger rundt jorden!

Hver WIFI-nøkkel / enhet er begrenset til 12,5 Mbps i nedlastning. Total kapasitet ifølge Viasat, er på totalt 1,2 Gbps fra flyet til satelitten. Med fullt fly er det teoretisk mulig at samtlige bruker 12,5 Mbps hver, noe som er dobbelt av hva forbindelsen vil takle, men i praksis vil ikke dette være et «issue».

NRK, Netflix og YouTube samtidig

Jeg vil tro SAS-gjengen var litt spent da vi tok av. Her satt det journalister, bloggere og podkastere fra hele Norden, som var «klare som egg» til å teste ut hvor bra det her fungerte. Og SAS bestod testen med glans. På det meste var vi oppe i hele 66 enheter som var på nett, og i løpet av den korte flyturen hadde vi samlet sett generert mer enn 11 GB med data. Mistenker at jeg – med både laptop og smarttelefon på plass – som strømmet både fra NRK, Netflix og YouTube samtidig – i tillegg til at jeg også testet ut Facebook Live – stod for en «fair share» av den trafikken.

 

Facebook Live med kun 0,5 Mbps i hastighet

At det gikk bra å kjøre Facebook Live er i seg selv ganske så ekstraordinært, med tanke på at hastigheten opp var begrenset til omtrent 0,5 Mbps. Det gjør det enda mer utrolig å tenke på – at jeg altså med min mobiltelefon kunne kringkaste live, fra 10.000 meters høyde og i en hastighet på 800 km/t. Datapakkene som kringkastingen genererte ble overført til en satelitt som beveget seg i 28.000 km/t, og hvor samtlige datapakker bestående av video og lyd, reiste 4 ganger rundt jorden – og ble satt sammen igjen slik at alle som fulgte seansen fikk sett det og hørt det – mer eller mindre knirkefritt.

Helt sykt at det funker som det gjør

Tenk igjennom hva som skjer her – at det er mulig er rett og slett helt utrolig.

Tenk på det neste gang du sitter i et HIGH SPEED WIFI fly fra SAS og ikke synes det går raskt nok for deg. Er du «gammel» som meg blir du sykt imponert. Er du ung og har vokst opp med internett, smarttelefoner og sosiale medier vil du ta det for gitt, og bare klage hvis det ikke virker som «det skal».

Videokonferanser og diverse tjenester vil ikke være tilgjengelig

Facebook Live, Instagram Stories Direkte, Skype, IP-telefoni og flere andre video- og kringkastingstjenester vil ikke være tilgjengelig på SAS sine flyvninger. Og det er jeg veldig glad for. Det ville «tatt seg ut» om enkelte for eksempel begynte å streame live andre som satt og sov med «åpen munn». Eller at forretningsfolk begynte å ringe og arrangere videomøter. Det hadde rett og slett vært et stort brudd på privatlivet og personvernet og ville i tillegg ødelagt selve flyreisen. Registrerte også at verken Google Drive eller Dropbox fungerte. Og det trenger de heller ikke å gjøre. Det viktigste er at hastigheten ned på dine enheter holder en jevn og god kvalitet, nok til at du kan laste ned større dokumenter. At du kan laste ned mailen din, surfe på internett eller se en Netflix-film eller to. Nå trenger du med andre ord ikke å bekymre deg for at du glemte å laste ned et par filmer fra Netflix før du gikk ombord. Du kan begynne å strømme fra du setter deg ned i setet.

Veldig enkel betalingsmodell

SAS har lagt seg på en veldig enkel betalingsmodell. Reiser du med en SAS Go-billett koster det 49 kroner. Ikke per 100 MB med overført data eller per time, men per WIFI-nøkkel. Du kan med andre ord betale for en flyreise, og veksle mellom å bruke WIFI-nøkkelen på dine trådløse enheter. Reiser du med en SAS Plus-billett, eller har et Eurobonus Diamond eller Gullkort, er WIFI-nøkkelen helt gratis. Under vår «demo-flight» logget jeg meg inn med mitt Eurobonus Gullkort på mobilen og brukte WIFI-nøkkelen vi fikk utlevert til å logge meg på min MacBook Pro.

Begge deler fungerte helt knirkefritt.

SAS WIFI

 

Takk til SAS for at jeg fikk muligheten til å bli med på denne testen.

Farvel til offline eller dårlig online. Velkommen til HIGH SPEED WIFI fra SAS!